Tingstäde runt; 2-2

I kategorin ”88 minuter” cyklar vi omkring i en av Gotlands tätorter och ser oss omkring. Givetvis är kameran med på utflykten, men vad vi ska fota har vi ingen aning om förrän vi ser det.
Hoppa upp på pakethållaren och följ med på vår tur.
😉

Vi motstod frestelsen att cykla vidare på en slingrande asfaltsväg. Orsaken var att vi insåg att vi i så fall lämnade Tingstäde socken. Istället cyklade vi in på en mindre väg och stannade till utanför Gotland of Sweden, Bed & Breakfast, för att plåta två saker.

Bokboden lockade mer än att basta. Ägaren kom ut från huset och Solveig tog en liten pratstund och berättade om gotlanduppochner. När vi kom hem googlade hon och läste högt för mig. Massor av positiva recensioner om stället och värdparet. Med andra ord ett bra tips för framtiden.

Under första världskriget stod Tingstäde fästning klar. Tyvärr hade bygget dragit ut på tiden. För fästningen var militärtekniskt föråldrad redan när den togs i bruk. Delvis är förråds-och förläggningsbyggnaderna, som är avsedda för 300 personer, nergrävda i åsen. I modern tid är det ett museum som sköts av Tingstäde hembygdsförening.

Det här fina huset skulle jag gärna velat veta något om. Kanske får jag hjälp och raderar denna text och byter ut det mot… 😉 Visst hade vi tur med vädret? Just här är det inte ett enda mörkt moln på himlen.

Vi cyklade ner mellan två vitsippshav och tog oss till Gotlands näst största insjö, eller träsk som de säger här. Tingstäde träsk är en av öns största dricksvattenstäkter.

Hade kassen med bouleklot legat i bilen kunde vi tagit en match. Bra tips för framtiden.

Mysigt att cykla omkring bland hus och fina trädgårdar. Alltid nära till vatten.

Frestelsen blev för stor. Ännu en gång tog vi oss ner till träsket. Jag tog en vända ut på bryggan. Mina tankar gick till Bulverket som ligger på botten av Tingstäde träsk. Det rör sig om nordens största bevarade byggnadsverk av trä. Tiden är inte helt klockren. Kanske runt år 1130, någonstans mellan vikinga- och medeltiden. Bulverket är kvadratisk. På de 170 meter långa träplattformarna har det stått trähus. Tyvärr har Bulverket förstörts av brand. Från båt ska det gå att se resterna. Även genom blankis på vintern.

Min timer började närma sig ringning. ”Den lilla blå” stod parkerad utanför Gotlands Försvarsmuseum. När det är öppet visas öns historia för armé, flyg och marin. Tidsepoken är från förr till nu. Det är föreningen Gotlands Försvarsmuseum som driver museet. När cyklarna lyftes upp bakom bilen gick solen i moln. Plötsligt var det kyligt. Nästan som ett ”kallt krig”, tänkte jag ironiskt.

6 tankar på “Tingstäde runt; 2-2

 1. Tingstäde fästning besökte jag i min ungdom då jag gick en lottakurs där och ca 60 år senare var jag där på ett studiebesök arrangerat av Röda Korset och då fick vi en guidad vandring. Mycket intressant!
  Trevlig helg!
  Kram, Ingrid

  Gilla

 2. Tack för en trevlig andra etapp på denna cykeltur. Mycket intressant och spännande att se. Det verkar finnas en uppsjö av sevärdheter på Gotland inser jag!

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • Vi har insett att vi inte kommer att hinna se många procent. För hela tiden dyker nya idéer upp. Det ena föder det andra. Ett sant bevis på att jag trivs väldigt bra här. ❤ Självklart beror det på vad man är intresserad av. Hade vi inte haft bloggen skulle vi inte varit lika nyfikna. Istället hade troligtvis favoritställena dominerat. Helst till havet om jag får bestämma. Men smultonsställena har blivit fler och fler. Allt vävs ihop. Vi bollar ofta med varandra. Bokar in oss i god tid när det gäller logi. Försöker snappa upp var vi ska vara under en speciell kort period i naturen. Nu ser jag fram emot Solveigs "gruvlov". Då går det att anpassa sig efter vädret. Fastlandet lockar såklart också. Men tjejerna har bokat biljetter vid minst tre olika tillfällen under sommaren. Både med bil och flyg. Så jag själv kan gott vänta till september-oktober, då det kan vara vackert på exempelvis Österlen. Bäst är att ta en dag i taget. Vem vet hur många det är kvar?
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Nämen vilken fin bokbod! Bara att slå sig ner utanför och bläddra. Hade jag också alltid valt, sån vill jag ha här i mina kvarter! Basta är jag inte intresserad av, jag blir bara yr i huvudet.

  Jag googlade på detta ställe, verkar helhärligt!

  Gilla

  • Givetvis gick jag in där. Trevligt att botanisera. Men inget av fotona fick plats i inlägget. Du får fixa ett eget. 🙂 Vi har stött på några under våra turer. Både här och på Österlen. Samma här. Jag är ingen BastuBosse.
   Kanske tar vi en natt där någon gång när det passar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s