Fantastiska fåglar

Gamla vackra Vamlingbo Prästgård blev klar 1779. Numera är den kulturminnesmärkt. 2004 öppnade konstnären Lars Jonsson (Född 1952) övervåningen för sin första visning. I skuggan av kyrkan ryms här himmel, hav och fågelliv.

I fem ljusa och luftiga rum hänger tavlor och visas annat intressant.

Utställningarna skiftar genom säsongerna. Ibland finns det plats för gästutställare.

Lars Jonsson är autodidakt (självlärd) och arbetar i olja, akvarell samt med grafik. Han kan sitta i dagar i sträck och betrakta fåglarna, innan de hamnar på en duk. Han är inget för snabba upplevelser och har själv sagt att det inte handlar om något nöjesfält. Han vill fånga och behålla känslan av natur där människor ska få uppleva långsiktigheten i landskapet.
Jag tyckte att den omtalade känslan spred en slags ro och eftertanke i rummen, under vårt besök. Måste skriva att han är en otroligt duktig konstnär och betraktare.

På skärmen visas en film med och om konstnären själv.

Visst är den söt? Motiven är hämtade från närmiljön. Lars Jonsson har berättat att Hamrakusten, Stockvike och Faludden kanske är de tre viktigaste fågelplatserna på Sudret.

Lars Jonsson har givit ut ett dussin egna illustrerade fågelböcker och haft utställningar runt om i Sverige och utanför det avlånga landet. Konstigt vore annars efter denna långa framgångsrika karriär.

Det cirkulerade en hel del besökare i rummen. För att inte ha missat någon speciell detalj tog vi ett extravarv. Vi gör så ofta. Gör du så också? Ofta noterar vi andra, nya spännande saker vid andravarvet. Ibland väljer vi att gå motsols vid ”reprisen”. Alla sätt är bra utom de…

Museum Lars Jonsson och Vamlingbo Prästgård är värt ett besök. När vi tittade ut genom fönstret steg plötsligt suget efter kaffe och något gott. Eftersom vi saknade vingar fick det bli trappan ner med apostlahästarna. Våra ben har sannerligen fått bekänna färg de sista veckorna. Det är knappt vi hunnit med att sortera alla tusentals bilder, från två kameror, från guldkornet Gotland. Igår morse gick vi upp klockan fyra för att hinna med sexfärjan. Imorgon tror jag vi tar sovmorgon och siktar istället in oss på att komma iväg klockan halvsex. Frukost, fika och två cyklar får följa med på turen norr ut. Den här gången ska vi lyckas med att…

24 tankar på “Fantastiska fåglar

 1. Här skulle jag vilja gå omkring, jag älskar ju fåglar och jag älskar att se målningar av dom. Beundrar så konstnärer som kan fånga dom på det sättet som Lars Jonsson gör. Och det är inte bara fågeln som sådan utan även omgivningen. Sättet att fånga vattnet, vågorna. Syns speciellt i bild 6 och bild 8 … och 9? .. (8 och 9 är visst samma bild tror jag om jag inte missar någon detalj).
  Det där med extravarv gör jag också och … jag gör ofta precis som ni, går motsols. Då upptäcker jag nya detaljer. Gör samma sak i naturen. När jag passerat någon fin plats där jag tagit bilder så vänder jag ibland och går en bit tillbaka för att se motiven från andra hållet.

  Ni har tidiga morgnar. Men så får ni uppleva mycket också. Här har just rejäla åskväder dragit fram. Lucy har gått och gömt sig under ett bord. Hm, jag trodde det passerat men nu mullrar det i fjärran igen. Bäst jag slutar utifall jag måste stänga ner.

  Kram från en mullrande Kringelstad

  Gilla

  • Om du älskar fåglar hade du varit på rätt plats. Både i Prästgården och runt om på södra Gotland.
   Tekniken strulade under hela inlägget. Kom alltid upp två mallar istället för en. Solveig sa till om samma bild. När jag gick in och tog väck den sista av dem och kollade en gång till visade det sig att det fanns två likadana andra bilder. Det hade varken du eller Solveig sett. Alltså kom det när jag ändrade. Mysko.
   Finns tiden är det helt rätt taktik för att se nya vinklar och saker som missats.
   Idag skulle vi inte med någon tidig färja, men vi vaknade före timern, så vi kom iväg 05:29. Allt utom kaffe var förberett, som alltid. Det är så lugnt och fridfullt. Både på vägarna och vid slutmålen. Annat när vi är på väg hem. ”Den lilla blå” var mycket tacksam för att den slapp hoppa omkring, som den fick göra vid förra årets försök, som vi avbröt. Nu fanns heller inget vatten i groparna. Det gick att parera med cykelstyret.
   Kram från en av morgonsuddarna.

   Gilla

   • Hm, WP har kanske gjort en uppgradering igen. Har sett flera som har olika problem, bland annat att kommentera. Den här gången har ”peppar, peppar” jag klarat mig. Däremot förstår jag inte vad du menar med mallar. Menar du bilder, d.v.s. när du laddar upp en bild att du får in två? Det har nämligen hänt mig vid något tillfälle men det var nog över ett år sedan och några sådana problem har jag inte längre. Jag såg att någon hade problem med förhandsgranskning i Firefox men att det fungerade i Chrome så det kan ju vara värt att pröva en annan browser om det skulle fortsätta att vara problem … Jag kör alltid mina inlägg via datorn. Du kanske kör via mobil eller läsplatta och då kan det ju fungera annorlunda …

    Kram igen

    Gilla

   • Jag som trodde de skulle vänta till dagen innan Korsordsmästerskapen 2022 drar igång. 😉 Redan i oktober kommer det att bli kval. Sedan blir det mellanrunda och avslutas med finalen. Tionde och sista säsongen.
    Jag skriver bilder eller får möjligheten bilder till höger om jag går ner en bit. Då kommer alltid bara en ”mall”. Men igår hade chefen bestämt sig för att ge mig två vid varje tillfälle. När jag såg det raderade jag den understa. Men missade också att göra det. 😉
    Samma här. Alltid via datorn. Eftersom jag skriver med alla tio fingrarna vägrar jag att lägga in saker på mobilen.
    Kram från avfrostafrysen Bosse. Där tog jag i. Jag sköter bära in och bära ut aktiviteten.

    Gilla

   • Det finns nog tid för dom att göra förändringar ska du se … men om dom stör Korsordsmästerskapen, då ska dom få med mig att göra 😉
    Hm, vi gör tydligen inte alls likadant. Jag skriver antingen en / eller trycker på + -tecknet och väljer sedan blocket ”bild” och sedan ”ladda upp” och väljer den bild jag vill ha från datorn och då går den in direkt, det kommer ingen mall. Ja, ja … bara det fungerar får vi vara glada 🙂
    Hoppas avfrostningen gick bra! Skulle behövas en sådan aktivitet här också 🙂

    Kram från en än så länge solig Kringelstad

    Gillad av 1 person

   • Jag tror vi gör på samma sätt. Men jag drar till med ett ord som ”mall”. 🙂 + står det till höger. Tar jag istället vägen längst upp till vänster måste jag skriva själv ordet bild eller foto.
    Innan jag trycker på lägga ut inlägget måste jag tänka på att plocka upp texten, oftast en rad mot bilderna. Sådant behövde jag inte tänka på förr. Borde kanske våga använda ordet TABELL någon gång. 🙂 Brukar jag alltid göra på Word. Jag förvarar inget på datorn sedan en krasch för väldigt många år sedan. X antal externminne förvarar mina privata saker. Vid x tillfällen om året kopierar jag över till annat minne. Det hade varit sorgligt om något gick sönder eller försvann. Inget av värde för andra. Men för mig/oss.
    Rätt kväll att göra avfrostningen. Svalt ute på balkongen. Vad lyxigt vi hade i Ystad där vi köpte automatisk avfrostningsfrys efter ett haveri. Genast fick jag lust att skriva två olika kåserier om våra frysar som är värda var sin historia. 🙂 När vi trötta flyttade hit och frysen la av efter en halv dag var tuff. Helst att köpa frys en söndag. Allt sådant är kul efteråt när vi pratar om det.
    Onsdagskram.
    Ps. Såg att du har namnsdag den 9 september. Finaldagen i fototävlingen.

    Gillad av 1 person

 2. Vilket intressant och trevligt utflyktsmål! Fåglar är fina och gör sig bra i konst. Förstår att han är en expert på området. Ja, jag tar gärna ett varv till från det andra hållet för man kan uppleva och se mycket ur ett annat perspektiv. Ungefär som att läsa en bok baklänges. Nej, där tog jag i 😉

  Kram och god måndagskväll!

  Gilla

  • De här var lite lättare att fotografera. Ingen krånglade med vingarna. Men de andra besökarna var stundtals i vägen. 😉 Det var betydligt lättare att plåta i morse. Vi mötte inte en enda människa på hela cykelvägen. Såg bara en bil som var parkerad i en dunge nära havet. Annat i Visby. De tror att det i veckan ska komma över hundratusen människor hit som inte är fastboende på öjn. Den egentliga siffran är betydligt högre. För det var stora ”saker” som inte räknade in i statistiken.
   Tog du i eller frestade du mig? 🙂
   Kram från en nöjd men trött cyklist.

   Gilla

 3. Wow, vilka fina konstverk. Förstår att ni gick flera varv. Jag gör ofta så både i naturen och när jag besöker olika platser och utställningar. Man ser ofta nya saker vid nästa runda och nästa och nästa… Superkul att se och läsa 🙂 Allt gott!!

  Gilla

  • Nu håller du fingrarna i styr. 🙂 Själva har vi ingen mer plats för tavlor. Vårt mål har varit att flytta till mindre och mindre bostäder. Tack för besöket. Här kör vi hårt med uppstigningar långt innan tuppen och sedan iväg med bil och cyklarna bakom. Vi måste passa på innan S sommarlov är slut igen. De har en tendens att rusa iväg. Sedan sticker vi mellan med trevliga besök av vänner och familj.
   Tack ska du ha. Detsamma till dig.

   Gilla

 4. Vilket vackert hus, måste börja med det ,-)
  Fåglar älskar jag!. Vi har ju två kråkor som följer oss på hundpromenaderna, de går tättintill. ibland båda, ibland en av dem ,-))
  Så mycket vackert att se ,-)
  Väldigt duktig är han. Där skulle jag tycka det var kul att gå runt. Där skulle jag vandra runt två gånger, den första gången blir man så uppslukad så man missar alltid något. Andra varvet ser man allt mer stilla, då tar man med allt!
  Min man skulle hålla med mig om det ,-) Men Ikea, då blir det en snabbrunda för min man ,-)))
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Det är ett ståtligt hus i en vacker miljö.
   Vilket trevligt och ovanligt sällskap.
   Otroligt duktig. Där ligger jag i lä. 😉
   Jag hade gärna hängt med din man på en runda på IKEA. Men jag går betydligt långsammare där än på GeKås. Här finns inget IKEA – än så länge. Närmast är antagligen till Kalmar.
   Kram, Bosse

   Gilla

 5. Sånt kan man sakna när man bor i ödebygden. Utställningar och sånt att titta på Visst det kommer en utställning i en grannby snart så då ska jag dit och titta i alla fall.

  Gilla

 6. Håller med – Lars Jonsson är en absolut fantastik konstnär. Fågelguiden ”Fåglar i Europa” är kanske den vackraste fågelguiden vi har på bokhyllan (och vi har en hel del fågelguidar 🙂 ) Den engelska utgåvan av hans bok ”Vinterfåglar” finns på biblioteket. Kram Anne

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s