Rosornas ö; del 4

Gotland har många smeknamn. Ett av dem är ”Rosornas ö”. Visby är verkligen rosornas stad så här års och det är njutbart att få cykla omkring i staden en tidig morgon.

Rosor är inte bara vackra att se på. Att få stoppa ner näsan i en ros och dra in ett djupt andetag överträffar, skulle jag vilja påstå, alla tillverkade parfymer.

Eftersom vi hade var sin kamera den här morgonen blev det bilder både på långt håll och nära. Bosse tog den här bilden som blev min favoritbild.

Visst är det fantastiskt att rosenbuskarna kan växa mitt bland kullerstenarna. Här är det inte tal om någon speciell rosjord. De måste verkligen ha sina rötter på djupet.

Den här färgen gillar jag. Glömde att ta reda på hur den doftade…

Visby är en fantastisk stad, året om. Just nu är den vackrare än någonsin med alla sina rosor.

20 tankar på “Rosornas ö; del 4

 1. Så vackra bilder och visst är rosor underbara! Har de sedan rejäl doft också då är det ännu bättre. Av bilderna blev den tredje min favorit även om alla är väldigt vackra var och en på sitt vis.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jag gillar också bilder där muren skymtar fram. Kanske för att den är så speciell. Önskar dig en skön fortsättning på veckan! Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Ja Visby i rosornas tid är underbar. Vilka dofter och färger och humlorna 🐝 surrar. Håller med rosornas doft slår vilken parfym som helst. Vilken livskraft bland kullerstenarna…

  Gillad av 1 person

  • Ja det piggar upp med alla färger längs husväggarna, men jag gillar staden året om. Det är häftigt med blommor. Ibland tar de sig inte trots att de får alla de bästa förutsättningar och andra gånger utvecklar de en enorm lisvkraft trots att förutsättningarna inte alls är bra. /Solveig

   Gilla

 3. Namnet ”Rosornas ö” har ja alltid tyckt låter så romantiskt … lite som titeln på en roman. Och att rosor blivit mytomspunna pga sin skönhet och sin ljuva doft är inte konstigt. Dessutom att dom kan ge rejält tillbaka om man blir för närgången. Att sticka sig på en rostagg kan göra väldigt ont. Förstår att rosors blad är ingrediens i parfym även om den naturliga doften av själva rosen är den mest behagliga.
  Tack för en fin vandring i rosornas stad på rosornas ö …

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Underbart att de finns i så otroligt många olika färger och former – och dofter. Fast det finns ju förstås sorter där doften blir alltför stark. Minns en skolavslutning, i en kyrka, där jag hamnade snett bakom en elev med en rosenkrans i håret. De rosorna doftade verkligen. Att jag hade en annan elev, med allergi, gjorde mig smått orolig hela den avslutningen. Jag tror jag missade hela programmet… Så kan det bli ibland. Tack för att du följde med! Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Härligt, rosorna ser nästan självlysande ut. Nu dök ett barndomsminne upp, vi åkte genom Karlskrona en ljummen sommarnatt och mina föräldrar vevade ner rutorna så en snudd på bedövande rosdoft kom in i bilen. Det är som att det förstärks på natten.

  Har semester, en hittills ganska regnig sådan, men det gör inte så mycket bara jag får vara ledig ett tag.

  Gillad av 1 person

  • Det är häftigt med minnen som dyker upp helt plötsligt. Jag minns också att det var något speciellt att gå ut i trädgården sent på kvällen. Vi hade kaprifol längs en vägg, jasminbuskar, nattvioler och rosor förstås och det var, precis som du skriver, som om dofterna förstärktes då när det blev stilla på kvällen. Hoppas att vädret hos dig blir något mer stabilt. Önskar dig en fin fortsättning på ledigheten!

   Gilla

  • Härligt! Jag tycker att det är fantastiskt att de kan blomma så fint med tanke på att de inte växer i några välskötta rabatter. Kramar tillbaka till er!

   Gilla

  • Ja de är verkligen underbara. Var och en på sitt sätt. Utan dem skulle det inte vara alls lika fint längs med husväggarna.

   Gilla

 5. Nu tar jag mig äntligen tid att gotta ner mig ordentligt i era inlägg som jag medvetet har hoppat över ett tag. Bara för att jag vill läsa, ge allt den tid som jag anser att det förtjänar. Sitter här och njuter av rosorna i rosornas stad, så himla vackert så det nästan gör ont. Har de stockrosor där också? Jag vet, det är en malva, men kom att tänka på det nu.
  Nu vidare till följande inlägg! Tack för det här ljuvliga rosiga!

  Gillad av 1 person

  • Så trevligt att du tar dig tid att läsa! Tack! Jodå, det finns gott om stockrosor i Visby. Det blir nog en ny cykeltur ner till innerstaden, någon dag framöver, och nya foton. Vet att det finns många olika färger på stockrosorna. T.o.m. de som är nästan svarta. Få´ se vad vi hittar när vi cyklar dit. Önskar dig en fin fortsättning på dagen.

   Gilla

  • Vilket fint uttryck! Jag håller helt med dig om att vi måste lära oss att ta vara på och uppskatta de små sakerna i livet. Tack för att du ville följa med på cykelturen! Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s