Allt har sin tid

Stockros – Alcea rosea – Hollyhock. Vi minns dem från våra år i Ystad där de blommade lika vackert som de gör här i Visby. Då hade vi även våra egna vid husväggen. Nu nöjer vi oss med att beundra de som växer lite här och där längs väggar och plank.

Bosse och jag tog cyklarna ner till muren en solig eftermiddag. Eftersom vi var mitt i juli var vi inte ensamma om idén att ströva omkring i staden. Det gällde att vara snabb med kameran för att hinna knäppa kort utan alltför många personer. Fast när någon kommer springande runt knuten så lyckas de förstås att komma med på bild.

Stockrosor vill stå i full sol, i väldränerad jord och gärna vindskyddade (jag har förstås googlat). Längs med gatorna i Visby lär det väl bara vara det första kriteriet som slår in. Igår blåste det rejält här i Visby. men förhoppningsvis var det lugnare innanför muren och skyddat av väggar och plank. Det där med väldränerad jord får väl Visbys stockrosor klara sig utan. Man kan inte få allt här i livet. De växer ju i en av världens vackraste städer!
På wexthuset.com läser jag att tricket är att stockrosor är tvååriga. Det första året etablerar de sig med en livskraftig pålrot. Året därpå blommar de.

Alla pollinerare har fullt upp, för blommorna är många. Stockrosor älskas av pollinerare!

Det är svårt att hitta en enda favorit. Det är inte bara själva grundfärgen man får titta på utan också hur blomman ser ut in mot mitten.

Vi vandrar vidare… Den här gatan hade inte turisterna upptäckt just när vi var där.

Det här var en speciell variant som stack ut från de andra. Jag har inte lyckats hitta dess namn trots många sökningar.

Ibland behövs det inga ord. Därför avslutar jag mitt inlägg med några andra färgvarianter. Allting har sin tid! Just nu är det stockrosornas och turisternas tid i Visby. Till hösten infinner sig lugnet igen. Det är det som är fördelen med att bo på Gotland året runt.

23 tankar på “Allt har sin tid

  • Har lite dålig koll på när de ska blomma. I år har det varit en kall vår här på Gotland så det känns som att allt är lite ”efter sin tid”.

   Gillad av 1 person

  • Tack för att du ville ”följa med”. Hade vi gått en stund till så tror jag att vi hade hittat ännu fler färgkombinationer. Den här gången hittade jag t.ex. inte någon svart stockros, men jag vet att de finns på en annan gata.

   Gilla

 1. Ett riktigt wow-inlägg! Tack för stockrosorna! Jag tror att den du inte har hittat namnet på är en variant av Alcea rugosa. Ibland blir den fransig i kanterna. Men för den skull behöver det inte vara så har jag lärt mig med tiden ;). Bäst att säga tro.
  Ha det gott!

  Gillad av 1 person

  • Tack! och tack för hjälpen med namnet. Det verkar vara en perenn stockros. Av alla bilder jag tittat på så har jag inte hittat någon enda som är lika fransiga på kanterna. Undra om det är väldigt ovanligt att de blir sådana som de jag fotade?
   Trevlig helg!

   Gilla

 2. Så ljuvligt vackra de är och vilka fina bilder! Även här finns det väldigt många stockrosor och även vi har ett par klena plantor. Tror inte de står helt optimalt men det är den enda platsen som passar.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ibland får blommorna i trädgården helt enkelt finna sig i att bli placerade där de får plats 🙂 Risken är bara att de hämnas genom att vägra visa upp sin bästa sida… Min mormor skulle absolut ha en rhododendronbuske på framsidan av sitt hus, under fönstret. Fel väderstreck, fel jordmån, fel på alla kriterier – mamma försökte övertyga mormor om att den inte skulle trivas där, men mormor gav sig inte. Busken vägrade att växa. Den stod där år efter år och blommade med några få blommor. Fast, tur var väl det. Vår rhododendron i Ängalag var flera meter i diameter och säkert ett par meter på höjden. Hade mormors buske trivts lika bra skulle hon aldrig mer kunnat se ut genom sitt fönster… Kram tillbaka!

   Gilla

  • Ja jag minns också att det fanns gott om dem i Ystad och även i den lilla staden Simrshamn. Extra fint tycker jag att det är om de står framför ett vitt hus. Då kommer färgerna till sin rätt. Kramar från Visby!

   Gilla

 3. Verkligen helt fantastiska blommor! Finns i de gamla kvarteren i Söderköping och jag kan aldrig se mig mätt på dem.
  Härliga bilder och så spännande med den som inte liknar de andra.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Konstaterade precis, när jag svarade på en annan kommentar, att stockrosorna i Visby var i ett ovanligt fint skick på bladen. När bladen blir angripna så ser stockrosorna rätt risiga ut. Vi får hoppas att det inte blir så i år. Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Ja, de är verkligen fina. Dessutom blommade både rosor och stockrosor på vissa gator och då blev det dubbelt upp. Trevlig helg!

   Gilla

 4. Jag älskar stockrosor och brukar njuta av dom i Trosa men har också njutit av dom i Ystad. Någon gång kanske jag kommer till Visby och får njuta av dom där. Tills dess får jag njuta av dina vackra bilder. Och så fina dom ser ut i bladen, dom kan ju annars bli angripna men här syns inget sådant.

  Kram och fin fredag kväll!

  Gillad av 1 person

  • Vi får hoppas att du kommer till Visby någon gång. Vår stad är väl värd ett besök och jag kan lova att du och din kamera skulle trivas i Botaniska trädgården. Tänkte precis som du att de är ovanligt ”fräscha” i år. Har det kanske varit ”rätt” väder som passat just stockrosor? Finns inget tråkigare än när bladen bli angripna för då hjälper det inte att blommorna ser fina ut.
   Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s