Aldrig varit tagen ur drift

Vi var kvar i Gotlands hittills enda kulturreservat, Norrbys i Väte. Det var fortfarande ”fri tid” innan vi bokat in oss för en visning i Boningshuset. Eftersom lammen låg precis innanför grinden valde vi att ta en omväg runt tunet.

Kvarnen är en av få bevarade vattenkvarnar på Gotland. Ända fram till 1980-talet maldes det för husbehov i kvarnen och än i dag används den ibland för att mala mjöl. Detta innebär att det är en av få kvarnar i Norden som aldrig varit ur drift. Imponerande.

Mellan 1915-16 utdikades Roma stormyr, vilket påverkade vattenflödet som flöt förbi Norrbys så mycket att kvarnen tvingades flyttas en bit. Dammen du ser på bilden är inte anlagd, utan naturlig. Under vårarna när vattnet står högt öppnas dammluckan och vattnet släpps ut i kanalen. När jag jämför med mina egna utsläppta fantasitankar blir det som en slags våt variant av kosläpp. Antagligen med färre publik.

Nu har vi kommit runt till andra sidan. Läste att maskineriet i Norrbys kvarn är från 1700-talet, medan mjölsikten är från början av 1900-talet. Sikten gav vitt mjöl till bakning medan restprodukten, kli, gavs till de tacksamma hönsen. Låt oss gå in en liten stund.

På kvarnens övervåning finns de två malstenarna. Den ena är en konststen som användes för att mala foder till de hungriga djuren. Den andra är av granit och där mals fortfarande mjöl till bakning.

En snabb titt på mobilklockan upplyste oss om att det började bli dags för samling utanför trappan till Boningshuset där syskonen Edvin, Martha och Erik Johansson levde sina dagar.

5 tankar på “Aldrig varit tagen ur drift

 1. 👋 Tjingeling Bosse, hoppas sommaren varit bra. Den tog slut alldeles för fort tycker jag. Nu väntar andra tider, dvs kärvare, när priset på el och bensin går upp till nya höjder medan mängden bin & insekter för bl a pollinering & fågelföda går ner, permafrosten släpper greppet så myrarna kollapsar, polarhavsisarna kalvar och krigen fortsätter rasa… och jorden ser ut att gå mot sin undergång. Suck! 🌍
  Nä, bäst att leva i nuet… Eller inte, man vill ju inte vara historielös. Du har som alltid inlägg som kickar igång tankarna, detta idag med kvarnen var ett sånt. Fantastiskt att ett sånt gammalt maskineri fortfarande fungerar. Folk var verkligen duktiga förr och arbetsamma. Nöden hade ingen lag, mat på bordet kommer alltid att behövas. Och bröd är gott, det finns väl någon som inte uppskattar en go’ macka…
  Alltså Bosse, dina tankar om kvarnen var vad jag gick igång på men nu har jag tänt till, jo det händer 🤣 och fick sån lust att ge dig en rejäl eloge.
  Det kan vara på tiden med en liten ros, and I📌nailed it! 😄 Dom regnar ju inte precis över någon, rosorna… varken här eller där. Men du/ni bor ju ändå på ”rosornas ö”, så nu får du denna 🌹! Ja och några till 🌹🌹🌹🌹! När jag ändå är på gång, det är inga snåltider på skickinga via etern.
  Det är ju så enkelt, man gör bara ett snabbt men bestämt 🔨 litet klick 💥 – så du inte missar – innan det kommer: sommarens sista regn, åska och tvivel på bättre väder. Denna funkar inte nu 🏹, annars hade det varit morsomt. Börjar känna mig som en politiker före valet, som inte kan koncentrera sig på det viktigaste utan det blir mest en massa babbel. F-låt och håll för öronen för nu smäller det 🧨 🙀
  🥁 Till verket: Trumvirvel för dig! Och den ☄️ är iväg!
  Det bästa med dina båda bloggar, förutom att de finns 😱🙃👏😳👍 är att du — hur otroligt det än låter — a l l t i d lyckas väcka intresse genom ditt sätt att beskriva tillvaron med en lagom nypa sött & salt i med- (mest) och motgång (men tack o lov alltid med en hoppingivande gnista) är att man får lust att att läsa bakåt. Och det går jättebra, för du har verkligen *bra ordning i bloggtillvarons mysterier. Ingen röra alls, bara man tränar lite på bubblorna över inläggen och hoppar på ett ben (eller finger) mellan datumen. Jag är ju en oregelbunden följare men idag hoppade jag in, kanske lite håglös efter sommaren som bara försvann utan att det hände (= jag gjorde) något särskilt. Det är kanske lite väl långt mellan gångerna men givande och roligt, som alltid, jag mös till och blev glad 🥳 precis som jag hoppades… ja vad annars?
  Önskar dig & Solveig en bra fortsättning på augusti. Ha de’ och cheerio från Laxsjö! 👋❤️

  *) tänkte först skriva ”exemplarisk”, men vill inte vara orsak till att du storknar av s.k. hybris ☺️

  Gilla

  • Sommaren har varit bra och är definitivt inte över. Denna veckan har varit extremt varm och solig. Vi har försökt utnyttja sommaren på bästa möjliga sätt. Röra oss ute tidigt när allt är orört och det är lagom varmt.
   Det är mycket som händer i världen och i närmiljön. Det kostar mycket energi att tänka på det. Lätt att fastna i det dystra. Sorgligt och i många fall onödigt att det blivit så.
   Tack för rosor och annat positivt. Ingen risk för att drabbas av hybris. Har jag lyckats undvika det alla andra år ska det funka på slutspurten också. 😉
   Du får ha det så bra. Hoppas du vill leka i november. Jag har på ledig tid donat med bägge uppgifterna. Annars skulle jag inte hinna till starten.

   Gilla

   • Ja, klart jag vill va’ me’, det blir roligt, ses då. Kul att du fortsätter fixa & roa oss! 🤩 Det är alltid kul att leka. Ha det bra å hälsa till Solveig. !

    Gillad av 1 person

  • Vi åker ofta förbi platser som vi besökt tidigare. Ibland kan jag tänka tanken att nu måste vi sett det mesta. Men så är definitivt inte fallet. Synd att S inte är ledig hela veckan längre. Men tur att hon lagt ett bra schema som öppnar upp för möjligheter tre av sju dagar. Sedan var det där med möten och möten. 😉
   Det hade varit något. Vi har snackat om att göra något eget av det. En vän till oss gjorde två böcker. Vi lär behöva göra fler. 😉 Blir antagligen rätt dyrt. Helst om vi gör en av varje kategori. 😉
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s