Nivå eller Vinkelhake?

I förra inlägget i kategorin KONST visade jag upp ett av de tre konstverk från den omtalade utställningen Baltic Sculpture på Gotland sommaren 1993, som fortfarande finns kvar. Vid St Maria domkyrka har du det andra.

Gediminas Urbonas (1966-) från Vilnius, Litauren, döpte skulpturen till ”Nivå”. Men i folkmun kallas den för ”Vinkelhake”, som jag också tycker håller högre nivå. 😉

Platsen vid kyrkan är väl vald. Vinkelhaken var ett viktigt redskap i byggandet av alla kyrkor på Gotland. Både formen och funktionen har hängt med genom x antal år.

Ser du vad jag ser innanför den svarta ringen? Jag ser en blond kvinna med målade svarta ögon. Det blåser rejält i hennes hår.
Tidens tand verkar ha skavt bort de religiösa symbolerna, en duva och en fisk. Fisken är en symbol för Kristus och duvan den helige Ande.

De som inte uppskattar verket kan kanske ställa sig i denna synvinkeln. 😉

15 tankar på “Nivå eller Vinkelhake?

 1. Men alltså … HUR har jag kunnat missa det där verket??? Jag har ju stått där ovanför kyrkan flera gånger, men detta minns jag inte. Jag MÅSTE ha sett det, men inte fattat vad det var.
  Sååå häftigt, och efter en stund såg jag också den blonda kvinnan. Först såg jag bara ”moln” …
  Kramis

  Gilla

  • Den smälter bra in i miljön. När man står på det mäktiga Kyrkberget är det domkyrkan och vyn över staden och havet som står i centrum. Vid semesterbesök har jag aldrig noterat just det verket. Nästa gång du besöker Visby kommer du att titta extra på det. Går bara inte för nära så det händer en olycka i branten. 😉
   På plats såg jag ingen blondin. Men när jag skulle redigera fick jag kontakt med henne direkt.
   Kramis
   Ps. Det tredje konstverket från den berömda utställningen sommaren 1993 kommer antagligen att bli knepigare att plåta. Får bli en tidig morgon. Borde såklart åka dit en mörk kväll också. 😉

   Gillad av 1 person

 2. Är det ett slott ,-) Ser SÅ fint ut ,-)
  Vinkelhake passar perfekt !
  Jag ser samma bild som du. kvinna med målade ögon och vinden blåser i hennes hår,
  Jag uppskattar verket från alla vinklar ,-)
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 3. Har varit upptagen de senaste veckorna och missat en hel del. Har tittat tillbaka lite, men har en del kvar. Du skriver om så mycket intressant.
  Gillar alla dessa detaljer, t ex kvinnan i den svarta ringen.
  Ha det bra!

  Gilla

 4. Vinkelhake säger jag bestämt. Och visst ser jag samma sak som du, en ljusblond kvinna med ganska yvigt hår och mörksminkade ögon.
  Hoppas ni kunnat njuta av marssolen i helgen! Riktigt vårväder när det var vårdagjämning!
  Ha nu en solig och fin dag på öjn!

  Kram från Kringelstan!

  Gilla

  • Hade jag varit ”Mannen bakom verket” hade jag kallat den för Vinkelhake. Eller möjligtvis den ”Den hemliga blondinen”. 😉 Ditt sista beskrivande personlighetsdrag stämmer bra. Mörksminkade ögon.
   Kalla nätter och härliga vårdagar. Vi gjorde trevliga utflykter. Den första har jag redan ”redovisat”. I lördags var det första gången som jag nollade mätaren i år och åkte iväg ”så långt”. Hela elva mil totalt. 🙂 Givetvis en runda där vi inte åkte samma väg tillbaka. Vädret var läckert. Sådant skulle jag vilja göra varje dag. Eller skulle jag tröttna då? Hoppas du hade lika fint väder på din kust.
   Igår hade Solveig tagit ledigt. Synd hon inte kan göra det varje dag. Hon pratar om att vi behöver mat och tak över huvudet och annat som ”lilla Bosse” inte förstår. 🙂
   Visbykram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s