Den gåtfulla ön

Pandemin kom i vägen, annars hade vi nog redan varit där. En resa till Stora Karlsö har varit på tal alltsedan vi flyttade till Gotland. Kanske det äntligen kan bli av i år…
Jag gissar att det är många Gotlandsbesökare som stannat till på vägen söderut och fotograferat Lilla och Stora Karlsö från samma plats som vi stod på när vi tog kortet.
Som namnen förklarar så är öarna olika stora. Men, eftersom Lilla Karlsö ligger närmast så ser den störst ut. På bilden är det alltså Stora Karlsö som du ser till vänster.

Dagens inlägg ska handla om ett par barnböcker som till stor del utspelar sig just på Stora Karlsö.

”Den gåtfulla fyren” kom ut 2020 och ”Den gåtfulla ön” 2021.
Ann-Charlotte Persson som skrivit de båda böckerna har ett brinnande intresse för att öka läslusten hos barn, läser jag på nätet. (Googla på hennes namn så hittar du mer information om henne. Det finns både bokförlags-presentationer och hennes egen hemsida.)

Låt oss istället återvända till böckerna. Vi börjar med den första: ”Den gåtfulla fyren”:
När Sam, på sin 12-årsdag, hör hur födelsedagsbrickan far i golvet med en smäll bestämmer han sig för att han INTE ska tillbringa sommarlovet med sin mamma och hennes nya pojkvän. Sams pappa ska bo i fyren på Stora Karlsö under sommaren, men inte som turist utan som en hårt arbetande deckarförfattare. ”En bok skriver sig inte av sig självt” säger han när Sam ringer honom och ber att få följa med. Trots pappans protester blir det ändå bestämt till sist att Sam ska bo där.

På färjan över till Visby ser Sam en tjej som får hans hjärta att slå lite extra. Han ser henne en gång till när han och pappan kör av färjan, men tänker att sannolikheten att de ska ses igen är lika med noll. Pappa och Sam får bråttom ner till Klintehamn för att hinna med sista båten för dagen. De handlar med sig lite mat och tjejen i kassan, Kajsa, verkar vara ganska bekant med pappa, konstaterar Sam. Innan de går säger Kajsa till Sam att han ska hålla sig undan för den gamle fyrmästaren, Gerard, som bor kvar på ön.
På båten över till ön ser Sam en gammal man som han direkt känner igen och plötsligt får han en stark känsla av att det kommer att hända något dåligt…

”Den gåtfulla ön” – som alltid när det gäller böcker med samma huvudpersoner, så är det en klar fördel att läsa dem i ordning. Men det betyder inte att man måste. Själv tycker jag nog att den här boken är snäppet bättre än den första.

Den här gången utspelar sig boken under vintern. Sam och hans pappa ska fira jul ute på Stora Karlsö. Det blir en skumpig båtfärd ut till ön och sen tilltar stormen. När det försvinner mat från köket förstår de att de inte är ensamma på ön, men att de andra som är där inte vill bli sedda…

Har du en 9-12-åring i din närhet som gillar att läsa så rekommenderar jag de här böckerna. Och faktiskt kan det vara riktigt trevligt och spännande att läsa barnböcker ibland, fast man är vuxen. /Solveig

13 tankar på “Den gåtfulla ön

  • Nu har jag läst. Vilket härligt inlägg! Du skulle ju kunna skriva en egen bok om din sommar där. Tänk vilka härliga illustrationer det skulle kunna bli, t.ex. med den lilla grisen som måste hämtas hem med roddbåt…
   Förstår att ön har en stor plats i ditt hjärta med tanke på bröllopsresan också. Tack för att jag fick läsa! Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 1. Jag tycker det är jätteroligt att läsa barnböcker, speciellt när de är lite finurliga! Att läsa är min meditation och jag vill ha gamla hederliga böcker så man liksom får bläddra.

  Jag har gått lös i bokhyllan efter min pappa och tagit hem lite ”gamla” författare så just nu är jag ute och luffar med Bolle i Vägen till Klockrike. Vi har trampat runt ganska bra nu så en paus vore trevligt! Verkar som att vi aldrig ska komma fram…

  Gillad av 1 person

  • Ja, ”riktiga” böcker ska det vara, inte digitala… Hade en gång en lärare på Bibliotekshögskolan som hävdade att pappersböcker skulle försvinna helt i framtiden. Än så länge har hans dystra förutsägelser inte slagit in… Jag hoppas att de inte gör det heller. Har inte läst ”Vägen till Klockrike” vad jag kan minnas. Hoppas att du kommit fram nu. Ibland kan ”finlitteratur” bli lite för ”fin”.

   Gilla

 2. Kul att du presenterade två böcker för yngre läsare. Själv känner jag spontant att det är bra och spännande böcker som säkert tilltalar många i åldersgruppen. Ärligt talat så skulle jag kunna tänka mig att läsa dem själv. Jag behöver ju vara lite uppdaterad.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Du får kolla om ditt bibliotek har dem. Jag gillar böcker som utspelar sig på platser som jag varit på eller som jag tänker besöka. Stora Karlsö verkar vara en spännande plats. Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s