Från stress till ro

Det är något visst med min kamera med macroobjektivet. När jag tar fram den och ger mig ut, på jakt efter något att fånga i bild, är det som att det automatiskt infinner sig ett lugn i hela kroppen. Så blev det även den här gången i Holmhällar.

De sista veckorna av terminen har jag haft mycket att göra. Jag har känt av stressen men kört på ändå. Så närmade det sig den nionde juni och jag ångrade mig så att jag tagit ledigt. Helt plötsligt blev det en dag mindre att jobba, samtidigt som arbetsuppgifterna på min lista vägrade att ta slut.

Väl på plats i Holmhällar insåg vi snabbt att vi hamnat på ett ställe där lugnet infann sig lika fort som vi packat upp våra saker. Fredagsmorgonen var lite disig så vi bestämde oss för att äta lunch innan vi skulle ge oss ut på nya äventyr. Jag lämnade Bosse med ett korsord och traskade iväg ner mot havet.

Längs min väg blev det många stopp. Blåeld – denna färgstarka och vackra blomma – är väl värd att syna på lite närmare håll. I ett fält med många ser man bara att det blir blått, men med macro syns detaljerna och färgerna bättre.

Det här är en Common Bugloss – Oxtunga – tror jag… Åtminstone är det namnet som min app, PlantSnap, plockar fram. Är tydligen en läkeart.

Riddarskinnbagge eller Riddarbagge, även kallad Körkmack här på Gotland. Gotlands landskapsinsekt. Vi har mött den i solskenet på många av de kyrkdörrar vi passerat genom. Den har gäckat mig när jag försökt fånga den på bild eftersom den ständigt kryper runt… Men nu så… Eftersom jag störde ”mitt i maten” så satt den här baggen lugnt kvar medan jag prövade olika vinklar. Appen ”säger” att det är en tulkört som baggen sitter på. På agrion.se läser jag att tulkörten är giftig men tydligen inte för riddarskinnbaggar. Tulk är förresten ett gotländskt namn på fågeln rödbena.

Utan att kontrollera så tror jag att den översta blomman är ett exemplar av reseda och att ”tvillingarna” är smörblommor.

Snart utblommad fältsippa och helt utblommad fältsippa.

Det finns tydligen 120 arter i familjen vallmoväxter (enligt Wikipedia). Jag är extra förtjust i den här lite mindre, enkla varianten.

Men en nyponros är inte så dum den heller…

Vad har vi här då? Hade ingen nytta alls av appen.
Såg bara två kvinnor under hela min runda. Gick och strosade i långsam takt och kände hur stressen rann av mig och ersattes med lugn. Naturen är fantastisk och läkande!

Text och bild: Solveig Lidén

18 tankar på “Från stress till ro

 1. Fantastiska bilder, Solveig! Njuter av färgerna. Lugnet infann sig hos mig också.
  Hoppas du får ett härligt sommarlov tillsammans med Bosse! ☀️🌻🌺

  Gillad av 1 person

  • Tack Laila! Det var en fin promenad och mitt macro var förvånansvärt sammarbetsvilligt. Vilket betydde att jag inte behövde slänga så många bilder som jag brukar 🙂 Önskar er en fortsatt fin midsommarhelg! Kram Solveig

   Gilla

  • Tack! Valeriana officinalis – fint namn! Glömde titta efter hur bladen såg ut. Blev så fascinerad av det fina mönstret i varje liten knopp. Önskar dig en fin fortsättning på midsommarhelgen! /Solveig

   Gilla

  • Ja att kunna varva ner är viktigt och naturen bjuder verkligen på härliga upplevelser så här års. Önskar dig en fin fortsättning på midsommarhelgen! Kram Solveig

   Gilla

 2. Så skönt att du kan stressa av med kameran och så fick vi vara med och njuta av vackra bilder också. Oxtungan har en fantastiskt blå färg. Visste inte namnet men nu vet jag …
  Tack för en vacker och avkopplande bildserie…

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • Tack! Blev mest glad över den lilla riddarskinnbaggen som så snällt satt kvar. Jag vet inte hur många bilder jag tagit tidigare på hans ”kusiner och kompisar” – bilder med oskärpa som jag fått radera. Tycker att dess mönster på ryggen är så häftigt! Önskar dig en fin fortsättning på midsommarhelgen! Gissar att du också hinner med att fota en hel del nu när det finns så mycket vackert att fånga i bild. Kram Solveig

   Gilla

  • Tack! Härligt att jag fick dela med mig av min promenad och allt fint som jag upptäckte längs vägen. Önskar er en fin fortsättning på midsommarhelgen! Kramar tillbaka från Solveig

   Gilla

  • Tack! Ja nu är sommaren verkligen som bäst. Det gäller att passa på att njuta för fortsätter det så här så finns det risk för torka. Allt gott till dig också och en önskan om en fin fortsättning på midsommarhelgen! /Solveig

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s