Från ö till ö; del 2

Utsikten från Stora Karlsö är något alldeles extra.

Förmodligen får man en annan känsla om man befinner sig här en gråmulen dag. Men vi hade verkligen tur med vädret. Det blev allt soligare och varmare under dagen.
Om du tittar riktigt noga på bilden kan du, förutom Lilla Karlsö till höger, även se en del av den gotländska kusten långt borta vid horisonten.

Hien – namnet betyder gömställe eller undanskymd plats, läser jag i min inköpta besöksguide. Läget under klippväggarna skyddar mot blåst. Här finns en av öns badplatser.
Vi badade inte men såg att det fanns andra som gjort det.

Det är en speciell känsla när man går tillbaka samma väg som man gått en stund tidigare. Man både känner igen sig och upptäcker nya saker längs vägen.

Rugosa koraller.

Stromatoporoidéer – kallas även kattskalle på Gotland.
Det är gott om fossiler på Stora Karlsö, men det är inte tillåtet att ta med sig någon från ön. Tur att det går att fotografera dem när de dyker upp bland stenarna på marken.

Nu har vi passerat Norderhamn och ser oss tillbaka. Båten har anlänt igen och lämnat av några nya passagerare. Nu ligger den kvar och inväntar att klockan ska bli tre. Då ska den ta oss tillbaka till Gotland igen.

Vi har vandrat vidare till grottan ”Stora Förvar”. Den första arkeologiska utgrävningen gjordes 1888. I de äldsta kulturlagren, från äldre stenåldern, gjordes fynd av ben från mellan nio och femton individer. Nu önskar jag att det funnits en tidsmaskin som tagit oss ungefär 8000-9500 år tillbaka i tiden. Hade vi förstått varandra? Kanske med kroppsspråk och tecken.

Dagens arkeologer tror att grottan användes för förvaring och som arbetsverkstad och att stenåldersmänniskorna bodde i hyddor eller tält intill. Vi som kom vandrande i solgasset kunde konstatera att det var som att kliva in i en jordkällare, kallt och lite fuktigt.
Den som har vägarna förbi Statens Historiska Museum i Stockholm kan se de flesta av fynden från Stora Förvar där. Några föremål finns i Norderhamnsmuseet på ön.

Vi tittade på vår karta och tog stigen till raukporten Hässelby Läde. Jag har sett många fina bilder härifrån, men insåg när jag stod här att de flesta bilderna varit tagna tidigare på våren innan grönskan tog över en stor del av utsikten.

Tillbaka mot Norderhamn…

Oj då! Det är väl inte fågelinfluensan som är på väg att skörda ännu ett offer? Förhoppningsvis var detta bara en trött fågel. Den tittade, lite irriterat, på oss och sedan lyfte den vingarna och flög iväg.

Vi tittade på klockan och insåg att vi hann slå oss ner en stund för att bara njuta av det fina vädret och utsikten.
Om jag rekommenderar en utflykt till Stora Karlsö? Svaret på den frågan är självklart JA!

Text och bild: Solveig Lidén

Här har du del ett.
https://gotlanduppochner.com/2022/08/08/fran-o-till-o-del-1/

13 tankar på “Från ö till ö; del 2

  • Hav och grönska är ingen dum kombination! 🙂 speciellt inte när havet skiftar i många olika blå nyanser. Vi har det varmt här i Visby också. Förmiddagar och kvällar är bäst! Då njuter vi av att kunna sitta på balkongen. Ha´det fint!

   Gilla

 1. Så härliga bilder. Fossilerna är fina på dina bilder. Ja i grottan Stora förvar så kommer iallafall min tankar igång ordentligt och även *tänkt” tidsmaskin. Ja dit vill man absolut åka tillbaka till.
  Ha det gott.

  Gillad av 1 person

  • Visst är det spännande att få fantisera om hur det kan ha varit för flera tusen år sedan. Så mycket som hänt och utvecklats sedan dess. Ha´det fint!

   Gilla

  • Vilken fin ö! Förstår att den ligger dig varmt om hjärtat. Jag är tacksam över att vi fick så fint väder hela dagen. Det hade inte varit lika kul om himlen varit grå och det blåst mycket mer. Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

  • Verkligen ett perfekt utflyktsmål en solig dag. En resa dit när sillgrisslornas ungar gör sina ”dödsföraktande” hopp från klippan hade inte varit helt fel. Vem vet? Det kanske blir en tur någon gång. Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 2. Makalöst vackert och så, så intressant. Det känns verkligen exotiskt. Vilka vyer, fossiler och den mäktiga grottan. Stort tack för att vi fick följa med.

  Kram och fin måndag!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s