Sprundflaskan

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Vi tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Mellan Kärleksporten och Murfallet i Sjömuren finns marktornet Sprundflaskan. De tror att det byggdes för att stärka muren som försvarsanläggning och samtidigt ge stöd åt ett svagt parti i muren.

Tidigare fanns en dubbelport på stället.

De vise tror att marktornet uppfördes antingen i slutet av 1300-talet eller i början av 1400-talet. Namnet Sprundflaskan fick det först på 1600-talet. Namnvalet berodde på sitt flaskliknande utseende.

18 tankar på “Sprundflaskan

 1. Vet inte om en flaska är det första jag tänker på, lite mer låda över den. Ölbacken kanske? Sen sprund är ju en slits, det kan jag gå med på då det liksom är nedsänkt i muren längst upp. Jag tror de hade väldigt livlig fantasi på 1600-talet.

  Det är väldigt fint dock, Sprundflaskan ( fniss fniss)

  Gilla

 2. Visby och ringmuren är verkligen fascinerande. Så främmande på något sätt från övriga Sverige, säger jag som trots allt vet att det finns oerhört mycket fascinerande och spännande även på andra ställen i det avlånga landet. Men Gotland sticker ut! Sprundflaskan är ett härligt namn.

  Gilla

 3. Det är något exotisk över ringmuren och alla dess portar och torn och jag hänger gärna på. Återigen murbilder från en vacker höstdag då ljuset är mjukt och varmt. Sprundflaskan var ett lite annorlunda namn och jag funderar på hur flaskorna såg ut på 1600-talet. Finurligt att bygga något som får flera funktioner.

  Kram från en snöklädd Kringelstad

  Gilla

  • Antagligen såg de ut så på den tiden. Jag läste på ett ställe att det inte förekom så mycket spritdrickande på Gotland på medeltiden.
   I närheten av den platsen fanns ett fik ett tag. Kanske lite för väderberoende när jag tänker till några varv.
   Vädermässigt är det mycket fram och tillbaka just nu. Jag trodde jag såg i syne igår kväll när vi åkte iväg i mörkret till flygplatsen. Först vågade jag inte säga något till S (hon var chaufför då). För inte kunde det väl vara månen som nästan befann sig på jorden och var så megastor? Men det var det ju. När vi parkerade vid flygplatsen låg den så lågt att den inte gick att se bakom den rätt låga byggnaden. Synd jag inte hade med kamera och vi hade mer tid på oss.
   Kram

   Gilla

 4. Trevligt att bli inbjuden till att hänga på här. Ett nytt litet promenadstråk för mig, i ett underbart dagsljus med spännande skuggor.
  Kram från mig på soliga trappan!

  Gilla

  • Här är nästan dagligen inbjudan till möjligheter på den vackra ön. Men tiden till att blogga börjar bli svårare och svårare att hitta.
   Kan tänka mig att du redan passat på några gånger. Vi satt och njöt på balkongen ett par eftermiddagar i förra veckan.
   Kram

   Gilla

 5. Tack för det! Jag satt och funderade på namnet men så fick jag svaret i slutet av inlägget. Dock tycker jag kanske inte att det liknar en flaska men så såg flaskor kanske ut förr…
  Ett lite vemodigt ljus över bilderna tycker jag.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag ser heller ingen likhet men antagligen såg de ut så då. Läste din kommentar på Specksgränd. Det ”festliga” var att jag efteråt när jag letade foton till Knutasboken hittade bilder från den gränden, som var tagna på ”sommaren” med flanerande turister och stockrosor på några foton. Klart finare bilder men jag orkade inte plussa med de bilderna. Trodde knappt att jag gått på den gränden förr. Annars var tanken att ibland komplettera med bilder som vi tagit vid något annat tillfälle.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s