Langska Huset

Vilken spännande historia det finns om detta gamla hus från 1766, som ligger i området Kopparsvik, ovanför Visby Hamn. Huset byggdes av garvaren Petter Lindberg, som avled åtta år senare. Då köpte de kända Bröderna Donner huset och använde det som boningshus.

En ungersk-tysk, mångsysslande man, som hette Tobias Lang, bestämde sig på våren 1784 för att söka sin lycka i (nuvarande) S:t Petersburg. Men skeppet hamnade i svår storm, strandade och sjönk utanför Sproge i början av juni. (Skeppet kunde bärgas senare och återlämnas till ägaren.)

I ett brev skrev Tobias Lang. ”Jag kom inte längre än till Gotland, en ö som jag aldrig hört talas om tidigare.”
Tobias begav sig upp till Visby och sökte jobb för att försörja sig. På Gotland blev han kvar till sin död 1889.

Det verkar som Tobias Lang var ett mekaniskt geni. Om du vill läsa mer om denna mångsidiga man rekommenderar vi boken ”Från Guta Bygd” 1991.
Tobias startade exempelvis ett kvarnverk på området för bland annat oljepressning av lin- och hampafrön. Oljan kunde användas i såptillverkningen. Kvarnen byggdes senare om till mjölkvarn. Intressant är att läsa att det hittades anteckningar som rörde sig om sjukjournaler från 1814 fram till hans död 22 år senare. Det visade sig att han verkade som ”klok gubbe” och förde journaler för alla sina patienter. Lang skrev om vilka sjukdomar de led av. Ordinationer som senapsdeg, örtpreparat m.m. nämns. Även storlek på betalning är noterat. Min torra humor spratt till av att det på en del ställen står ”är botad” men inget på andra ställen.

De tre fotona ovanför denna spis är från översta våningen. Tyvärr var vi där en dag försent. Dagen innan hade de plockat ner utställningen som hängt där tidigare. Vi får försöka återkomma någon gång när det är någon annan intressant utställning på plats. Om inte annat för att nästa gång njuta av att fika utomhus.

Denna kakelugn är från mitten av 1700-talet.

Vi gick runt bland de olika, mysiga möjligheterna att inta vårt fika.

Sedan gällde det att bestämma sig för vad vi skulle välja. En tog varm dryck. Den andre valde kall dryck. Vi gjorde även något som nästan blivit som en familjetradition. Vi köpte två saker, som vi på plats ”delade på mitten”. Smart va? 🙂

Med tanke på att vi skulle dela var det väl tur att vi ville sitta vid samma bord. Som två gamla f.d. bibliotekarier var det självklart för oss att sitta nära en bokhylla full med spännande böcker.

Utanför vårt fönster såg vi bäcken från klinten som rinner precis vid huset. Med tanke på allt vatten så nära var det omöjligt att bygga en källare under huset.

Nöjda efter ett trevligt bemötande av ett par som gärna berättade om husets historia var detta en bra start på en fredagseftermiddag. Det verkar som de har öppet mellan 12-16 alla dagar utom måndagar.
För att avrunda ovan berättelse om Tobias Lang. På sin dödsbädd 1836 fick han Lantbruksakademins guldmedalj. Sonen Johan Daniel Lang fortsatte verksamheten fram till sin död 1889. Undra om han på ledig tid tog pass som ”klok son?” 😉
Johan Daniels ogifta dotter Johanna Carolina Lang bodde kvar i huset till sin död 1908. Efter det fanns ett laboratorium i huset. Ägare var cementfabriken som fanns på klintavsatsen ovanför Langska området. 1940 lades cementfabriken ner. Då tog Gotlands Lantmän över området.
I tjugo år stod huset oanvänt. Sedan renoverades det exteriört på 1980-talet och interiört under början av 1990-talet.
1992 byggnadsförklarades Langska Huset och anses vara ett av Visbys bäst bevarade hus från 1700-talet. Det är väl värt ett besök!

16 tankar på “Langska Huset

 1. Vilket intressant hus och kul att det är så välbevarat. Kakelugnarna är verkligen fantastiskt fina. Smart att dela när man fikar för då får man smaka desto mer 😀

  Kram

  Gilla

  • Trevligt ställe. Synd vi missade att ta bilder när det var en utställning däruppe. Eller inte. 😉 För konsten kan vara i vägen för fotografen om den tar för mycket plats av ytan. Här var vi för ”helheten”. Husets historia var prio ett.
   Vi gjorde samma sak igår när Solveig tagit en ledig dag. Men ibland är det givet vad jag ska ta och vi har inte alltid samma smak när det gäller sötsaker.
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Vilken intressant historia om Langska huset, en historia som jag inte kände till och jättefina bilder därtill. Det låter nästan som om det skulle kunna vara ett utflyktsmål för vår SPF-förening fram på vårkanten.
  Ha en fin fortsättning på veckan!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Innan vi besökte kände vi inte till allt spännande om Tobias Lang.
   Tack ska du ha. I rätt väder borde det vara mysigt att sitta utomhus. Om det är en intressant utställning skulle det kunna bli några pluspoäng till. Bäst är det alltid att den/de ansvariga rekar före beslutet. En guide som berättar spännande och intressanta historier om ex. Tobias Lang skulle krydda besöket rejält för er. Du har ju visat flera intressanta utflyktsresor som ni gjort tidigare genom åren. Du har verkligen växt upp på en fantastisk ö. ❤
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Tack för den intressanta historien om detta speciella hus. Där skulle jag säkert kunna tillbringa en lång stund … eller flera! Min farmors mormor var klok gumma … men jag har aldrig hört att hon hade några journaler. Däremot sa alltid farmor att jag fått mitt naturintresse från henne 🙂
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  Gilla

  • Innan besöket kände jag inte till den gamla spännande historien om vilka som bodde där först. Intressant att gå runt rummen och mellan våningarna. Klok gumma är intressant. Vissa recept och tankar tror jag håller lika bra i nutid. Synd för dig att hon inte förde journaler. Tänk att bläddra i sådana anteckningar en grå regnig vinterdag. Det hade jag trivts med. Du har tydligen fått en rejäl skopa av naturintresse.
   Tack. Ännu en soldag. Mars tycks snart slå nytt solrekord på ön.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Stort tack för besöket här och den fina guidningen och fina bilder. Så mycket spännande historia som finns här i väggarna. Tänk om de kunnat tala. Men tur att historien finns kvar och har berättats.Här hade jag också gärna tillbringat en eftermiddag.
  Kram

  Gilla

 5. Intressant hus med en fantastisk historia.
  Gillar kakelugnarna. Främst den från 1700-talet. Även de andra. En ser ut att var från början av 1800-talet och den andra något senare. Kan inte se riktigt från bilderna.
  Ursäkta, men vill bara påpeka en petitess, men Petersburg heter St Petersburg idag, tidigare Petrograd och under Sovjettiden Leningrad.

  Gilla

  • Kakelugnar är ofta fina att beskåda. Jag är dålig på tidepokrar när det gäller dem.
   Tack Lena! 🙂 Jag tog det direkt från info från boken. Sällan har jag tid att kolla upp små detaljer. Det är när jag läser olika uppgifter på olika ställen som jag blir nyfiken och försöker leta upp det mest troliga sanna. Men i dagen snabba värld kan ett fel plötsligt befinna sig på väldigt många ställen och sedan fortsätta att vara fel i framtiden. Minns nu att jag upptäckte ett fel som ”alla” liknande ställen på öjn hade lånat av varandra som en ordstafettpinne. Men när jag fick läsa ett prästbetyg följde jag istället deras namn i mitt blogginlägg. En fyrmästare på Fårös fyr.
   Ska gå in direkt och ändra till det.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s