Rövar Liljas håla

Söndagen den 11 september tog vi en fika på Högklint för att sedan vandra en för oss ny etapp i naturreservatet utanför Visby. En färja var på väg in. Det är en härlig och stundtals dramatisk utsikt häruppifrån. Med 48 meter över havet är Högklint en av klintkustens högsta punkter.

Första etappen av den ca en kilometer långa promenadstigen tyckte vi var jämn och fin.

Vi beundrade höstens färger och behövde inte…

…hålla reda på var vi satte ner fötterna. Sedan blev det brant och knöligt. Rötter i marken försvårade promenaden. Det var någonstans där som Solveig sa att vi nog skulle ta den branta vägen ner till höger. Hm! Lyssnade jag? Jag hoppades istället på att vi längre fram skulle hitta en skylt som berättade vart vi skulle. När jag, som lok, började skymta fiskestugorna i Ygne kände jag mig besegrad och vände mig om mot min vagn. ”Du hade visst rätt – för en gångs skull.” 😉

Vi tog oss tillbaka och lyckades krångla ner för branten i olika etapper. Först hittade vi denna grotta som inte var vårt huvudmål.

En stenskulptur av imponerande slag..

Nu var vi framme vid Rövar Liljas håla. Det rör sig om en skreva som bildades när en del av klinten släppte från klippbranten.

Det finns en del olika legender om tjuven Jonas Nilsson som härjade i Visbytrakterna på mitten av 1700-talet. Han ska tydligen ha förvarat sitt stöldgods här och även gömt sig själv under en längre tid. Egentligen var han en smålänning som kom till Gotland 1750 efter att ha avtjänat sex års straffarbete i Kalmar fästning. På ön fortsatte han det enda han tydligen kunde och snart var han efterlyst på hela Gotland.

En avancerad myt var att Rövar Lilja lyckats hitta en grottgång i Högklint som gick ända in till Visby. Genom gången kunde han frakta stöldgods från Visby hem till ”hålan”. Sant eller falskt? Skröna svarar jag. Några fiskare upptäckte Rövar Lilja 1753 i närheten av klyftan. Först fick han dödsstraff. Sedan mildrades det till spöstraff och livstids fängelse. Inget speciellt fängslande livsöde det heller.

Vinterståndare
Bild från informationstavlan vid Högklint.

15 tankar på “Rövar Liljas håla

 1. Vilken historia du berättar. Gotland är en intressant och jag är så glad för dina inlägg där jag lär mej en del. Tyvärr blir det inga resor för mej p.g.a värken och numera har jag rullator. Klarar att gå med Minton på plant underlag. MEN humöret är bra
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Hela ön är fylld av historia långt tillbaka i tiden. Både goda år och riktiga oår.
   Tråkigt med värken. Rullatorn blir förhoppningsvis en nära vän och tillsammans kan ni säkert åka på bussresor. Bra att det funkar med hundpromissarna på plant underlag. Skönt att läsa att humöret är bra. Det bidrar väldigt mycket till att livet ska fortsätta bjuda på glimtar av glädje m.m.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Där är fint runt om på Högklint. Lätt hänt att det ”bara” blir att man tar sig direkt ut till klippbrantutsikten.
   Ha ha. När jag såg stupen och hur några kämpade med att ta sig uppför den branten hoppades jag att jag skulle ha rätt. Mina ett nummer för stora skor är ett bra köp. Inte här. De stackars fötterna gled omkring som det fanns såpa i skorna när jag ”klättrade”. Det var när jag träffade på medmänniskor som var minst femton år äldre som tävlingsinstinkten tog överhand. 🙂 För eller senare kommer det att hända. Att jag har rätt. 😉
   Regnkramar från inomhusBosse som snart ska fixa vidare med kvalomgången.

   Gilla

  • De orden kunde vara mina egna tankar. Många gånger suger jag på dem inombords. Oförstörda ord. Spännande myter stimulerar min fantasi. Det ena föder det andra. Sedan får jag nypa mig i armen och återgå till en regnig höstdag 2022. 🙂
   Men nu är det mest förberedelser inför årets höstlekar som styr min hjärna.

   Gilla

 2. En trevlig och strapatsrik dag. ”Listen To Your Heart” kom jag att tänka på och då är naturligtvis hjärtat i det här fallet din kära fru 🙂 Men å andra sidan fick ni ju se en annan håla och en vacker stenskulptur på väg till den rätta hålan. Ja det var en riktig rövare det. Och när jag läser skrönan börjar jag förstå uttrycket rövarhistoria.

  Kram från ett idag soligt fastland där trädgården väntar!

  Gilla

  • En fin ballad. ”Hjärtat” brukar alltför ofta ha rätt. ❤ Men det gör inget. För jag är en mycket god förlorare. Tyvärr har jag haft rätt om betydligt "större" saker. En "gåva/förmåga" som jag fått ärva av min älskade mamma som i sin tur… och något hon själv helst aldrig pratade högt om. Själv brukar jag också stänga den tankeporten.
   Håller med om rövarhistorier. De får vi ta med en nypa salt.
   Den kramen lät mysig och varm. Här regnar det rejält. Antagligen blir det en ny innedag. Då ser jag fram emot din nästa månadsrapport i text och bild. Ingen vild chansning på att fokus kommer att ligga på din/er fina trädgård.
   Bossekram

   Gilla

 3. Nu fick jag äntligen komma till Rövare Liljas håla tack vare er.
  Du får börja lyssna på din bättre hälft. Fina bilder som vanligt med fina höstfärger och stora fina stenskulpturer som sätter fantasin i rörelse. Plus den ljuvliga utsikten över havet inte minst ifrån Högklint.
  Ha det gott.

  Gilla

  • Psst. Jag lyssnar på henne jämt. Fast hon inte tror det. Tyvärr måste jag erkänna att hon har rätt alldeles för ofta. Lite rättvisa borde det vara. 😉
   Det är fint där uppe med rätt klädsel på. Spännande att upptäcka fler platser än ”bara” den fantastiska utsikten däruppifrån. Nu drog jag som lok iväg tåget ända till fiskeläget Ygne. 😉
   Tack ska du ha. Här regnar det igen och jag kommer att lägga ner några timmar inför tävlingar och lekar senare i höst. I år börjar det tidigare än vanligt. Ett kval för korsordsmästerskapen börjar 15 oktober. Ska bli spännande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s