”Blåsippsfrossa”

Det finns flera synonymer till verbet frossa som skulle kunna passa för att förklara dagens titel. Jag har hängett mig åt att fotografera blåsippor. Jag har också ”vältrat mig i” blåsippor. Man skulle till och med kunna säga att jag njutit till överdrift när jag krupit runt med kameran bland alla dessa, små, underbara blommor.

Kärt barn har många namn, sägs det. Tydligen är det fler än jag som gillar blåsippor.
Hepatica nobilis eller Anemone hepatica kallas även blålock, blåveror, blåves, blåviringen, guldklöverblad, gyllenväppling och ädelt levergräs. På Gotland säger en del killingeblomma.
(Jag tackar för denna information som jag fått från sidan alltpaoland.se).

Blåsippor ska vara lite extra tacksamma till myror eftersom det är myror som bär iväg de oljerika blåsippsfröna och som på så vis bidrar till att sprida dem.

Nu tror jag inte att blåsippor bryr sig så mycket om vare sig myror eller fotograferande tanter som jag. De bara står där och sträcker sig mot ljuset. Först när man tittar genom macro-objektivet blir det tydligt hur många små detaljer man kan upptäcka i en och samma blomma, och att de trots sin mångfald inte alls är några kopior av varandra.

Snarare är det så att de tycks tävla i att hitta sin egen färgnyans.

Blåsippan är fridlyst i hela landet, men i vissa landskap får man plocka enstaka blommor medan man i andra landskap inte får plocka dem alls. Det är förbjudet, i hela landet, att gräva eller dra upp blåsippor med rötterna. Det är inte heller tillåtet att plocka blommor för att sedan sälja dem.

Det latinska artnamnet nobilis betyder förnäm, ädel. Ett mycket passande namn, eller hur?

Även jag fick slita mig från blåsipps-fotograferingen efter en stund. Det finns ju trots allt en gräns för hur länge man kan frossa, till och med i ett hav av blåsippor.

22 tankar på “”Blåsippsfrossa”

  1. Så fina bilder på ljuvliga blommor! Är man svag får blått så faller man som en fura. Här hos oss söder om landsvägen är de väldigt sällsynta men några enstaka exemplar har jag i alla fall sett. Bättre än inget och tacksam för det lilla!

    Kram och god kväll till er båda!

    Gillad av 1 person

    • Tack! Minns hur glad jag blev när jag hittade några få blåsippor då vi bodde i Ängalag. Då var jag också tacksam för det lilla. Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

      Gilla

    • Jag håller med dig! Kanske beror det på att de kommer så tidigt då vi fortfarande inte är bortskämda med allt möjligt som blommar. Tack för att du vill frossa! 🙂

      Gillad av 1 person

  2. Så fina bilder på dessa vackra blåsippor 💙 Hade gärna frossat i blåsippehav men vi har inga i vår skog så det blir vitsippefrossa här hos mig 🤍

    Kram och ha en fin helg till er båda!

    Gillad av 1 person

    • Tack! Det är inte dumt med vitsippor heller! Tittar man noga så kan man upptäcka att det finns en variation både vad det gäller antal kronblad och vad det gäller färgskiftningar på baksidan av kronbladen.
      Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

      Gilla

    • Tack! Så bra att jag kunde glädja dig med mina bilder. Jag tröttnar aldrig på att titta på blåsipporna när de dyker upp på våren. Här på Gotland är de ju alldeles underbart många! Kram tillbaka!

      Gilla

    • Tack! Nej det visste inte jag heller förrän jag började googla. Häftigt att man alltid kan lära sig något nytt! Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

      Gilla

    • Tack! Det är underbart att få bo i blåsippeland. Dessa fantastiska små blommor i all sin mångfald. Håller med dig om att man blir glad av dem. Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

      Gilla

  3. Här har du en till som älskar blåsippor. Åh vilka vackra bilder du bjuder på. Du visar verkligen att varje blomma är sin egen. Visst är det fantastiskt att dom kan ha så många nyanser och olika antal blomblad har dom också.
    Roligt att läsa om att dom kallas för så olika namn. Det var svårt för mig att lära om från Anemone hepatica till Hepatica nobilis för det gamla namnet var ju så inarbetat. Men tittar man på bladen så är dom ju helt olika Anemonesläktet så jag förstår ju att dom fick bli ett eget släkte. Men dom är lika vackra vad dom än heter. Och för mig kommer dom alltid att vara ”blåsippor som uti backarna står”.

    Kram och fin fredag!

    Gillad av 1 person

    • Tack! Ja enklast är förstås att kalla dem blåsippor, kort och gott. Kan inte minnas att de hade något annat smeknamn där jag växte upp i Västergötland. I min barndoms hage fick de dela plats med vitsippor, gulsippor och så småningom gullvivor. Tänk så många buketter jag plockade som barn. Blåsipporna fick stå i äggkoppar eftersom stjälkarna var så korta. Kram tillbaka!

      Gilla

  4. V ocisst är blåsippor rent underbara. Vilken härlig blå färg som man längtat så mycket efter. Här blommar bara några enstaka tussilago och det är fortfarande mer snö än barmark och nu ska det visst bli snö igen imorgon. men…fåglarna kvittrar i alla fall och det är soligt och fint ute och vi kan sitta på brorsans trapp där solen skiner hela dagarna.

    Gillad av 1 person

    • Hoppas att snön äntligen gett vika nu. Det har ju gått några veckor sedan du skrev. Det är härligt att sitta i solen och lyssna på fågelsång, gärna med en kopp kaffe och en god kaka! Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s