Gotländsk nunneört – Corydalis gotlandica

Nära hotad står det på Rödlistning 2020. Gotländsk nunneört förekommer endast på Gotland. Den trivs bäst i halvskuggiga miljöer. Gärna längs murar och under buskage.

Solveig fick kämpa för att kunna fota exemplar som inte var helt nervissnade. Jag visste att ö-varianten av nunneört var en vårart, men det står i Naturvårdsverkets text att den är helt nervissnad redan i slutet av maj. Det var ändå bara fredagen den sjätte maj… 🙂

Gotländsk nunneört är flerårig och kan spridas med stamknölar och med frön som arbetande myror släpar iväg. Blommorna pollineras av humlor.

Solveig har döpt det här fotot till ”Man i sovsäck”.

Vi befann oss vid stenmuren runt Västergarns kyrkogård. Solveig fotade och jag gick runt och försökte hitta fler exemplar. Det märktes att hon börjat slappna av och började lita på mig mer och mer. Mitt första försök gick annars så där, när jag besteg den gamla stadsvallen och letade runt i det gröna bland resterna av den gamla kastalen. Spontant och med en röst i dur ropade jag glatt och pekade mot en matchande art. ”Där är den!” Så lätt skulle det tydligen inte gå. 😉

12 tankar på “Gotländsk nunneört – Corydalis gotlandica

  • Den tycks ha sina ”boställen” på västra sidan och på de två öarna utanför. Det var nästan två veckor sedan som jag såg den på foto hos en instagramvän, som tycks bo i Klintehamn. Hon hade tagit fotot i sin trädgård.

   Igår lånade jag en fin tunn ny bok på bibblan om orkidéer. Framför allt rörde det sig om arter som hittats runt Klinte. Både tjusiga foton och matchande, hjälpande text. Jag hoppas vi hittar några nya arter denna säsong. På Klinteberget är det okej att misslyckas. Orsaken är att där är så fint att befinna sig. På ett kargt eller blött område i norr har vi inte riktigt samma känslor. 😉 Därför har vi alltid trevliga alternativ till hands. Så vi inte åkt helt förgäves.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

  • Hon fick jobba lite extra vid muren. Blåsten är också en belastning. Synd att kyrkan inte var öppen. Med tanke på vi hade ”vägarna” förbi. Minns att den var en favorit redan när vi öppnade porten. Hade varit något bröllop tidigare. Vaser med blommor stod kvar på varje bänkrad. Annars var det ”full” synlig aktivitet en bit bort. Jag blev nyfiken och undrade vad gruppen höll på med. Någon forskning/utgrävning kanske. Ett elstängsel höll min nyfikenhet i schack. 😉
   Kram

   Gilla

 1. Tänk att ni har en egen nunneört på Gotland. Det är mäktigt. Och tänk att en nunneört kan se ut som en man i en sovsäck. Men det gör den verkligen. Klockrent! Solveig lyckades verkligen trots att de flesta redan blommat över. Och så fick hon ju hjälp i letandet av dig … 😉

  Här är inte så mycket bloggaktivitet just nu för här pågår vårstädning på alla fronter. Inomhus, uterum och utomhus. I eftermiddag spås dock regn så då får aktiviteterna genomföras under tak. Kanske i uterummet för det smattrar så mysigt mot taket när det regnar. Dags att ta sig i kragen och starta upp dagens aktiviteter …

  Kram och fin dag på öjn!

  Gilla

  • Hade vi inte åkt tillbaka och rättat till sipp-problemet hade vi söndagen innan åkt hit. Då hade de varit lite finare och kanske fler. Men Solveig lyckades ”rädda” inlägget ändå. Fast först fick hon fel info av mig som så gärna ville att första bästa lila lilla blomma skulle vara rätt. Antagligen var det en munkört som jag spetsat in mina bruna ögon på. 😉
   Minns från tidigare år hur du jobbat på duktigt vid den här tiden på året. Slit bara inte ut dig helt. Smatter mot taket är mysigt vid den här tiden på året. Ha det så gött.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Så vacker den är och jag tycker om färgen. Har några vanliga i min lilla täppa i rosa och ljus lila. Får nöja mej med dessa. Det har regnat lite lätt den senaste timmen och det är skönt.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s