Kvarnar på Storsudret

Det tog inte lång tid för oss att hitta tio kvarnar på Storsudret till kategorin ”De tio utvalda”. De stod ensamma, tillsammans med en kompis och till och med i en trio. Färgen skiftade. Vissa var sammanbyggda med hus. Andra var vinglösa. Väderkvarnar har alltid varit mest förekommande på södra Gotland. På femtiotalet började de första att byggas om till sommarstugor. Vilket rabalder det blev i vissa kretsar.

Du får ha en trevlig junitorsdag. Imorgon är det exakt sex månader kvar till Julafton. 😉 Vi tänkte börja tidigt på Midsommarafton med att ta ut ”Den lilla blå” och våra cyklar på nya äventyr. Det ska visst bli tropisk värme i de trakterna.

16 tankar på “Kvarnar på Storsudret

 1. Det känns lite exotiskt med de där gamla kvarnarna, eller möllorna som man säger här i Skåne. Vi har en aktiv mölleförening i bygden där jag bor, ett gäng som värnar om att bevara vår gamla mölla och det är ju som ett minne från en svunnen tid. Kul att få se möllorna på Gotland 🙂
  Ha en skön midsommar!
  Allt gott! Christina

  Gillad av 1 person

 2. I´m back 🙂 Livet går upp och ner för dom flesta av oss och nu hoppas jag att jag får en bra tid när orken finns till att kika in här och lämna några rader.
  Läste om kvarnar som görs om till sommarstugor och tänkte direkt att en sån skulle jag vilja ha 🙂 Så himla coolt!!! Dom är ju så vackra.
  Önskar en riktigt fin Midsommarhelg!!

  Gilla

  • Vad trevligt. 🙂 Orken är så lätt att ta för given, sedan händer saker som kan förändra det mesta.
   Du får lägga ett bud på en på Gotland. Här finns mycket du kan fota – dygnet runt. Vi har senaste veckorna varit på platser där det är otroligt gott om fåglar. Men det är just nu förbud att komma för nära dem.
   Tack ska du ha. Den var riktigt varm.

   Gilla

 3. Vilka fina möllor och så olika de är. Även om jag gärna hade haft en en sådan som sommarstuga så tycker jag att det är fint om de bevaras som de är.
  Önskar er båda en fin midsommarhelg!

  Kram

  Gilla

 4. Så många fina varianter av väderkvarnar.
  Hoppas ni får en fin utflykt imorgon med den lilla blå och cyklarna. Tänk på vätska i värmen.
  Trevlig midsommar önskar jag och Walle
  Nu skall jag titta på vilken/vilka väderkvarnar som är finast.

  Gilla

  • De både liknar varandra och kan skilja sig åt i utseendet.
   Konstigt nog var det den dagen inte så varmt på den östra delen av ön. Men vi hade med extra kläder. Dock inte extra skor och strumpor. Mysigaste var att cykla iväg mot fyren på Närsholmen och inta frukosten med solen i ansiktet och blåelden runt omkring oss. 20 sekunder senare hade vi inte fått ”bästa platsen”. 😉
   Tack ska du ha. Värmen har varit lite för hög sista dygnen.

   Gilla

 5. Oj så många kvarnar. Här finns inte en enda. I kväll har jag och AMV bastat och badat för första gången i år. Det var 20 grader varmt i vattnet och riktigt skönt. Ha en fin midsommar i värmen som vi ska få

  Gilla

 6. Vore fint med en väderkvarn i trädgården! Den skulle få stå lite på glänt med några filtar så alla katter i grannskapet kunde ta en lur regniga dagar. Kanske en och annan luffare tittade in.

  Tips till alla som passerar Örebro juni-september. Open Art är invigd. Titta gärna in på deras hemsida.. väldigt roligt att gå en runda. Roligt att få se varje gång vad som blir snackisen. I år hann det inte ens vara invigning så var det upprörda känslor över Dödens ö, en sju meter hög frigolitmur som täcker utsikten över större delen av Stortorget.

  Trevlig midsommar, min favorit bland högtider! Ska tillbringa den på Norasjöns strand.

  Gilla

  • Vilken bra plan. Jag skickar dit en av alla ”våra”. Du får pussla ihop den själv. Jag är bättre på att ta isär saker. 😉 Nu gick mina tankar till ”Rasmus på luffen” som finns i vår boksamling.
   Dödens ö låter läbbigt.
   Hoppas det blev en trevlig stund på Norasjöns strand.

   Gilla

 7. Jag har alltid varit svag för väderkvarnar. När jag var barn var vi mycket på Öland och det blev en liten sport att räkna väderkvarnar. Jag gör samma sak nu när vi är på Gotland.

  Gilla

  • Då delar vi samma ”svaghet”. Grannön förknippar jag också med kvarnar. Det lät som en kul sport – helt i min stil. Svårigheten här är ofta att våga stanna bilen för att ta kort på dem. Nyfiket undrar jag vilka tio ställen som blivit dina största favoriter på Gotland. Väljer ni att bo på samma ställen eller skiftar ni. Nu berättade någon att det är mat. Då kommer jag som ett skott. 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s