En idyllisk hamn på Östergarnslandet

Vi tog oss en sväng ner till hamnen i Katthammarsvik på Östergarn. En socken med 333 st inskrivna invånare, efter senaste redovisningen, när 2021 var till ända.

En härlig bensträckare med ett smakprov av våren 2022. Jag känner mig som en lycklig gäst på denna plats på jorden. Mörka tankar stänger jag in ett tag i ett hemligt inre rum. Då tänker jag inte ens på att vi befinner oss i mitten i Östersjön och har nästan lika långt till fastlandet som till Lettland.

Huset till höger heter Annas Nöje och är dubbelt så brett som långt. Syftet ska ha varit att det därmed uppmärksammades mer från Katthammarsvik. En annan gång ska vi berätta om husets historia.

Ön där ute är Östergarnsholm. Där ska finnas minst en fyr och lämningar av flera andra. Ingen människa bor på ön, men ett fåtal gutefår går på bete. Under sommartid går det att åka båt dit (under normala år).

Vi såg inte så många människor under vår promenad. Men det stod en hel del bilar på den stora grusparkeringen. De flesta satt säkert inne och njöt av en lördagslunch på Katthammarsviks Rökeri. I en bok som jag har framför mig står det att familjen Jacobsson har drivit rökeriet sedan 1943 och det nu är tredje generationen som förvaltar arvet. När det passar någon gång ska vi gå in i butiken och handla med något gott hem.

12 tankar på “En idyllisk hamn på Östergarnslandet

 1. I Katthammarsvik har vi varit massor med gånger. Både för att äta på nån restaurang eller för att handla med oss god fisk hem, men framförallt ligger vårt favoritbadställe Ängmans i närheten. Alltså blev det alltid en sväng in i samhället när badningen var avklarad.
  KRAM/Susie

  Gillad av 1 person

  • Jag minns att det är ett favoritställe runt omkring där för er. Var det inte där som du hade din ”braiga” tandläkare också. Hade det inte varit så långt dit på vintern tänkte jag redan från början att jag skulle ringa dit. Billigast är det att inte ringa någon. 😉
   Minns att den underbara tandläkaren i Ystad som jag skrev ett positivt blogginlägg om, tyvärr öppnade egen klinik ”en bra bit” utanför vår dåvarande hemstad. Nu gick det inte så lång tid innan vi också stack iväg. Men vi öppnade ingen tandläkarpraktik. Eller är det försent nu? 🙂
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Vilken härlig utflykt i vacker miljö och ibland är det väldigt befriande att bara njuta. Det behöver vi mer en någonsin nu. Mörka tankar försöker jag låsa in i en ask och ställa den på en hylla. Balansen är viktig. Som vanligt underbara bilder!

  Kram och god fredag från ett soligt Skåne!

  Gilla

  • Får jag bara en dos av hav brukar ”dimman” lätta. Då glömmer jag bort allt, som borde varit onödigt i världen.
   Om du hade en tillräckligt stor ask kunde du låst in något annat. 😉
   Tack ska du ha. Synd att det blivit en släng vinter igen. Våra nätter här går under noll igen och vinden på dagarna är på dåligt humör. Vinterkläderna får allt hänga framme några veckor till.
   Tisdagskram tillbaka

   Gilla

 3. Vilket roligt hus! Ser ut som en tårtbit. Ja varför inte bygga det sådär. Jag måste googla på Annas nöje.

  Här sitter jag hemma i Närke igen med en rejäl flygplansförkylning. Begriper inte varför det alltid blir så, jag är alldeles söndersnuten (bara så ni vet 😂). Jag har inte haft feber sen tonåren och åker aldrig på influensan och sånt men flygplan klarar jag visst inte av! Jag är verkligen aldrig sjuk, kanske har flygplansallergi!?

  Gilla

 4. Du (och din fru) tillför så mycket kunskap och vackra bilder i bloggen. Alla vackra platser som dokumenteras i bilder, all kunskap som letas fram om platser och byggnader. Jag förs tillbaka till något som det finns mindre och mindre av i tiden som vi nu lever i. Ni båda berikar mig.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s