Nordligaste tätorten

I kategorin ”88 minuter” cyklar vi omkring i en av Gotlands tätorter och ser oss omkring. Givetvis är kameran med på utflykten, men vad vi ska fota har vi ingen aning om förrän vi ser det.
Hoppa upp på pakethållaren och följ med på vår tur.
😉

Sträckan mellan Visby och Fårösund har vi gjort många gånger i år. Eftersom vi bor i Norra Visby är väg 148 utan rondeller en smidig variant under högsäsong. Avståndet är ungefär 5,5 mil. Fårösund ligger precis intill havet. Det är både orten och sundet som heter Fårösund.

Jag lät Solveig ta hand om kameran medan mina ”cykelben” direkt sökte sig ner till havet. Vilken underbar morgon vi valde (i lördags). Klockan var ungefär kvart i åtta när vi lyfte av cyklarna från bilen. En del tog sitt morgonbad. Vi hann prata några ord med ett trevligt par.

Vi fortsatte att cykla in i en skuggig mysig miljö med bänkar lite överallt.

Både dessa bilder och fler foton kommer i ett eget blogginlägg i september.

Jag skulle kunna tänka mig att ha den utsikten från Strandvägen. Tänk att sitta där och njuta av havet, båtar och södra Fårö. Kanske lite mer påklädd i november.

Bunge Bunn var namnet på kalkugnen som byggdes 1849 av Edvard Israel Grubb d.y, som var en välkänd köpman och kalkpatron. Jag läste att det sägs vara den största ugnen på öjn. Dessutom en av de sista som var i bruk. Den togs ur drift vid 1800-talets slut.
Oj vad arbetarna fick slita under långa pass och dessutom taskigt betalt.

Jag som både pluggat film och troligen sett över tusen filmer trodde innan gotlanduppochner föddes att biografer på Gotland/Fårö skulle få en egen kategori. Pandemin satte käppar i hjulen för det. Däremot har vi köpt en läsvärd bok som heter ”Från Lada till Salong”, som är en guide till Gotlands biografer. En del av texten under nästa bild har jag hämtat från den boken.

Undrar om ryktet stämmer? Skulle biografens namn egentligen varit Royal och allt handla om money? Eftersom en neonskylt med fem bokstäver blev för dyr… 🙂
1940 var den moderna biografen med 255 sittplatser klar. Huvudfilmen i premiären var klassikern ”De tappras legion” med populära Gary Cooper i huvudrollen. Han och många fler har jag som filmisar.

Stucken kvarn byggdes 1868 och har en vridbar topphätta som ställs i riktning efter vinden. (Kallas Holländare) Kvarnen är ett byggnadsminne. De flesta som är på väg att ta färjan till Fårö lägger säkert märke till kvarnen. Själva noterade vi att timern var på väg att berätta att 88 minuter var till ända. Vad härligt att ha nerförsbacke till fiket som vi äntligen skulle besöka. I förra årets ”Kryssa på Gotland” hade jag med en zoomad bild därifrån, med en man vid entrédörren. Minns du som var med? I år behöver ingen med vattuskräck, den 1 november, hoppa ner på botten i en bassäng. Istället ska du få starta på marken och sedan klättra uppför berget med namnet… 🙂 Poängen för de som svarar rätt av de tre alternativen till bilden kommer att få fler poäng än förra året. Snart är det bara två månader kvar till första bilden. Men redan 15 oktober startar kvalet till sista ”Korsordsmästerskapen”. Tio uppgifter. De tjugo första i tabellen bjuds in till mellanrundan 1 november. I finalen är det bara tio deltagare.

Kartan tog jag kort på innan resan. Annars hade det varit mer pedagogiskt att färglägga var vi lämnat ”cykelspår”. Ingen är perfekt.

12 tankar på “Nordligaste tätorten

 1. Den utsikten du… den hade nog haft många nollor i priset.
  Himla fina bilder ☺️
  Jag har badat, nu måste jag in i duschen. Ska på förstagångsbesök hos en ny osteopat. Håll tummarna att hon är bra och att det gör nytta!
  Glad måndag!

  Gilla

 2. Den utsikten hade jag inte tackat nej till heller kan jag säga! Att kunna blicka ut över havet är min dröm.
  Tack för att jag fick hänga med på en trevlig cykeltur 😀

  Kram

  Gilla

 3. Den översta bilden fick mig av någon anledning att tänka på Saltkråkan, så idylliskt. Jag tror att bion är döpt efter Roy Rogers … för det var ju för tidigt för Roy och Roger 🙂 Och jo då, den utsikten skulle även jag kunna tänka mig.

  Oj, ska det bli kval redan i oktober … då ligger jag nog illa till. Jag brukar ju svara hellre än bra när det gäller korsordsmästerskapen 🙂 Men, jag får göra mitt bästa. Kul ska det bli!

  Kram från ett blåsigt fastland

  Gilla

  • Jag kan förstå din tankegång. Både om idylliska Saltkråkan och Roy Rogers. Kanske är du inne på facitspåret. De har säkert en härlig utsikt både från balkong och fönstren.

   Hoppas min plan funkar skapligt när det gäller den tidiga starten. Vill så gärna avsluta på ett högtidligt sätt. Kanske når jag inte fram på någon punkt. 😉 De som bara besöker bloggen i november kommer att bli snopna när de inte är inbjudna till Mellanrundan som startar 1 november. Enligt meritarkivet har du 15 poäng som du får loss om du deltar i kvalet. Allt handlar i kvalet om att vara bland de tjugo bästa i sluttabellen efter tio uppgifter. Sedan nollställs tabellen både i Mellanrundan och Finalen.
   Kram från ett ”hoppigt” och blåsigt Visby.

   Gilla

 4. Utsikt mot havet är en dröm och förblir så. Vackra bilder från utflykten som jag följde med på. Nya spännande tävlingar som jag kan roa mej med.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Ibland tycker jag det räcker med drömmar, som är gratis att ta fram gråa dagar.
   Skönt att läsa att du verkar taggad att tävla & leka i år med. Tänk att du är regerande mästare på den svåraste tävlingen. Ändå har du ”bara” 12 poäng i meritarkivet, noterade jag nyss.
   Kramar tillbaka

   Gilla

 5. Vart hittade ni det mysiga stället med skugga och bänkar här och där?
  Ja bo med havsutsikt är en dröm 😴 tänk att kunna njuta av hav och södra Fårö varje dag det vore något.
  Mycket fina byggnadsminnen med väderkvarn och kalkugn tänk vad det har slitits på båda ställena med långa och många arbetspass.

  Gilla

  • Om du tittar på kartan som jag lagt in kan du se det gröna området mellan Strandvägen och Stucks stadar. Där cyklade vi in i skogen/större dungen. Mysigt men blev tvärstopp där det stod privat vid en grind framför byggnad längre in. Men fin yta innan. Vi cyklade bara tillbaks en femtio meter och cyklade uppför en annan stig till Strandvägen.
   Livet var orättvist då som nu.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s