Sexfläckig bastardsvärmare – Zygaena filipendulae

Så många perfekta fjärilsbilder jag sett på Instagram och Facebook den här sommaren. Måste erkänna att jag blir smått avundsjuk när jag ser hur fotograferna inte bara fått fjärilarna att sitta där med sina vackra vingar helt utbredda utan också fått till en perfekt skärpa på hela fjärilsbilden. Själv har jag försökt att tänja på mitt tålamod till max när jag försökt vänta ut en fladdrande fjäril. Nog har de landat ibland, men så snart jag försökt att komma inom fotograferingsavstånd har de lika retfullt lyft igen och fladdrat vidare…

På väg mot Gotlands högsta bronsåldersröse, Uggarde rojr, pekade Bosse på något, vid sidan om den smala stigen, som snabbt fick mig att glömma alla stenar i världen. Där satt det inte bara en, utan flera, sexfläckiga bastardsvärmare. Att det var så de hette visste jag förstås inte då. Bara att de såg både färggranna och spännande ut. Fram med kameran…

Jag förväntade mig att de skulle lyfta i samma stund som jag böjde mig ner men…

…de satt lugnt kvar mitt i ”maten”. Ingen av dem verkade bry sig ett dugg om att jag satt där, trots att jag kröp runt och böjde mig allt närmare.

Sexfläckig bastardsvärmare har sex röda fläckar på sina framvingar. De är enbart aktiva i solsken, läser jag i boken om Gotlands dagfjärilar (av Ola Malm). Där kan jag också läsa att Bastardsvärmare är en säregen grupp fjärilar med grälla signalfärger. Varför då? Jo, de signalerar att de är giftiga eftersom de innehåller vätecyanid! Med detta skydd behöver de inte vara så skygga. Fåglarna vet att de gör klokast i att inte äta dem.

Bakvingarna är röda och har en smal ytterkant som är blåsvart. Den svarta färgen på framvingarna är metalliskt blåsvart. Något som gör att de blir som reflexer i solljuset.

Är de verkligen dagfjärilar? Nej, inte ”äkta” lär jag mig från jordbruksverkets sida. Men, de flyger på dagen och har klubbformiga avslutningar på sina antenner och därför brukar de ändå ibland räknas till dagfjärilar.

Blev förstås lite fundersam över att fläckarna har olika nyanser av rött. Det har jag inte riktigt lyckats bena ut. Kanske beror det på åldern? Läste någonstans att de nykläckta har intensivt röda fläckar. I så fall är de här båda ett par lite äldre exemplar.

Hur som helst, visserligen missade jag att gå runt bronsåldersröset, men i gengäld blev varken jag eller bastardsvärmarna speciellt stressade i solen. De satt lugnt kvar och åt medan jag knäppte och knäppte tills Bosse tröttnade på att fotografera stenar och moln.
Och så vandrade vi vidare mot nya äventyr…

Text och bild: Solveig Lidén

18 tankar på “Sexfläckig bastardsvärmare – Zygaena filipendulae

 1. Man lär så långe man läser bloggar och nu vet jag vad den där färgglada gynnaren heter om jag skulle få syn på den. Det gäller bara att komma ihåg det.
  Tack för info och vackra bilder Solveig!
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja, det är verkligen en färgsprakande liten en. Lyckades dessvärre inte få till någon bild med de vackra röda vingarna helt utfällda. Kanske inte så konstigt eftersom jag störde mitt i maten! Kram tillbaka

   Gillad av 1 person

  • Tack! Nej om jag får välja så föredrar jag att fotografera blommor eller ”kryp” – jämfört med stenhögar. Men, raukar är rätt roliga att fånga på bild eftersom de så ofta väcker associationer till olika figurer. Kram tillbaka med önskan om en fin söndagskväll!

   Gilla

  • Tack! Plötsligt händer det! Att fotografera fjärilar är nog det mest tålamodskrävande jag vet, så de här var verkligen ett undantag. Förväntade mig hela tiden att de skulle flyga iväg men inte då. Vi äventyrar vidare…
   Önskar dig en fin söndagskväll!

   Gilla

  • Tack! Önskar att alla andra fjärilar också hade insett att jag inte planerat att äta upp dem. Då hade de kanske kunnat sitta kvar lite längre än en halv sekund på varje ställe innan de jäktar vidare… Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Jag såg en för några veckor sedan, men den hade inte tid att landa. Blev därför väldigt glad över att hitta flera stycken som hade tid att sitta kvar på samma ställe…

   Gilla

 2. Jag tycker att du verkar ha ett stort tålamod med både fjärilar och bin 🐝 och blommor för du tar så fina bilder. Som jag blir glad av att få ta del utav.
  Ja det var riktig signal färg på dem.
  Ha det gott.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Roligt att du vill ta del av dem. Det är lättare att fotografera blommor, men mer spännande (och tålamodskrävande) med kryp som rör på sig. Ibland blir det bra, men väldigt många bilder hamnar i papperskorgen…
   Önskar dig en fin fortsättning på söndagen!

   Gilla

  • Tack! Ja det blev mycket färg på bilderna. Hoppas att jag lyckas hitta några larver en annan gång. De är starkt gula med mönster i svart… Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s