Ingen flugviktare precis

När Visbysonen Ture Johansson (1912-1998) avslutat sina studier på konstakademin i Stockholm stannade han kvar i huvudstaden. Ture bosatte sig på Fjällgatan, som traditionellt kallas för söders litterära och konstnärliga oas.
Tures kanske mest kända skulpturporträtt är ”Mäster Palm” på norra Bantorget. Han har även porträtterat statsministern Per Albin Hansson och flera andra politiker.

Men det finns också två verk i hans barndomsstad Visby. Bronsreliefen ”Skiltvakt” är ett av dem. Ordet skiltvakt är det gamla ordet för sköldvakt, en vaktpost vars uppgift var att beskydda staden från fiender, rån och bränder. Hände det något stort skulle han påkalla polisen, brandkåren eller militären. Annars fixade han säkert småbråk själv.

Strax innanför Österport stod jag igår och plåtade konstverket och starten på Hästgatan. En perfekt plats för ”väggvakten”. Här har han koll på innerstan och Österport. Skiltvakten inger respekt med sin utstrålning av kraft. Vill du ha hans längd och vikt? Okej. Han är inte så lång. Endast 167 cm. Men han är 135 cm bred och håll i dig. Vikten landar på hela 400 kg!

Ovanför huvudentrén till Norrbackaskolan i Visby finns det andra verket av Ture Johansson. Här rör det sig om en smidesrelief som föreställer lekande barn. Om de leker eller pallar äpplen är inte helt givet. Det är upp till betraktarens egna tankar. Kanske är det säsongsrelaterat. På vintern pallar de givetvis vinteräpplen… 😉

14 tankar på “Ingen flugviktare precis

  • Delar samma smak som du. Konst kan väcka starka känslor åt olika håll. Jag stör mig mest på objekt som tar så stor plats att annat kommer i skymundan. En vacker plats blir förändrad till det sämre. Sedan ska erkännas att det ibland krävs lång tid innan det blir ljusare tankar & åsikter.
   Tack. Önskar dig detsamma.

   Gillad av 1 person

   • Jag pallade äpplen, kom hem och grät av skam över att jag gjort det. Min mamma frågade var jag pallat och det visade sig att det var på en ödetomt där alla gick och plockade så istället för skäll fick jag äppelkaka. Jag är fruktansvärt dålig på att ljuga och ännu sämre tjuv. Jag kan med handen på lagboken säga att jag har aldrig snattat nånsin. Pallningen var hela min brottsliga bana:)
    Trevlig helg till er med!

    Gilla

   • Fy vad busig du var. De sanna orden låter som min älskade frus ord. Ni ligger nog på samma kvot. Hon måste vara lägre. För hon har aldrig pallat. Äppelkaka är mycket godare än skäll. Jag åt en portion till efterrätt idag.
    Med andra ord skulle det bli en väldigt tunn bok om du ska skriva en självbiografi med titeln ”Mitt liv som brottsling”. 😉 Själv kom jag in på Juristutbildningen i Lund och tänkte självklart välja spåret till åklagarsidan. För att sitta och försvara en riktig brottsling passar inte min vuxna personlighet. Istället sköt jag upp min start i universitetsvärlden av x antal hemliga skäl.
    Tack ska du ha. Hoppas solen lyser hos dig med.

    Gilla

 1. ”Mäster Palm” har jag sett många gånger men jag måste säga att jag gillar reliefen bäst. Den passar väldigt bra där den sitter. Dessutom så vet vi väl alla att förbjuden frukt smakar bäst 😉 Det ser ut att vara glada barn i alla fall vilket gillas!

  Kram

  Gilla

  • Det fanns år då jag ofta vandrade omkring i STORA STADEN. Borde ha träffat honom. Minns inte om vi hade någon pratstund med varandra. Tror inte det. 😉 De vita fläckarna börjar bre ut sig på insidan. På utsidan tycks jag inte tåla stark sol längre. Den eviga ungdomen börjar imma igen i backspegeln. Måste finnas något slags trasa att gnugga bort… 🙂
   Nästan under dem har S sitt kontor.
   Kram tillbaka.

   Gillad av 1 person

   • Man kan inte minnas alla som man stöter på 😉 Vissa gör djupare intryck och vissa passerar man bara.
    Då vet jag var S håller hus när hon inte håller koll dig 😉

    Kram och god lördag!

    Gilla

   • En del gör så djupa intryck att de alltid kan plockas fram från minnet. Är de ljusa är det mysigt att återse dem.
    Det är den fasta punkten. Men det finns två skolor till i rektorsområdet som hon besökt x antal ggr. Jag hade gärna någon gång följt med till den stora innanför muren. Utsikten från dess översta våning skulle garanterat impa på mig. Vem vet? Ibland händer det mirakel. 😉 Därför har jag ännu inte lagt in foton som jag sparat från exteriören.

    Fy vad kallt det var när jag var ute och cyklade. Tror vi får ändra på vår morgonrutt. Vill inte att S ska bli sjuk igen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s