Ta dig tid

 


Om du har för bråttom och kör rakaste vägen ner för att träffa kändisen Hoburgsgubben missar du något riktigt sevärt.
Sänk istället farten på bilen och pulsen i kroppen. Blinka höger en bit söder om Vamlingbo, vid skylten VACKER KUSTVÄG, och jag är säker på att du inte ångrar dig.

Erkänner att jag saknade att sitta på en cykelsadel.

Vi stannade bilen en stund och klev in på ”Blåeldvägen”…

… innan vi fortsatte att rulla iväg så sakta som möjligt. Vi hade tur och fick aldrig någon ”bil i baken” genom naturreservatet Husrygg, utan kunde välja vilken fart vi ville hålla.

Våra okända cyklande kompisar var ännu en gång vår lots.

Nutid och dåtid samsas om uppmärksamheten. ”Snälla pappa! Kan vi inte få klättra upp på berget?” Med allt spring de hade i benen så fick de givetvis det. Vi var här på semester – för nästan exakt tio år sedan. Jag har ett foto där töserna ser lyckliga ut och är på väg ner igen.

”Hur jobbigt kan det vara att cykla upp tro?”
”Sist upp får diska ikväll.” 😉

Inte denna gången heller. Hade vädret varit sämre skulle vi gått in till stenmuseet i Kettelvik och lärt oss mer om den utdöende yrkesgruppen stenhuggarna. Jag vet att både barn och vuxna har möjligt att få prova på att forma sten med en klubba och mejsel och därmed skapa ett konstverk. Museet drivs privat och det är fri entré.

En lockande möjlighet för människan och en omöjlighet för vissa fyrbenta djur för deras egen säkerhet. Det är inte bara havet som är djupt.

Jag vände mig en sista gång åt hållet vi kom från och fortsatte sedan mot målet, parkeringen nedanför Majstregården. En välkänd restaurang där lammgrytan tydligen blivit en klassiker. Går det att äta koftor? 😉 Slutord från en fegis när det gäller att pröva nya maträtter.

 

14 tankar på “Ta dig tid

 1. Fint! Gotland är otroligt.
  Jag äter lamm men inte får. Det är stor skillnad. Har bara ätit får en gång och det var verkligen som att bita i en yllekofta eller en bit aluminiumfolie. Men lamm är alls inte så. Lamm är gott ☺.

  Gilla

  • En av många godbitar på ön. Men juli har mest varit kall och regnig.
   På Gotland finns inga får. 🙂 Tror inte ens de vet vad det är för slags djurart. 🙂
   Det var kanske det som S smakade en gång.
   Först provsmaka. Sedan våga ta dos. Eller be om en hink. 😉

   Gilla

 2. Den vackra kustvägen får man verkligen inte missa om man har vägarna förbi. Kan tänka mig att det vore en upplevelse att cykla där.
  När det gäller nya maträtter så testar jag gärna och har följaktligen smakat lamm. Nej, blev min kommentar och sedan dess äter jag det aldrig mer. Om lamm tycker man nog antingen eller och jag vet vad det blev för min del. Man behöver faktiskt inte tycka om allt.

  Kram

  Gilla

  • Den bör man ta ena hållet. Eller. Bäst är att fortsätta vidare till flera andra fina platser innan man för eller senare kommer in på ”huvudvägen” igen. Otroligt många trevliga sevärdheter på en ringa yta. Under den tiden när det inte kryllar av bilar och i rätt väder måste det vara sagolikt att cykla där.

   Jag har förstått att du är en ”djärvis”. Du och många andra på Blogglandia. S har också prövat en gång och hennes åsikt är exakt densamma som din. Mina tankar går till förr när jag alltid tog insulin ”exakt” en halvtimme innan tänkt mattid. Jobbigt på bortaplan. Tänk om vi båda beställt lamm och jag var tvungen att få i mig köttet. Hade inte gått att kompensera med att knapra på duken/bordet. Duken hade säkert varit mörare och flisorna kunde varit som tandpetare… kom på en sak.Kanske bäst att sätta punkt där. Bä på dig.

   Gilla

 3. Så fint att få komma med er hit. Vilken vacker natur och med havet helt inpå. Jättefina bilder!Jag hade nog gärna cyklat för att på riktigt kunna ta in dofterna Men en tur med bil hade också lockat mig.
  Vad gäller lammgryta hade jag gärna stått över.
  Kram

  Gilla

  • Cykeln har sina fördelar på en sådan här sträcka. Helt klart. Men vi slapp bilar bakom oss. Det finns ställen att stanna till vid och gå ur bilen en stund.

   Det verkar som lammgryta förlorar tävlingen på denna blogg. Jag vet inget. Har aldrig testat. Men jag längtar inte efter att göra det heller. 😉
   Kram

   Gilla

 4. Kan ju inte rätta alla ställen där du kallas Storsudret för Sudret 😉
  Undrar hur många gånger jag cyklat ”Vacker väg”, långt innan den fått det namnet. Söderut den vägen och norrut på stora vägen.
  Det är min pappa som ritat Majstregården, den ursprungliga, när de byggde ut brydde de sig inte om att kontakta ursprungsarkitekten. Själv minns jag den lilla kiosk (stor som en fiskebod) som låg där innan restaurangen byggdes, den ligger nu vid en udde på östra sidan av Storsudret.

  Gilla

  • Intressant att få reda på att det var din pappa som var arkitekten till den ursprungliga. Låter för mig taskigt att inte kontakta honom igen. Nya ägare kanske?
   Du måste ha mängder av barndomsminnen och yngre/nyare minnen. Säkert romantiska ö-minnen. 😉 ”På ”södra Gotland” hade jag gärna cyklat och bott på ungdomssomrarna. Vilka äventyr det kunde blivit. Jag har under detta (snart) första år fått många hemliga idéer. 😉 Så egentligen har jag inte tid att blogga. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s