Trodde vi kommit till dukat bord

Många som åker förbi denna ”bilfönstervy” tror säkert att det är Stora Karlsö som ligger till höger eftersom den är störst av de två Karlsöarna. Skenet bedrar. Lilla Karlsö ligger närmast och lurar synintrycket.
Vår fjärde bloggsommar har varit intensiv och lyckad på många sätt. Just denna dag stod det på appen att vädret skulle bli ostadigt på Gotland. Vi chansade ändå och åkte iväg på en roadtrip från ett ganska vädersäkert Visby. Att vädret snabbt kan byta karaktär blev vi tidigt vana vid efter flytten till Gotland.

Vid Gannarve sträckte vi på benen och njöt av utsikten. Till vänster mörknade det på himlen. Skulle vi kunna äta vår medhavda frukost utomhus?

Droppar slog mot vindrutan när vi åkte de få kilometerna till Fröjel kastal. Men vi klarade oss under frukoststunden, på höjden med havsutsikt. Ska dock erkännas att födan och drycken intogs i lite snabbare takt än annars. Mina ögon växlade mellan att betrakta havet och hålla uppsikt bakom ryggen. ”Den lilla blå” stod inte så långt ifrån bänken och bordet.

Vädret bytte karaktär när vi vek av ner mot Petesvik. Allt kändes mer hoppfullt och jag började bli lite mer kaxig. Tänkte på att vi fixat både Alpnycklar och Stor Skogslilja under sommaren. Nu återstod bara den tredje orkidén som enbart finns på Gotland. Om en halvtimme borde trion vara komplett. För det skulle vid denna tidpunkt finnas gott om Kärrnycklar vid naturreservatet Krakvät. Vad gjorde det att jag rattade fel och kom in på en grusväg där det lät vid varje ”däckmeter”, eftersom det var högt gräs i mitten.

Oj! Så många kärrnycklar vi såg från bilrutan, när jag sakta rullade fram på grusvägen. Det här skulle bli enkelt. Jag släppte av Solveig och fortsatte mot parkeringsplatsen lite längre bort.

Krakvätes egna ”naturreservatsväktare” tittade nyfiket på de två tvåbenta varelserna som kom på morgonbesök. Solveig valde att inte stifta närmare bekantskap med dem utan gick istället åt andra hållet. Tyvärr kom hon med trist information efter en stund. ”Det finns många orkidéer här, men det är inte några kärrnycklar.”

Kärrknipprot och Brudsporre har vi ”redovisat” tidigare i kategorin orkidéer. Trots att Solveig gick runt en lång stund lyckades hon inte hitta en enda kärrnyckel. Kanske de växte längre in i naturreservatet?
Vilken tur att vi slapp ösregn och rusk. Dessutom står och faller vi aldrig med att ha enbart en önskan och ett stopp under en utflykt. Samtidigt ska det erkännas att det kändes en aning snopet. Den tredje orkidén som enbart finns på Gotland har vi än så länge bara sett på bild.

13 tankar på “Trodde vi kommit till dukat bord

 1. Bättre tur nästa gång, ni ger knappast upp om jag känner er rätt vid det här laget!
  Men tack för ljuvligt skriven text och så bilderna förstås…Gotland är nog förstugan till himmelriket tror jag. Känner nästan liten sorg en kortkort stund, tänker på min ö i Ålands hav, där är himmelriket också väldigt nära. Så vackra ställen, så vackra öar det finns i vår värld.
  Trevlig fortsättning på söndagen!
  Kram från Funchal!

  Gilla

  • Vi brukar ”städa upp” och rätta till, men orkidéernas tid 2022 börjar närma sig sitt slut. Några arter blommar en bit in i september.
   Förstår att dina tankar drar vidare ut på havet. Var sak har sin tid. Kanske ställer ni om kompassen om några år. Den som lever får se.
   Kram tillbaka

   Gilla

 2. Nej vilken otur med Kärrnycklarna men ni fick ju en trevlig och vacker utflykt ändå. Vackra utsikter och fina blommor och en skeppssättning…

  Gilla

  • Vi fick en skön mix av ”gammalt” och nytt. Du har helt rätt.
   Tack ska du ha. Onsdag och jag är tillbaka i gamla fotspår sedan Solveig började jobba i måndags. Men nu åker jag inte till Wales längre. Undra om det är Göteborg som gäller. Om en stund har jag facit.

   Gilla

  • Det blev en kort besvikelse. Är både nyttigt och kul ibland att ha något att se fram emot. Dessutom minns jag att det blev andra lyckade stopp på den turen och från bilen går det också att njuta på vissa vägavsnitt, vid den tidpunkten vi rör oss ute.
   Onsdagskram får du i retur
   Ps. Jag har tänkt på dig flera gånger sista dagarna

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s