”Effes torn”

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Vi tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Jag har ibland undrat över portarnas namn eller inte namn. En del har, som jag skrivit om tidigare, bytt namn genom åren som passerat revy. Några torn har till och med haft flera namn. Så finns det några stackars torn som i böckerna tycks sakna namn.

Självklart insåg jag att det inte skulle hjälpa om jag bankade på dörren för att få svar på min fråga. Istället hade jag tur och kom över en text där just detta torn, söder om Kajsarn, i folkmun kallas för ”Effes torn”.

Varför just detta namn? Jo det kommer från en populär restaurang- och pubverksamhet som bedrevs i tornet under ett tjugotal år. 2011 serverades sista rätten och tappades sista ölen upp. Undra om gluggarna täpptes igen efteråt med stenar? Eller höll verksamheten bara till på markplan? Troligen det sistnämnda.

Sista fotot är taget från andra hållet.

Nu ska jag visa insidan. Jag älskar att slinka in och ut mellan olika portar. I samma text som jag hittade ”Effes torn”, fick jag lära mig att denna port som jag alltid kallat för Kajsarporten även kallas för Margareta Bönderbys port. ”Maggan” ska visst ha varit en mycket framgångsrik affärskvinna. Undra vad hon fick i lönekuvertet när hon levererade kalksten till bygget av Riddarhuset i storstaden Stockholm?

Jag är även förtjust i ovanliga möten. Var tvungen att fråga om jag fick ta en bild. Vette katten vad den söta kissen hette. Jag fick namnet men minnet har tassat vidare.

Nu befinner vi oss innanför ”Effes torn”. Eller så långt in som jag kunde ta mig i brist av vingar. På 1600-talet anlände personer till gården och skodde sina hästar eller bytte till en pigg och utvilad häst. Då hette platsen Atterdags och Stallgården.
1361 var tornet säkert fullt av borgare som följde slaget nedanför. Det ska också finnas spår av brand i tornet.

14 tankar på “”Effes torn”

  • Varsågod. Informationen var nästan helt ny för mig. Det finns några till torn som jag inte hittat namnen på. Tänk att du gått runt hela. Jag har bara cyklat runt under samma tillfälle. Men sammanlagt har det antagligen blivit några mil. Om det finns möjlighet brukar jag se till att variera. Annars är det lätt hänt att det blir samma port och då blir det vardag. Jag vill förbli en nöjd turist så länge det går. Jag levde efter den devisen i Ystad och på Österlen också.

   Gilla

   • Vi var dit på semestergruppresa för några år sen, och på kvällarna fanns det egen tid att ströva på där, så vi som gillar att promenera hann gå runt både på ut-och insidan samt även kors och tvärs på insidan. Där är så vackert och mycket att se på, så vi kan tänka oss en resa dit igen

    Gilla

   • Då förstår jag att du utnyttjade tiden på bästa sätt. Men det gäller att ha bra skor på fötterna. Både Visby och många andra ställen på ön är smultronställen. Nu har den bästa tiden på året inletts. Hoppas ni tar en tripp hit en gång till. Men är man här på semester gäller det att ha tur med vädret. Vi har numera lyxen att kunna vänta in rätt ”tillfälle”, som vi senast gjorde igår.

    Gilla

  • Det var så enkelt och gillande när jag hörde det. Trodde såklart att det kommer jag ihåg när jag lägger in inlägget. Funderade först på att kanske ha det i fototävlingen i november. Eftersom det gått över till en vit fläck fick det istället komma med här. Dennis slår jag till med. Möjligtvis Buster.
   Ps. Precis nu sa Robban Broberg på min spelare. ”Oj! Nytt rekord. Så här länge har jag aldrig levat förut.”

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s