75. Hemse kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Hemse kyrka från början av 1200-talet är en av de 17 absidkyrkorna på Gotland.

Under kyrkans golv påträffades byggnadsmaterial av en stavkyrka från 1000-talet. En del av materialet kan du se på Statens Historiska Museum i Stockholm.

Dopfunten är medeltida. Predikstolen är från 1768. Det vackra triumfkrucifixet är från slutet av 1100-talet och är utfört av den berömda mästaren som skapat Viklaumadonnan. Altaruppsatsen härstammar från 1699.

Inskriften består av de sex första bokstäverna i runalfabetet, benämnt futharken. Futharken har totalt 16 bokstäver. Alfabetet förekommer bland annat på runstenar.

Till vänster ser du Sankt Göran & draken och Sankt Martin. Målningen är från 1400-talet.

Kyrkan har väldigt många kalkmålningar som är från 1200-talet till 1400-talet. Många är rejält restaurerade på 1890-talet.

Tänkvärda ord:
”Styrkan är de ungas stolthet,
vitt hår är de gamlas ära. ”

12 tankar på “75. Hemse kyrka

 1. Väl bevarade färger på målningarna, jag menar 1890 är ju också väldigt längesen.
  Min vana trogen satte jag igång att syna målningarna för att hitta dolda budskap 🙂

  Gilla

  • Där fanns väldigt många väggmålningar att studera. Av de 75 vi visat var detta den första som vi cyklade till. 🙂
   Vi befann oss i Hemse för att cykla i 88 minuter. Vår nya knasiga idé förra året. Men idag skulle jag inte vilja cykla ute en enda minut. Vilket busväder vi har i Visby just nu.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Vilken vacker kyrka med många fina målningar. Att futharken finns med tycker jag definitivt tillför det lilla extra i ett historiskt perspektiv!

  Kram fån ett blåsigt ”söder om landsvägen”!

  Gilla

  • Gott om målningar var det inte ont om i den kyrkan. Än så länge den enda som vi cyklat till. Det var den morgonen då vi fikade och cyklade i 88 minuter. Timern sattes naturligtvis på stopp under kyrkbesöket. Ordning och reda. Städa på … torsdag. För imorgon får vi trevligt besök under flera dagar. ❤ Men snart måste jag ta farväl av mina stunder framför OS. Endast tre dagar kvar. Snyft. Fyra år till nästa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s