Skansporten

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Vi tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

År 1710 färdigbyggdes bastionen Skansen, även kallas Havsfrun, innanför muren.

Det var krig mellan Sverige och Ryssland. Gutarna fruktade att Gotland skulle bli indragna. Därför placerade de ut kanoner på bastionen om ryssarna skulle komma på objudet besök.

Under 1800-talets mitt bebyggdes alltmer området utanför muren och Skansen. Området fick namnet Södra Byrummet. Av två orsaker behövdes en ny passage/port. Dels för invånarna utanför och dels för Kronans hästar som drog ut artilleriet till exercisplatsen utanför muren.

6 tankar på “Skansporten

 1. Jag tycker det är alldeles fantastiskt att det finns så mycket kvar av ringmuren som det gör. Ingen självklarhet att bevara alltid.
  Önskar en fin söndag!

  Kram

  Gilla

  • Det är kanske en kombination av annat ”tänke” och tur när det blåst motvind. I modern tid handlar det om världsarvlistningen. Där finns ett skydd mot framtiden. Eller inte? Den mörka tanken vill jag inte tänka färdigt.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Det är skönt att veta att det inte är bara en kvinna som bestämmer här. 😉 Då hade vi inte kunnat gå in och njuta av exempelvis kyrkornas stillhet och skönhet. Nog om det. 😉 Innanför muren är det helt andra lagar än utanför. Det skyddet är världsunikt och upplevs självklart jobbigt för de med nya fräscha idéer. Själv är jag långt ifrån fullt insatt i problematiken. Istället njuter jag av möjligheterna. Fortfarande får jag nästan lust att nypa mig i armen då och då. Vet att jordelivet inte är evigt. Bäst att passa på att…

   Gillad av 1 person

  • Tyvärr känner jag alltför väl till just det du nämner, från städer och platser som vi bott på tidigare. Värst var det i barndomen. Då rullade grävskoporna lite överallt. Fortfarande kan jag inte förstå hur de tänkte som bestämde då. 🙂
   Ja. Det försöker jag göra så gott det går – varje dag. Men det är inte alltid jag lyckas. För jag är bara en liten människa. Trots allt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s