Neottia nidus-avis – Nästrot

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Nästrot är speciell. När man ser arten i blomning ser det ut som den har vissnat.

Växten saknar klorofyll och har därför denna märkliga, blekbruna färg. Nästrot får hela sin näringstillförsel via svampar, invävda i växtens trassliga rot. Det svenska namnet syftar på rotens likhet med ett risigt fågelbo.

Stjälken är kraftig och robust, nästan sparrisliknande. Bladen är däremot små och förkrympta. Blommorna sitter tätt på axet och har en fin honungsdoft.

Första dagarna i juni börjar Nästrot att blomma och brukar fortsätta med det en bit in i juli.

Vi fann Nästrot i skuggan på Klinteberget på västra Gotland. Den trivs i barrskog och i mullrika delar av ängen. På norra Gotland är den ovanlig. På fastlandet är den spridd från Skåne och upp till Jämtland.

14 tankar på “Neottia nidus-avis – Nästrot

  • Det är ingen flugblomster precis. Ändå blev jag glad när jag såg den. För jag ledde då med 1-0 och hann även fixa 2-0 på berget. Jag stod och stirrade på den ”fula” växten och tänkte att den såg ut exakt som den jag sett i en bok dagen innan. Jag kan inte ha fel – denna gång. 😉
   Tack ska du ha. När S kommer hem från maxi ska vi… nu ringde hon. Då ska jag snart gå ner och möta upp och bära upp all mat. Sedan är det plats att bära ner en massa skräp som ska till ”tippen”. Rolig tripp. Tror jag skippar att ta med kameran. 😉

   Gillad av 1 person

 1. Än har jag bara sett guckusko och en liten rackare som jag glömt vad dom heter men snart kommer det fler orkideer här också så då ska jag ta foton och visa dig. Vi har knappt fått liljekonvalj och syrener här i kallhålet Fisksjön men snart så.

  Gilla

 2. Jag har ju min jämförelse-ö Åland och där finns förstås nästroten också men i motsats till hela Finland är det inte fridlyst på min hemö. Märkligt nog men å andra sidan så är den inte särskilt attraktiv att plocka så den klarar sig säkert. Här på den här ön tror jag inte alls att den finns. Det finns orkidéer här men av helt annat slag och jag vet alltför lite om utbudet, det vilda för att ens ha någon säker åsikt i det hela. Tack igen för ett trevligt inlägg!
  Ni kan ni båda!

  Gilla

  • Den ”fulingen” borde klara av alla lagar. Fast om någon person är färgblind ligger den kanske pyrt till. 😉
   Skulle vara spännande att få se bilder från några som ni hittar.
   Kram från ett för varmt Visby.
   Ps. Idag har vi kört med två stycken siestor. Kan tydligen skriva så utan att det blir rött under. 😉

   Gilla

 3. Sicken märklig växt! Den lyste inte direkt upp med sin vackra färg. Men säkert har färgen något syfte. Och den verkar ju dofta angenämt …

  Kram

  Gilla

 4. Förstår att det var roligt att hitta även denna men så upplyftande att se på är den inte. Klart vackrast innan den blommar vilket måste vara ovanligt. Det är väl blekheten som gör den ganska så intetsägande.

  Kram

  Gilla

 5. Men det var väl en märklig blomma… Om man fick välja vilken blomma man skulle bli i sitt nästa liv så… Ja, inte skulle det bli den varianten. Eller kanske förresten. Blek, tråkig och anonym 🙂 Nej då, skämt åsido! Klart utseendet har ett syfte och att lukta honung, Mmmm. Det vore något!
  Allt gott till Er!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s