Från ö till ö; del 1

När våra döttrar berättade att de planerat in ett Gotlandsbesök, några dagar i augusti, frågade jag dem om de ville hänga med till Stora Karlsö. De svarade ja, båda två!
Vem vill inte åka till världens näst äldsta naturskyddade område?

Vi valde den tredje augusti som utflyktsdag. Båten stod på plats när vi bilat ner till Klintehamn och efter att ha betalt biljetterna blev det en kort stunds väntan innan det var dags att gå ombord. Jag passade på att fotografera båten. Som du ser på flaggan så var det inte helt vindstilla. Åka båt när det blåser är inte riktigt min grej… men vill man ut till ön så finns inga alternativ. Det är bara att bita ihop.

Båten tar med passagerare till både Lilla och Stora Karlsö, så först åkte vi till Lilla Karlsö och släppte av några personer där. Minuterna då båten skulle ta sig in mot den lilla bryggan var rejält ”gungiga” i sidled, men för övrigt gick resan riktigt bra. Puh!

Det första vi såg när vi klivit av båten vid bryggan i Norderhamn var det stora huset med restaurang/café. Här finns även ett museum, toaletter och en av öns badstränder m.m.

Stora Karlsö ägs av Karlsö Jakt och Djurskyddsförening. Öns tillsynsman berättade om de regler som finns för ön eftersom den är ett naturreservat med flera fågelskyddsområden. Känslig natur och markhäckande fåglar gör att det inte är tillåtet att röra sig helt fritt över ön på egen hand. Dock finns det möjlighet att gå en guidad tur. Eftersom vi tyckte att två och en halv timma lät länge, valde vi att röra oss på de stigar som det var tillåtet att gå på istället…

…men först passade det bra med var sin kopp kaffe med gott tilltugg.

Det klarnade upp allt mer och himlen blev vackert blå när vi började vår vandring mot fyren.

Vi traskade på stigen och njöt av att ”ta in” alla intryck från en helt ny, spännande plats.

Tordmulen är en av karaktärsfåglarna på Stora Karlsö läser jag i ”Besöksguide Stora Karlsö”. På gotländska kallas den ”törd” läser jag i ”Se Gotland”.
Sillgrisslan är den främsta karaktärsfågeln för ön. Några sillgrisslor lyckades jag inte få någon närbild på, men tordmularna satt snällt kvar tills jag lyckats zooma in dem.

Ön är en guldgruva för den som gillar att titta på fåglar. (Att ta med sig en kikare är en bra idé.) På de flesta av mina bilder finns en svart eller grå fläck någonstans på himlen – en flygande fågel. Det lär ha setts över 260 olika fågelarter här på ön.

Stora Karlsö är en kalkstensplatå med branta stup och dramatiska former! Känns som om vi tagit flyget långt bort från Sverige och hamnat på en exotisk plats. Tittar du noga på den nedersta bilden så ser du att det sitter fåglar lite överallt.

Vi fortsatte uppåt…

Om jag tolkar kartan, som jag har framför mig, rätt så är vi uppe på den del av ön som kallas Västerberget. Fyren får inte vara med på bild idag. Den kommer att få ett eget inlägg här på bloggen en annan gång…

Utsikten kan ingen klaga på! Vi har tittat på Lilla Karlsö många gånger förut, men inte från det här hållet.


Fortsättning följer…

Text och bild: Solveig Lidén

20 tankar på “Från ö till ö; del 1

  • Ja vi fick verkligen en trevlig dag tillsammans. Jag var väldigt glad när vi gick av båten. Tycker bäst om att hålla mig på land!
   Önskar dig en fin vecka!

   Gillad av 1 person

  • Ja detta är en plats som är väl värd att göra ett besök på, trots båtresan. Tror ändå att vi valde en av de lugnare dagarna. Det blåste ju inte mer än det gick att uthärda. Men, sådant är svårt att veta när man beställer biljetter. Blåser det riktigt ordentligt ställs båtturen in… Önskar dig en fin fortsättning på veckan!

   Gilla

 1. Tack för att jag också fick möjlighet att komma med till Karlsöarna. Jag har varit till Blå Jungfrun och det i sig var ett eget litet äventyr men det hör inte hit just nu.
  Vackra fotografier igen och tordmule på så nära håll är ju en lycka i sig, bara det!
  Ha det gott !

  Gillad av 1 person

  • Blå Jungfrun visste jag inte så mycket om, har bara sett ön från långt håll, så jag var förstås tvungen att googla. Finns en del likheter med Karlsöarna tänker jag eftersom Blå Jungfrun är en nationalpark med allt vad det innebär. Tordmularna tyckte jag också om. De ser ut som små pingviner. Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

   Gilla

  • Då kände du säkert igen många av vyerna från mitt inlägg. Eftersom man inte får gå fritt över hela ön så blir det ju ungefär samma motiv på korten som man ser därifrån. Önskar er en fin fortsättning på helgen!

   Gilla

 2. Ja det är väl värt att uthärda båtresan till denna juvel till ö.
  Fina bilder på tordmulen och andra fina platser. Kul att döttrarna ville med. Ta hand om er.

  Gillad av 1 person

  • Jag tror att vi kom väldigt lindrigt undan vad det gäller båtresan, både dit och tillbaka, och tur var det. Det var en fin dag för oss. Något att minnas när det blir mörkt och kallt ute. Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

   Gilla

  • Så roligt att du ville följa med på vår resa. Det var en fin dag. Väl värd att spara i minnenas skafferi. Kändes som ett ”måste” att åka ut till Stora Karlsö när man bor på Gotland. Nu kan jag äntligen säga att jag varit där! Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

   Gilla

 3. Vilken fyndig rubrik … ”från ö till ö” 🙂 Och så roligt att döttrarna ville följa med. Ni verkar haft en härlig tur. Trappan ser brant ut men jag förstår att det var värt att klättra uppåt. Vilken utsikt! En mycket vacker och exotisk natur. Ska blir roligt att följa med på er fortsatta tur.

  Kram och fortsatt fin vecka!

  Gillad av 1 person

  • Bosse får ta åt sig äran för rubriken 🙂 Det var mycket trevligt att den här resan äntligen blev av. 2020 ställdes alla båtturer in pga pandemin. Förra året kändes det fortfarande som en bra idé att hålla avstånd – på båtresan sitter man trots allt ganska nära många okända människor. Nu kan jag äntligen säga att jag varit där! Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

   Gilla

 4. Stort tack för denna fina utflykt och din trevliga guidning. Perfekt rubrilk också. Har en gång i världen besökt båda Karlsöarna men inser att det är dags igen. Men först på listan kommer Gotska Sandön för där har vi aldrig varit.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Då ligger du före mig i antalet besökta öar eftersom jag inte varit på Lilla Karlsö. Tror inte att det blir någon tur dit heller. Gotska Sandön skulle jag gärna ha åkt till om den bara legat lite närmare… Tre timmar tar det från Nynäshamn och två timmar från Fårösund ser jag i tidtabellen. Jag håller mig helst på land om jag får välja 🙂
   Önskar dig en fin fortsättning på helgen!

   Gilla

 5. Pingback: Från ö till ö; del 2 | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s