Med teknikens hjälp kan gamla bilder bli som nya

”Du har inte gjort ett enda inlägg i år”, sa Bosse till mig igår. Så klart att jag genast måste se till att det blir ändring på det.

Med appen ”Waterlogue” kan jag, med teknikens hjälp, göra om fotografier så att de nästan ser ut som om de vore akvareller. Det enda som krävs är lite tålamod och tid och eftersom jag fortfarande har jullov så…
Vi börjar med min favoritblomma – Blåsippan. Gotland är bästa platsen att bo på om man gillar blåsippor. Om några månader så kan vi njuta igen. Kanske är det förvandlingen från den först, till synes, helt döda marken som plötsligt exploderar av liv, som gör att jag är så förtjust i dessa blommor. Eller också är det helt enkelt så att jag börjar bli gammal och alltmer nostalgisk. De små buketterna av blåsippor som jag plockade i vår hage var många under barndomsåren. Det hörde till att bege sig ner till hagen, varje vår, och leta upp årets första blåsippa. Jag brukade till och med pressa den och sätta in den i min dagbok.

Krolliljan får mig att tänka på mormors lilla röda stuga. I den gamla delen av trädgården, bakom hennes hus, växte de. Jag blev glatt överraskad när Bosse hittade krolliljor bredvid fjärilsstigen, nära Bingers kvarn. (Själv letade jag fjärilar som satt stilla.)

Rosor var mammas favoritblommor och därför fanns det flera olika sorter i vår trädgård. Gotland, som brukar kallas ”Rosornas ö”, bjuder på rosor under många av årets månader, till och med runt jul.

Cikorian är en av Gotlands blå blommor. De lyser verkligen upp längs vägkanterna när man är ute och åker. De är fantastiskt vackra om man tar sig tid och studerar dem på nära håll.

Nipsippan – är en skönhet som finns nästan bara på Gotland. Det blev två resor till Filehajdar innan vi lyckades hitta några exemplar av den. Eftersom de växte på fel sida av staketet fick jag lägga mig platt på marken med kameran under staketet. Vad gör man inte för att få en bra bild?

Stor Skogslilja är en gotländsk orkidé som vi också lyckades fånga på bild under 2022.
De här hittade vi på Klinteberget.

Flugblomster – Ett av våra mål för 2022 var att hitta denna originella orkidé och vi lyckades – till sist!

Min ”karriär” som fjärilsfotograf har väl inte gått något vidare. De flesta fjärilar jag mött har inte varit speciellt samarbetsvilliga. Den sexfläckiga bastardsvärmaren utgör en undantag. Jag skulle ha kunnat ta flera hundra foton om jag velat. När jag läste på fick jag veta att de innehåller vätecyanid. Därför behöver de inte tänka så mycket på eventuella fiender. Smart!

Avslutar med denna bild där solljuset lyser genom kastanjens blad. Hopp! Dagarna kommer att bli längre. Naturen kommer att vakna igen om några månader. Låt oss försöka sprida värme och vänlighet och skapa positiva ringar som sprider sig vidare…
Gott Nytt 2023!

18 tankar på “Med teknikens hjälp kan gamla bilder bli som nya

 1. Ha, ha … han är då för rolig Bosse … ”inte ett enda inlägg i år” och då hade det gått två dagar på det nya året 🙂
  Men det var samtidigt bra att han sa det för vilket vackert inlägg det blev. Jag minns ju många av bilderna och det var väldigt roligt att få se dom som akvareller. Roligt också att läsa dina minnen om blåsippor, krolliljor och rosor. Fina barndomsminnen.
  Jag minns så väl bilden på Flugblomstret och den fina bilden på den sexfläckiga bastardsvärmaren. Och nog har du fått fina fjärilsbilder.
  Tack för ett fint inlägg och jag håller helt med i din slutord! Nu gör vi vårt bästa med att sprida värme och vänlighet …
  God fortsättning på 2023 till er!

  Kram från en Kringelstad där en blek sol nu letar sig fram genom molnen!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jag tycker att du är väldigt bra på att sprida både vänlighet och värme med dina kommentarer!
   Jag blir glad av att läsa dem! Idag har jag firat min sista jullovsdag och imorgon börjar vårterminen.
   Vädret är minst sagt skiftande. Igår hade vi vinter, men i natt så regnade snön bort. Därför var gräsmattan grön igen när vi drog upp persiennerna. Den är nog mer att betrakta som sankmark än som gräsmatta, men så länge man inte går på den så…
   Önskar dig en riktigt fin vecka! Kram från Solveig

   Gilla

 2. Så fint det blev i den appen! Den får jag leta upp tror jag. Hade passat innan jul när jag letade efter något liknande.
  Njut av ditt jullov, låt inte Bosse stressa dig med inlägg🤭

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja det är kul att pröva lite olika varianter. Har haft en annan app också, med fler möjligheter, men den kostade/månad så efter ett tag avslutade jag prenumerationen. Nu är jullovet slut och imorgon drar vi igång igen. Önskar dig en fin vecka! /Solveig

   Gillad av 1 person

 3. Kul att se, ja det är roligt att experimentera med teknikens hjälp. Dina blombilder inger hopp. Det känns härligt och tryggt att veta: om några månader spirar det igen. Ja, som man längtar efter vinter med kala stammar. Det är fantastiskt när det exploderar, så man kan gå barfota i gräset och få höra humlesurr & fjärilsfladder igen. Så fint du berättar om dina barndomsminnen, man läser med glädje och ett visst vemod, det är en skatt man alltid har tillgång till. Ja nu hoppas vi på en mild och vänlig vår med nya blommor och mycket sol & värme. 🌱🕸️🦟🐞
  Gott Nytt År-shälsningar till er båda från ett snöigt ⛄ Laxsjö.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jag fick tulpaner i många olika färger nu i helgen. De står på bordet och ”doftar” vår! Jag längtar jättemycket efter humlesurr och fjärilsfladder. Önskar nästan att vi kunde ta ett hopp fram till april!
   Kram till er från Solveig

   Gilla

 4. Inte ett enda inlägg! Ja, så kan man också se det 😉
  En väldigt kul app i alla fall och bilderna gör sig bra som akvareller också.
  Ja, nu går vi mot ljusare tider även om skillnaden inte märks så mycket än. Men vetskapen om att det är så ger en härlig känsla.

  God fortsättning på 2023!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Även om vi inte märker att dagarna blir längre så är det precis som du skriver – hoppfullt att veta att det är så! Men om några veckor så märks det också! Önskar er en fin fortsättning på året! /Solveig

   Gilla

 5. Hej! Länge sedan som jag kikade in till er. Alltid lika trevligt. Läste om nipsippan och kom genast att tänka på att den finns faktiskt inte så långt i från där jag bor. Ca 6 mil närmare bestämt, i närheten av Ramsele i Ångermanland. Har inte sett den själv med egna ögon, men vet flera stycken som brukar åka dit varje år när den blommar och fotografera. Önskar er en god fortsättning på det nya året. Kram Katarina 🙂

  Gillad av 1 person

  • Tack! Den är väl värd att se i verkligheten. Här på Gotland finns även Gotlandssippan, som är ganska lik, kanske till och med lite finare (tycker jag). Vi har sett och fotograferat båda under vår tid här på Gotland.
   Önskar dig en fin vecka! Kram Solveig

   Gilla

  • Önskar dig detsamma! Teknik är roligt och spännande, bara det fungerar… och det gjorde det ju med den här appen. Kram från Solveig

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s