När samtalet kom…

.. för tio år och tre dagar sedan, förstår jag att kvällschefen på Gotlands Tidningar först blev skeptisk. Sent en fredagskväll kunde märkliga samtal dyka upp. Men kvinnan som först hade ringt polisen och räddningstjänst hade bara druckit vatten på krogen och skulle köra bil hem. Från kvällschefen hörde dånet i bakgrunden… var det säkert inte många sekunder tills pressarna stoppades. Undra vilken rubrik lördagstidningen egentligen skulle haft?

Kvinnan och hennes man kom från innerstan. De passerade Österport. Plötsligt hörde de hur massor av tunga stenar kraschade mot marken. Kan du läsare tänka dig in i deras märkliga situation i kvällsmörkret?

I efterhand kunde det konstateras att det rörde sig om många hundra kilo tunga stenar på en tio meter lång yta på 90 kvadratmeter av murens yttre skal, som gett vika ungefär 100 meter norr om Österport.

Det fanns flera bakomliggande orsaker till att raset hände. Men den utlösande faktorn var däremot frostsprängning.
Insidan på muren är 2,5 meter högre och skapar ett ständigt tryck på utsidan, fuktig murkärna på grund av täta cementfogar gjorde att murbruket på insidan lakades ur, dålig bindning mellan murskal och kärna är en tredje tänkbar orsak.

I maj 2014 påbörjades uppmurningen som blev klar på senhösten samma år.
Blixten slår sällan ner på exakt samma plats. Men om vi leker med tanken att just denna bit kommer att trilla ner om 700 år. Då skulle personerna som lever då kunna hitta personliga brev från en skolklass, en innebandyboll i en glasburk, nagellack, kreditkort, mobiltelefon och usb-minne.

Nyfikenhet och oro går ibland hand i hand. Den helgen muren föll var det många nyfikna som tog en promenad i trakten. Personer som bodde på insidan av muren, där det hände, hade mörkare tankar och gick kanske in på hemnet.se. 😉

Kuriosa: Samma dag som murfallet skedde tillkännagavs att nyfödda prinsessan fått namnet Estelle. ❤

15 tankar på “När samtalet kom…

 1. Det var verkligen tur att ingen blev skadad. Nu får vi hoppas att det inte händer igen men kanske vore det spännande för framtiden att se hur vi hade det då.

  Kram och god kväll!

  Gilla

 2. Men hu …. vilken oerhörd tur att inte någon kom till skada. Och jag tänker, kan det inte hända på fler ställen i muren … Men dom har kanske kollat och försökt säkra upp.
  Apropå Visby, muren och olika torn … jag kunde svaret på en av frågorna i ”På spåret” i fredags tack vare en viss bloggare på Gotland 🙂
  Idag skiner solen här. Och även om det var minus 6 grader imorse så är det vårkänning i luften. Mycket beroende på ljusets återkomst.
  Hoppas att solen även skiner hos er på öjn!

  Kram från fastlandet!

  Gilla

  • Det lätt att den mörka oroliga tanken tar vid. Jag har också tänkt på det. Vet inte om det går att kolla igenom allt utan att leta sig in i muren. Säkert har de gjort så gott det går. Ingen vill ha en större repris.
   Jag läste din ord för ett tag sedan och igår när vi eftermiddagsfikade kollade vi på finalen. Oj vad duktiga segrarna var. Tänk att vår lilla blogg kan vara till nytta i en final i klassiska ”På spåret”. 😀 Själv blev jag sugen på att göra en variant, utan spår, där enbart frågor och filmer ska handla om Gotland, Fårö och Karlsöarna. Tror du de skickar över stafettpinnen till familjen Lidén? 😉
   Underbart att solen är extra snäll när Solveig har vinterlov. Endast privata, mörka, fysiska moln begränsar möjligheterna för undertecknad. Men idag letade vi efter blåsippor. Hur det gick? Svaret lär komma i ett inlägg. Men först ska det bli en månadstur till Almedalen. Just nu ligger jag efter det mesta.
   Kram från ett Visby där solen fortfarande lyser på grannhusen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s