Smågårde naturskog

Sommartid sedan i natt. Det snöar utanför vårt fönster. Vilken tur vi hade igår när det var dags för årets första längre tur utanför Visby. Vi valde att åka till det lilla naturreservatet Smågårde naturskog (6,3 hektar), som ligger ett stenkast från välkända Tofta strand.

Genom naturreservatet som bildades 2003 slingar sig en liten mysig å ner mot havet. Vi gick över några broar och vid andra tillfällen gjorde vi små avstickare ner till det porlande vattnet.

Syftet med att skydda området är den gamla barrskogen med en rik förekomst av död ved. I nästan 75 år har granskogen stått nästintill orörd. Därmed finns det träd i alla åldrar och en spännande naturskog får en ärlig chans att utvecklas. Träden ger vindskydd men släpper ner mycket sol. Den gula lampan gynnar insekter som myrlejon och olika sorters steklar. Vid den här tiden var det naturligtvis inte lätt att hitta de berömda myrlejonen. För det var ju vintertid som rådde igår. 😉

En eloge till de blå tydliga markeringarna längs de relativt kuperade smala slingrande stigarna. Ett nytt träräcke var ett tacksamt stöd i en lerig uppförsbacke.

Nu tog vi en paus från ”Den blå stigen” och styrde stegen mot sanddynerna och havet.
Vi förstod snart att andra gått före oss. Några sekunder tänkte jag på min egen roman ”Mina fotsteg i ditt hjärta”.

Solveig zoomade in Gnisvärd fiskeläge. Dit tänkte vi åka på hemmavägen, som fick bli en nostalgisk vårtripp med utomhusfika, blåsippor och en hel del blåst. Syftade på när vi befann som högst upp på Högklint.

Men först måste vi leta upp senaste blå pinnen. Min favoritfärg var lätt att återfinna.

Det var gott om kottar. Vad sänder det ut för signaler? Positiva eller negativa?

Då återstod endast sista etappen av denna trevliga lördagsvandring.

”Den lilla blå” uppskattade säkert att få komma ut på en längre tripp. Snart får den rulla till en annan kust. Först ska den få på sina sommardäck.

15 tankar på “Smågårde naturskog

 1. Sommartid, sommardäck och snö utanför fönstret. Typisk aprilväder i slutet av mars. En skön utflykt men ”Den lilla blå” ser lite ensam ut på parkeringen. Det ser blåsigt ut vid havet men vackert med Gnisvärd därborta. Gammal barrskog och 75 år av orörd granskog, sådant tycker jag om.

  Kram från en gråmulen söndag i Kringelstan

  Gilla

  • Min tanke är om där är helt knökat under sommaren. Turisterna hittar säkert inte dit. De ställer sig i trängseln vid berömda Tofta Strand. Det här är mycket mysigare. Ändå bara ca 200 meter längs strandkanten till bekvämligheter och dryck och ätbart.
   Blåsten var busig. Helst vid snabbfikat på Högklint.
   Kram tillbaka från ett vinande och vintrigt Visby. Hoppas det är bra med ögat.

   Gilla

 2. Vilken härlig första utflykt det blev även om det ser lite kallt ut på bilderna. Numera så verkar man låta skogarna vara ifred. Tar inte bort fallna träd och så.
  I dag säger jag verkligen välkommen till sommartiden för jag älskar långa och ljusa vår- och sommarkvällar!

  Kram och god söndag!

  Gilla

  • Med rätt klädsel var det härligt för undertecknad som höll reda på sin mössa. Härligt med sommartid fast jag inte sett några positiva vibbar ännu. Känns mer som det är novemberstorm med snö på tvären. Jag ska se om jag hittar en påse med tålamod någonstans. Tur jag har inomhusaktiviteter att syssla med.
   Måndagskram tillbaka

   Gilla

 3. Lilla Blå är som en förlängning av de blå markeringarna. Vilken tur att ni har rätt färg på bilen.

  Vi börjar sommartiden med snöfall. Det började vräka ner igår morse och har inte slutat än.

  Gilla

 4. Det kom lite snö här ikväll också. Hoppas det var det sista. Härlig utflykt, själv har jag inte varit utanför dörren idag.
  God söndagkväll!

  Gilla

  • Det var tur vi kom iväg. För det verkade som det slog om från sol till mörk himmel när vi kom till bilen. Men längs havsresan ändrade det karaktär och solen kom tillbaks. Vi fick ditt väder igår och nu är det snö och blåsigt.
   Kramar tillbaka.

   Gilla

 5. Hade tänkt mig ut igår eftermiddag för att för första gången på ett halvår kolla in trädgården, men…helt plötsligt började det snöa! Trodde då inte att snön skulle ligga kvar men det har den gjort. Det kom ju mer snö!
  Sen såg man på väderrapporten att det skulle vara ruggigt väder hela veckan. Trist efter två veckors – metrologisk – vår!!
  Så ni hade tur med er långtrip…
  KRAM-Susie

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s