Helge And

Kyrkoruinen från ca år 1200 gränsar till tre stycken gränder innanför ringmuren, Norra Kyrkogatan, S:ta Gertruds gränd och Hospitalsgränd.

Tyvärr är kyrkan inte längre öppen på sommaren för gratis besök. Väldigt tråkigt. Jag läser på flera ställen att den är mycket välbevarad och det saknas motsvarighet i Sverige.

År 1611 skadades kyrkan svårt vid en brand och den övre delen brann ner. Det som blev kvar användes som lada och fähus.

Flera forskare menar numera att Helge And egentligen hette S:t Jacob från början. I så fall uppfördes den som en privat beställning till den tyska biskopen Albert i Riga.

Unik är rätta ordet. Långhuset i två våningar är åttasidigt. (Oktogon) Från den praktfulla övervåningen kunde man tydligen genom en öppning i golvet se rakt ner till koret och följa gudstjänsten. Alla åtta sidorna hade också separata gavlar och ett mittorn. Undra vad det kostar att låna nyckeln en solig timme på våren eller sommaren? Gotlanduppochner undrar högt. 😉 Utsikten mot staden och havet ska vara magisk från denna plats. ❤

14 tankar på “Helge And

  1. 1200-talet tänk så gammalt och fint. Här år aldrig våra kyrkor öppna utom en månad på sommaren och det är bara vissa kyrkor som ses som vägkyrkor. Det skulle väl vara ide för dig att åtminstone få fråga. Säg att du gör blogg om gotlands alla kyrkor så kanske du får komma in. Det vore ju synd annars. Det kostar ju ingenting att fråga i alla fall.

    Gilla

  2. Fina bilder och inspirerande text. Vore trevligt att komma in där i den vackra byggnaden. Ni har fångat mycket utan att ha varit inne.
    Hoppas ni mår bra i slasket och inte halkar omkull på kullerstenarna.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s