Perfekt läge – Brissund fiskeläge


ibland går det inte på första försöket. Vad gör det. Istället fick vi komma till en ny trevlig plats där vi tog den första promenaden. Dessutom gick det utmärkt att zooma.
Tack vare nattkylan är blåsipporna ännu lika fina. Men den här gången är de inte ”huvudpersonerna” på bloggen. Utan det är Brissund fiskeläge, som ligger en bit norr om Visby. En bit högre upp än Själsö fiskeläge som jag visat tidigare.

Efter lite snirklande och ”uppochnerförsbackkörande” nådde vi den officiella p-platsen. Inser att det är perfekt att komma hit 16:e april, om det är fiskeläget som lockar mest. För detta är badplatsens parkering. Fler och fler har tydligen hittat hit på sommaren för att svalka sig i det långgrunda havet.

Vad märkligt! Det är min fru Solveig som går där hand i hand med … och själv trycker jag med ett svartsjukt pekfinger snabbt ner kameraknappen. 😉

Direkt märks det, att det INTE är historiskt bevarande som gäller i detta fiskeläge. Fritidshusen har tagit över makten. På gott och ont. Vad tycker du som läsare? Charmen och det historiska har definitivt fått ”stryk”. Det ska bli otroligt intressant att sammanfatta denna favoritkategori i framtiden. Jag hoppas med hela mitt hjärta att det fortfarande väger över åt ”mitt håll”. ❤  Så långt ifrån ”plånboken” som möjligt. Samtidigt behövs det eldsjälar och byalag som ser till att lägena inte står helt och förfaller.

Läget går inte att klaga på. Denna stund blåste det knappt. Därför njöt vi till fullo.

Min klassiska favoritbild i detta” fiskelägestema” – som jag inte kan låta bli att plåta. Eller vad tycker min bloggvän Eva-Lotta? Hade den platsat på Österlen? 🙂

Rofyllt. Vyn är mot Visby. Utsikten mot andra håller var inte så dum heller. Mina tre favoritkvinnor finns numera med på familjefoton till den privata ”samlingen”. Härligt att ha flocken samlad igen. ❤

Glad Påsk till dig läsare.

31 tankar på “Perfekt läge – Brissund fiskeläge

 1. Det har varit många och lång diskussioner om de här fiskelägena och om vad man får och inte får göra. I Mulde Djauvik tillåts bara tillfälliga övernattningar, just med tanke på att det inte får bli ett sommarstugeområde, men följden av det är ju att det blir lite ödsligt och väldigt få besöker sina bodar. Det finns för och nackdelar med det mesta.
  Glad Påsk!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Svårt ämne. Förstår att det diskuterats och blötts många gånger. Både i press och från mun till mun. Det hade varit sorgligt om de med tjocka plånböcker fick äga marken i framtiden runt bodarna. Då hade det blivit staket och plank i nästa steg.
   Tack ska du ha. Vilket väder vi fått sista dagarna. Men det är fortfarande minusgrader på nätterna.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Jadå, båten kvalar in 🙂 Visst är det fint med gamla, slitna ekor 😉 Du o jag, Bosse…
  Jag är kluven till det där med fiskebodar som blir sommarnöjen. Jag skulle själv kunna tänka mig det alternativet, men samtidigt tycker jag det är fel form för vad de är tänkta för. Men hellre än att försvinna… Kanske. Svår fråga!!!
  Ett genuint gammalt fiskeläge, med fina bodar, det är värt att bevara som det är!
  Glad påsk!

  Gilla

 3. Visst vill man att det gamla ska finnas kvar och att det genuina ska bevaras men det är en balansgång. Om ingen är intresserad av fiskehoddorna så är det kanske bättre att fiskeläget lever kvar fast under andra former. Fiskehoddorna i vår hamn får inte användas till något annat vilket jag tycker är bra. Hamnen är stor och levande ändå sommartid så det har blivit en bra balansgång.

  Kram och ha en härlig skärtorsdag!

  Gilla

  • Bra att ni lyckats med balansgången i dina fina trakter. Jag hoppas slippa uppleva att de underbara svenska kusterna förblir privatägda. Så jag slipper köpa ännu ”starkare” objektiv för att få en skymt av havet. 😉 Skämt med ett stänk av allvar.
   Långfredagskram tillbaka.
   Ps. Tror det blir ett Botanbesök efter lunch. Om där inte är för trångt. När Lizette och Jennifer tog en runda dit var där fullt av turister från Asien. Antagligen en lyxkryssning på besök.

   Gilla

   • Visst förstår jag dina tankar för våra fina stränder ska vara allas egendom tycker jag! Allemansrätten får vi inte tumma på! Hoppas ni slipper trängas i dag 😀

    Kram och ha en härlig långfredag!

    Gilla

 4. Svår balansgång mellan gammalt och nytt!!
  Bra att få en springstart på morgonen.
  Kärringen som möter mig i spegeln på morgonen är sur även om jag vinkar vänligt till henne!
  Ha en bra dag!
  Kram!

  Gilla

  • Svårt att få dem att balansera i mitten. Hade varit trist om det privata tog över och vi vanliga inte nådde fram till ex. havet.
   Vilken typ alltså. Du måste börja fjäska eller muta med något. Varför inte chokladägg. 🙂
   Tack ska du ha
   Påskkram tillbaka.

   Gilla

 5. Ja min känsla är dubbel. Samma problem finns på Västkusten. Båthus som används som sommarstugor fast man inte får. Hutlöst dyra att köpa om någon någonsin är till salu. Samtidigt är det ju fantastiskt att kunna bo (mer eller mindre) på en brygga med havet skvalpande under fötterna. Har suttit på en veranda till ett sådant båthus en sommarkväll, ätit gott, druckit gott och med trevligt sällskap. Sällsamt härligt.

  Glad Påsk!
  Kramar från Ethel

  Gilla

  • Den sommarkvällen låter mysig. Jag hade gärna i mina egoistiska drömmar bott så läckert. Kanske inte hela året. 😉 Annars vill jag helst att ”alla” ska kunna nå havet och inte mötas av skylten PRIVAT och en mur och två hungriga vakthundar. 🙂
   Tack ska du ha. Hoppas du har det bra. Gissar på att ni är på ”sommartorpet”.
   Kram Bosse

   Gilla

   • Precis! Vi har varit här i en vecka idag. Sol varje dag, men kallt på natten. Vi har lunkat runt i skogen idag. Känns nyttigt att strutta runt och hoppa över rötter, stock och sten. Både för kropp och själ.

    Gilla

 6. Väldigt roligt att få komma med hit. Och närheten till hav lockar mig alltid. Vad gäller nybyggen så är det kanske nödvändigt för att inte en trakt helt ska dö ut men allemansrätten är viktigt och jag tycker också det är viktigt att den gamla stilen på nybyggen hålls kvar så att de passar in i naturen. Passar på att önska dig och de dina en fin påsk.
  Kram från ett regnigt Torrevieja denna långfredag.

  Gilla

 7. Tjocka plånböcker och fiskebodar! Rätt ämne för Gotland. Dessutom är det få ”fiskebodar” som är just fiskebodar. Men jag skulle också vilja äga en! Men saknar den där plånboken.
  /P

  Gilla

  • Den tiden är förbi. Den som började med att det mestadels var bönder som fiskade. Jag hade heller inte sagt nej om jag blivit erbjuden att äga en. Kan jag skylla på att jag tappat min plånbok? 😉 Vinner jag på Lotto ikväll fixar det sig. Sedan har jag väldigt nära till Svenska Spel. 😀

   Gilla

 8. Svår balansgång. Kanske måste vi skydda fler genuina miljöer tror jag. Däremot tycker jag nog allt att strandskyddet kan lyckas upp på fler platser där det knappt är bebyggt. När man flyger över Sverige är det bebyggt få en mikroskopisk del av all strandnära mark som finns.
  Fin blogg du har.
  Kram

  Gilla

 9. Lite trevlig läsning om de fina fiskalägen du besökt. Måste vara svårt att ha kvar det gamla och samtidigt se till att det används idag. Hoppas det blir bra .
  Måndags kramar.

  Gilla

  • En svår balansgång som de olika ”föreningarna” löst på olika sätt. Än så länge med samma grundtanke (verkar det som). En är om att allmänheten inte ska stängas ute och ”vissa saker” ska bevaras. Jag vet självklart väldigt lite om detta. Borde kanske ha bott här 150 år innan jag ska uttala mig om ämnet. 😉
   Soliga tisdagskramar tillbaka.

   Gilla

 10. Visste inte att du hade en tvillingbror ;-). Tydligen var det lite varmare på Gotland än hemma hos oss. På långfredagen var vädret lite kyligt. Det snöade faktiskt!!! Helt otroligt, sådant har aldrig hänt förut. Det snöar ju nästan aldrig mitt i vintern. Men nu är sommaren tillbaka 🙂 Kram Anne

  Gilla

 11. Pingback: Den femte årstiden | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s