Sten på sten

Från cykling till vandring. Vid denna etapp på två ben följde vi en fägata omgärdad med stenmurar och häckar. Efter ca 300 meter vek vi av åt höger på en stig som ledde rakt ut på ett öppet och flackt område.

Jag höll två tummar för att nötkreaturen inte skulle komma på idén att ta samma väg som vi.

Sammanlagt finns det åtta stenrösen från bronsåldern på denna plats. Här ser du två av dem. Men huvudattraktionen för mig var att komma till ”the big one”. Här någonstans pekade jag på något som såg ut som en fjäril. Solveig böjde sig ner och tog bort linsskyddet på macro objektivet.
”Jag går vidare mot…”

Vad spännande. Uggarde rojr är Gotlands högsta bronsåldersröse och även ett av Sveriges största.

Mäktigt. 7 meter högt och 50 meter i diameter. Undra hur många stenar som röset består av?

När detta byggdes för hand låg det färdigbyggda tätt intill strandkanten. Från högsta punkten hade de ”stenkoll” ut mot havets aktiviteter. I nutid ligger röset ungefär en kilometer från havet. Orsaken är givetvis landhöjningen. Från historiska tankar gled mer moderna tankar in i min hjärna medan jag förflyttade mig runt det imponerande röset. Eftersom jag var ensam kunde jag prata högt med mig själv.
”Var är min fru? Min enda fru?

Nästan alltid brukar fjärilar flyga iväg innan Solveig fått ordning på kamera och inställningar. Det här måste varit något riktigt speciellt. I morgondagens blogginlägg ska hon visa och berätta.

12 tankar på “Sten på sten

 1. Det var verkligen ett mäktigt stenröse och tänk vilken kraft och energi det måste ha tagit för att bygga det. För att inte tala om tiden det tog… Så fantastiskt att så mycket finns bevarat så att vi dels kan se med egna ögon, dels lära om vår historia.

  Kram och god fredag till er båda!

  Gilla

  • Måste tagit minst tio kafferaster. 😉 Undra hur många som deltog i byggandet? Fick kvinnor göra det?
   Vad kommer kommande generationer kunna studera om vår generation?
   Kram från två som fick en ljuvlig morgon. När vi kom hem regnade det och sedan såg vi otroligt mörka moln från platserna som vi besökt tidigt på morgonkvisten. Hoppas damtrion i nästa vecka får samma tur på sin tjejtripp. Enligt min app just är det enda dagen av kommande sju dagar som innehåller regn. Fast det är såklart i Visby.

   Gilla

 2. Jag håller med Znogge här ovan om storleken på stenröset och tiden som måste ha använts för att få till det. Mäktigt! Det är glädjande att så mycket fint fortfarande finns bevarat på Gotland!
  Trevlig helg till er båda! 🙂

  Gilla

 3. Mäktiga stenrösen och det på bild fyra får mig att tänka på en urtidsödla. Blir glad när jag hör om fjärilar, dom är så få den här sommaren. Spännande att få veta vilken sort det var …

  Kram och fin fredag!

  Gilla

  • Jag blir aldrig för gammal för att ”hitta” djur och människor i stenarna. I morse hamnade vi oväntat i ett raukfält en bit från stranden. Då såg jag mycket spännande. Ännu ett ”gör om – gör bättre” ställe. Vi har också tyckt det varit ovanligt få fjärilar säsongen 2022. Utom en härlig morgon för någon vecka sedan när vi gick på Södra Hällarna. Då fanns de överallt. Hade bara Solveig följt med mig tillbaka så hade hon kunnat plåta en av sina favoritarter, som hon ännu inte fått in i ett blogginlägg. 🙂
   Kvällskram från Visby

   Gilla

  • Det gjorde sig bra på bild tillsammans med himlen och molnen. Annars hade det nästan blivit för mycket gråskala tycker jag.
   Eller så satt de inte så ofta framför datorskärmar, TV-apparater och mjuka soffor och hade inte de problemen. Jag tror att kropparna nästan alltid var i rörelse. Men medellevandsåldern var säkert låg. Jag skulle inte vilja byta tid på jorden med dem.
   Tack för besöket.
   Ps. Den konserten hade jag gärna besökt. Men jag hade inte pallat att stå eller sitta på marken mer än under en låt. 😉

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s