En natt innanför muren – Clarion Hotel Wisby

Fördelen med att bo på hotell i sin egen stad är att resan dit endast tar några minuter.
Vi brukar skämta om, när vi packar, att det inte är hela världen om vi glömmer något.
Vi kan ju faktiskt åka hem och hämta det.

Vi parkerade strax utanför muren och gick in mot Donners plats. Här har vi gått förbi många gånger och jag har varit här på en kurs som Skolverket anordnade, men nu var det äntligen dags att bo här.

När vi checkade in var det liv och rörelse i receptionen. Men på lördagsmorgonen fick vi en trevlig pratstund med Anders. Det visade sig att vi varit gotlänningar ungefär lika länge.

Tänk om det funnits en tidsmaskin. Då skulle jag ha åkt tillbaka till mitten av 1200-talet.
Varför? Jo i det här området låg det ett tiotal stenhus redan i mitten av 1200-talet.
Och på hotellet finns fortfarande kryssvalvsrum och pelare som är äldre än 700 år. Det är härligt att man renoverat med varsam hand. Dagens hotell består av flera sammansatta byggnader i olika åldrar.

Visst är det fint?

Kunde inte låta bli att titta uppåt också. Rummet har en härlig höjd med sitt välvda glastak.

Förbjudna böcker kanske? Förutom de båda som sluppit loss…

Fräscht och fint på alla sätt.

Vid vissa rum finns skyltar som påminner oss om olika yrken som människor utövade i detta område fram till 1800-talet. Förutom Hattmakarens och Segelsömmarens rum så tog jag kort på Tullförvaltarens och Strandridarens rum, men det fanns fler.

En ny hotellrörelse, Hotell Gotland, startades upp 1850. Då köpte man flera tomter i kvarteret. Och sedan dess har hotellet vuxit till det moderna och välutrustade hotell som det är idag.

Hotellfrukost! Vi höll på att missa den… P.g.a. pandemin hade vi bokat in oss en speciell tid.
Vi brukar aldrig behöva ställa någon väckarklocka eftersom vi är inprogrammerade i att vakna ändå. Men mitt i natten fick jag för mig att ställa larmet på min telefon. Och tur var väl det. För när den ringde så sov vi som bäst. Nu hann vi med att göra oss i ordning och fick en mycket njutbar frukost.
Fördelen med att bo på hotell i egen stad är inte bara att det går att åka dit på några minuter. Det är också att man tar sig hem igen på lika kort tid.
Nöjda, belåtna och mycket mätta tog vi omvägen förbi ICA Maxi och hämtade vår online-order och sedan var vi hemma igen efter en trevlig hemester. (Och Bosse fick sätta sig framför TV´n för att ta igen det han missat av OS.)

Text och foto: Solveig Lidén

32 tankar på “En natt innanför muren – Clarion Hotel Wisby

 1. Vilket underbart vackert hotell ! Måste vara underbart o bo så nära.
  Gotland har många fantastiska platser .
  Det är så spännande att få se så mycket .
  Tack !!
  ❤️Ingbritt

  Gillad av 1 person

  • Ja det var verkligen fint. Nu laddar vi för en ny vår och sommarsäsong med många utflykter lite längre från Visby. En del nya och några i repris, med och utan cyklar på bilen. Kram!

   Gilla

 2. Det var ett fint välbevarat hotell som ni bodde på. Det är så roligt och trivsamt att få följa med er. Har varit där på kurs men ej bott där.
  Tack för den fina promenaden Almedalen hamnen som du skrev om nyss

  Gillad av 1 person

 3. Vilken trevlig liten minisemester ni fick! Det finns helt klart många fördelar med att inte ha så långt att köra. Hotellet såg väldigt fint ut och bjöd på en vacker miljö. Tur att ni inte missade frukosten 😀 Hemma äter jag inte så mycket till frukost men en riktigt fin hotellfrukost är bland det bästa som finns.

  Kram och glad alla hjärtans dag!

  Gillad av 1 person

  • Inte dumt alls! I år har vi skämt bort oss rejält och varit iväg två gånger redan. Håller helt med dig om att hotellfrukosten är bland det bästa som finns. Kram tillbaka!

   Gilla

 4. På Clarion har jag också bott, när jag åkte till Visby på kurs 2015. Känner igen mig på dina bilder.
  Ett jättefint ställe, med historiens vingslag i väggarna 😀

  Den gången gjorde jag en riktig blunder vad det gäller att få något i magen. Jag trodde vi skulle få en smörgås på planet, för när jag flög över till Gotland på 80-talet fick vi det. Hur dum får man vara, och tro att saker ska vara lika som för 35-40 år sedan (men det känns ju för sjutton som om det var igår).
  Jag kom alltså till hotellet väldigt hungrig på kvällen. Men klockan var så mycket att jag inte ville äta några mängder så nära sänggåendet. Frågade receptionen vad som fanns i närheten, men kom fram till att det inte var så mycket att välja på. Då undrade jag om de hade något lättare jag kunde äta på hotellet. De föreslog en räkmacka, som jag tackade ja till och gick upp på rummet för att installera mig innan jag åter gick ner för att inmundiga det jag beställt.
  Jag fick en chock!
  På den ganska stora tallriken låg ett berg (och jag menar verkligen ett berg) av räkor. Någonstans under berget låg det ett bröd gömt. Ett bröd som inte heller det var särskilt litet.
  Dumsnål som jag är pressade jag i mig alltihop (nästan i alla fall), eftersom jag är uppväxt med att inte kasta mat.
  Sedan kom nästa chock när jag skulle betala. 170 kr kostade min ”kvällsmackan”, vilket inte var riktigt vad jag var van vid att betala för en räkmacka (å andra sidan har jag aldrig tidigare betalat för en räkmacka i mastodontformat, så vad begrep jag?)
  Jag blev i alla fall mätt så det förslog. Så mätt att jag kände av det dagen därpå.
  Man ska alltså inte ta något för givet. Varken att det ska finnas tillgång till mat eller att det kostar rimligt med pengar.

  Kramis ❤

  Gillad av 1 person

  • Tur att det inte var jag, för jag är inte så förtjust i räkor. Men jag hade säkert gjort som du och försökt få i mig alltihop (och säkert mått illa efteråt). Nu har vi inte flugit på länge men jag har lärt mig att de bjuder på olika tilltugg till kaffet. Allt från godis till kakor av olika slag. En gång fick vi äpplemust med en havrekaka till. Den gången minns jag att jag verkligen saknade kaffet. Kram tillbaka!

   Gilla

  • Ja visst är de! Vårt rum hade dessvärre bara ett nummer. Undrar just om de olika rummen har något i inredningen som hör ihop med respektive yrke?

   Gilla

 5. Mycket snyggt hotell ! Bra att kunna åka hem och hämta ,-)))
  Så snyggt det var inne,-) Fina bilder, ett hotell jag skulle ha trivts i.
  Vilken tur att du ställde larmet ,-)
  Tjusigt hotell! Det är inte ofta vi har övernattat på hotell, fin semester för er.
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

  • Ett jättefint hotell! Vi trivdes bra. Få´ se var vi hamnar nästa gång. Det är mysigt med sådana här små utflykter. Kram tillbaka!

   Gilla

  • Så lite som vi kör nu/år har vi nog aldrig gjort förut. Det är inga långa avstånd mellan Visby och övriga delar av ön. Till jobbet cyklar jag eller går. Kram tillbaka!

   Gilla

 6. Vilket fantastiskt hotell! Tänk att det har så gamla anor … tanken svindlar!
  Hattmakarens rum får mig att tänka på romanen Hattmakarens borg av A.J. Cronin … minns att jag gillade den mycket.
  Ha en fin tisdag!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja tänk om man fått åka tillbaka till 1200-talet. Så annorlunda det hade varit. Jag tycker att hattmakare låter som ett trevligt yrke. Tror att jag läst Cronins bok för läääänge sedan, men det kanske vore en idé att läsa om den. Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 7. En utmärkt idé att bo på hotell i sin egen stad. Då kan man mer känna sig som turist än om man bor hemma. Det finns alltid så mycket nytt att upptäcka där man bor, men ibland har man det på så nära håll att man missar det, konstigt nog. Kram

  Gillad av 1 person

  • Ja vi gillar det verkligen. Vi vet var vi kan parkera, var det går att handla mat, vad som finns att se runtom o.s.v. Dessutom känner vi oss nog lite som turister fortfarande, fastän vi bott här i tre och ett halvt år. Kram tillbaka!

   Gilla

 8. Vilket fint hotell och så glad jag blir när jag läser att renoveringen skett med varsam hand. Men oj, tänk om ni missat frukosten … hemska tanke. Men du hade nog en föraning då du vaknade och satte klockan.

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • I min barndomsstad, Skövde, revs mycket av det gamla fina för att ge plats för stora fula moderna byggnader. Jag brukar tänka på hur mycket finare jag tycker att det är i de städer där man låtit den gamla bebyggelsen få finnas kvar. Visby är ju något alldeles extra med den fantastiska muren runt innerstan, alla gamla hus och ruiner och de små trånga gränderna och kullerstensgatorna. Kram tillbaka!

   Gilla

 9. Det kan man kalla hemester.
  Du fick mig att tänka till. Varför inte en hotellnatt nära!
  Jag har bott på så många hotell över i stort sett hela Europa med jobbet att jag nästan hatade hotell och speciell frukostarna, fy, men nu som pensionär och inte så mycket på resande fot i o m pandemin och delvis slutat jobba, varför inte, tänker jag. En bra ögon öppnare för mig.
  Det ser verkligen riktigt trevligt ut.
  Ha det bra båda två!

  Gillad av 1 person

  • Ja, tänk att det kan bli för mycket av något så gott som hotellfrukostar. Men kanske det är skillnad nu när du kommer dit som ”ledig” och inte med jobbet. Du får testa med ett hotell som är nära. Ha´det bra du också!

   Gilla

  • Visst är det! Hade det inte varit för pandemin så hade vi förmodligen bott på fler hotell, men de senaste två åren har vi mest gjort utflykter under dagen och sovit hemma.

   Gilla

 10. Härligt hotell, har bara varit där utanför en gång och det var nu länge sen. Kul att skriva …länge sen… numera, men vi har ju snart bott här 20 år! 🙂
  Vi har varit inne på att kanske åka på en hemester några dagar i år. Vi har ju varje år åkt till fastlandet 2 veckor, på dom sista hyrde vi hus i Småland respektive Skåne vilket var helt underbart. Då hade vi ju hund och jag – dom älskar att planera – började redan i januari för att leta riktigt bra hotell eller hus där man också fick ha hund. Inte så lätt! 🙂 🙂
  Sen 2020 så bröt covid ut och jag avbeställde då huset jag bokat. Så dog Santos i september och efter det har jag upptäckt att det inte alls är lika roligt att leta efter husrum. Dessutom har Rolle sagt ifrån att han inte vill åka till fastlandet nåt mer och sitta och köra långt varje dag så hotellsemester är bara att glömma. Och hyra hus, nej det känns inte så kul längre utan Santos….. 😦
  Nu har jag börjat puffa för en hemester – kanske när nån av oss fyller år. Så nu kan jag börja planera igen! 🙂 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gillad av 1 person

  • Jag förstår Rolle precis. Är inte förtjust i vare sig att åka färja eller att köra omkring flera timmar med en massa trafik. Det är det som är så bra med Gotland – inga långa avstånd 🙂 Kanske du ska planera in en hemester på Fårö innan turistsäsongen har kommit igång? Då får ni ju åtminstone byta ö. Vi har också börjat fundera på våra hemesterplaner för i år. Det kanske är läge att flyga över till Skåne. Min förhoppning är att BRA ska sätta in linjen direkt till Malmö igen. Att åka till Stockholm först känns aningen onödigt. Men annars så tror jag att Bosse har en lång lista med gotländska utflyktsmål som vi ännu inte hunnit besöka. Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s