Gården Bondans


Det finns en väg som slingrar sig mellan tre träskmarker. Förr var här istället ett sund som delade Fårö i två delar. Namnet på de tre träsken är Alnäsaträsk, större Norrsund och Bondansträsk. Den säregna naturen präglas av utegångsfår som håller växterna låga. Det finns också gott om kaniner som springer kors och tvärs över vägen.

Gården Bondans som är byggd 1783 ligger nära Bondanträsk. Det skulle varit kul att se om det gick att få igång traktorn.

Byggnaderna är ålderdomligt placerade utan indelning i mangård och fägård. Något som annars är vanligt för de gotländska gårdarna.

Ladugården är agtäckt. Det finns en lada med tröskhus. En bodlänga och magasin med gåshus. Samt källare och linbastu.
Lite kuriosa om agtak. Många känner säkert igen ordet AG från korsord. Det handlar om ett halvgräs som påminner om vass och det växer i agmyrar. Ag läggs i ett ungefär 80 cm tjockt lager som börjar vid takfoten och byggs uppåt så att regnet rinner av utan att tränga igenom. Om det är rätt fixat håller det i ungefär 60 år. Nu drog jag en liten tyst parallell till mitt prästbetyg och blev en aning dyster till sinnes. 😉

Gården verkar öde men det ser ut som en intressant fritidsbostad. Vad nära de har till att åka på Rauksafari.

Oj! Där kom jag lite för nära. Hinner jag laga muren innan… 😉

 

17 tankar på “Gården Bondans

   • Ha ha! Det blev några innedagar. Sedan vissa problem med att få ner den foten i en sko. Fortfarande svårt att gå på ojämna underlag. Det kommer inte att bli några finskor på examen nästa vecka. S tror tån är bruten. Det är hon som varit min sköterska 2 ggr om dagen. Klumpigt men sådant som händer på en nanosekund. Hörde ordet mat. Klev upp från sängen och pang. Sängen hade kommit för nära väggen. En lite väggbit av hårdaste material. Jag stöp direkt och det hördes säkert över halva Visby. Det gör ont när en man skriker. 😉 Tyvärr är det inte första eller sista gången mina tår får sina törnar. Jag har en synlig skada på andra foten också. Nu gäller det bara att inte göra en repris de närmaste dagarna på samma ”färska” blå tå.

    Gilla

 1. Visste inte det där om det två träsken. Charmigt ställe.
  Trodde att det var kaniner som sprang omkring på Gotland. Kommer ihåg att jag och min väninna, den sommaren vi jobbade där, gick omkring och tjatade om Hasse Alfredssons vits som slutar: ”Kanni … kanni … kan ni inte sluta skjuta”.
  Om du kommer ihåg?

  Gilla

  • Saker förändras över lång tid.
   Klart det var kaniner. Jag har ändrat i texten. Härlig sketch som jag skrattat åt många gånger. Länge sedan jag hörde den. Hade ett par kassetter med enbart Hasse och Tage. (Linderman) Just den var en av mina största favoriter. De måste haft det riktigt kul ihop.

   Gilla

 2. Tack för lektionen! Tänka så lärorikt det är att läsa bloggar!
  Ser väldigt trevligt ut där vid Bondans! Tankarna för genast iväg – hur såg det ut här då … då för länge sen?!
  Ha en fin fortsättning på lördagen!
  Kram

  Gilla

  • Då hade jag gärna satt mig ner och lyssnat. Det hade varit mycket intressant. Snart hade jag glömt tiden.
   Jag är rädd om dem men sängen har en tendens att flytta på sig. Det brukar vara medarna under sängen, men den här gången var det en bit av väggen som var boven.
   Kram
   Ps. Hoppas din trötthet har släppt lite och du mår bättre och orkar gå lite längre med Minton.

   Gillad av 1 person

 3. Så trevligt det är med dina historielektioner! Så roligt att få veta så många olika saker om Gotland och Fårö! Älskar ju de där gotländska gårdarna… och för en gång skull så kunde jag det där om AG – det där som ofta efterfrågas i korsorden! 🙂 Konstigt Bosse att du inte startade traktorn!? Var det för att du skadade dig i foten? 😉
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag är övertygad om att du hade trivts väldigt bra både på Gotland och Fårö. Det är just variationen som jag lockas av. Många tänker bara på sol, raukar, ringmuren, uteliv m.m. Naturreservaten och ängen finns här mängder av. Visst kan vissa vägsträckor upplevas som lite ensliga och tråkiga. Men sedan dyker det upp något spännande runt hörnet.

   Jag löser korsord varje vecka och många saker återkommer. Då är det en fördel att hålla sig till samma tidning, HVT. 🙂 Om jag skulle byta hade jag inte varit så ”duktig” längre.

   Antingen är det åldern eller … för jag tvekar ofta när det gäller att fånga en bättre bild. Får jag? Får jag inte? Tur det går att zooma bra med det nya objektivet.

   Foten fixar min sjuksyster varje morgon och kväll. S är rätt säker på att den är bruten. Det är bara stortår de behandlar inom sjukvården. Igår gick jag utan problem på ojämn mark i ett underbart änge. Om jag inte slår i något de närmaste dagarna ska inte flygresan vara i fara. Men det blir inte finskor på examen.
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 4. Bondans är då ingen sommarbostad o självklart går traktorn att starta. Den körde ag senast i sommras för att bättra på ett av taken. Det är fortfarande samma människor som bor där som räddade gården ifrån att bli en ruin.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s