Det latinska namnet är Pyrrhula pyrrhula, som betyder eldröd.

För några veckor sedan upptäckte vi att det fanns en plats på Södra Hällarna där flera fågelmatare var utplacerade och det var full aktivitet runtom dem. Vi bestämde oss för att återvända med kameran.

Sagt och gjort. Förra helgen blev det en tripp till Södra Hällarna igen. Även denna gång fanns en hel del olika fåglar runt de utplacerade godsakerna. Jag koncentrerade mig på en domherre. Han var en av de få som satt stilla tillräckligt länge för att jag skulle hinna knäppa innan han var i luften igen. De andra tycktes stressa runt från den ena sidan till den andra…

Det är hanen som är vackert klarröd på bröstet. Snyggt med kontrasten mot det svarta huvudet, ryggens grå färg och de svarta stjärtfjädrarna.

Honan, längst till höger, var inte alls intresserad av att bli fotograferad. Jag tror att det är två bergfinkshonor som gör henne sällskap här.

Bosse stod tålmodigt och väntade på att vi skulle gå vidare. Det var ganska kallt men vi beslöt oss ändå för att vandra ner mot havet. Tur var det, eftersom det visade sig att stormen i kombination med vatten och kyla skapat fantastiska konstverk. Men, det får bli ett eget inlägg som redovisas nästa gång.

23 tankar på “Det latinska namnet är Pyrrhula pyrrhula, som betyder eldröd.

 1. Vilka underbara bilder! Att fånga fåglar på bild är inte det lättaste men så bra det blev. Lite lustigt att i fågelvärlden är det herrarna som är färgstarka när det gäller klädedräkten men när det gäller oss människor är det tvärtom. Sedan vet jag så klart vad det beror på.

  Kram

  Gillad av 2 personer

  • Tack! Att vara fågelfotograf är nästan lika tålamodskrävande som att fota fjärilar. Hinner inte ställa in skärpan förrän de är på väg någon annanstans… Men visst är de fina, när man lyckas få någon av dem att ”fastna” på bild. Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Fantastiskt vackra bilder. Det är verkligen inte lätt att fånga fåglar på bild, dom har ju en tendens att förflytta sig snabbt men du har verkligen lyckats. Domherrar ser vi aldrig här och inte bergfinkar heller. Däremot grönfinken som du också lyckats fånga.
  Tack för dom bilderna, älskar fågelbilder 🙂 Nu ser jag fram mot de fantastiska iskonstverken.

  Kram och en fin helg!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Eftersom jag fick stå en bit ifrån för att inte störa fåglarnas matro – så fick jag beskära bilderna ganska mycket, något som förstås påverkar skärpan… Fåglar och fjärilar är inte lätta att få på bild, tacka vet jag blommor! Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Nja, tålamodet kan det vara lite si så där med ibland. Speciellt då jag ”ser” den perfekta bilden, men inte hinner trycka innan den förändras. De här fåglarna verkade rätt stressade för de flög hit och dit hela tiden. Det var bara domherren som snällt satt kvar 🙂

   Gilla

 3. Underbara fågelbilder. Du är en duktig fotograf och tålamod kan i sådana fall .löna sig bra, det förstod nog både du och Bosse.
  Tack för att jag fick njuta att detta.
  Trevlig fortsättning på helgen. Hoppas att det går bra med vädret och att ni slipper att bli strömlösa.
  Kram till er båda.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Tur att vi åkte dit förra söndagen för idag har vi inte lust att ens gå ut utanför dörren. Hittills har vi klarat oss från strömavbrott, men jag läste att en del på ön drabbades av det redan igår. Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Tydligen strul med kommentarerna idag med. Nytt försök: Jättefina fågelbilder! Domherren är stilig och även bergfinken. Det har inte varit nån trängsel vid vårt fågelbord i trädgården denna vintern, tyvärr. Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Dina fåglar har nog inte varit tillräckligt hungriga än. Blir det kallare nu i februari så ska du se att de dyker upp.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 5. Här hos mig finns det jättemånga domherrar och fåglar av alla det slag. Det går åt mycket frö. Tror jag är inne på fjärde 20kgsäcken redan. Förstår att ni har det blåsigt och hemskt hos er nu. Här klarade vi oss rätt bra men det kom drygt dm snö inatt så det har skottats och stökats ute någon timme nu. Tur att brorsan kommit hem och kan köra med traktorn

  Gillad av 1 person

  • Oj så mycket frön du har delat ut till dina fåglar. De måste vara väldigt glada över ditt fågelbord! Här blåser det rejält och har gjort sedan igår. Förstår att det är bra med en brorsa som kan köra undan snön. Att skotta är ju jättejobbigt!

   Gilla

 6. Oj, kan du latinska? Underbara bilder! Det gläder mig att ni har några fåglar kvar mitt i vintern. Det kan också ha varit bergfinkhanar i vinterdräkt med domherre honan. Hoppas ni kom undan utan skador efter vinterstormen. Kram Anne

  Gillad av 1 person

  • Tack! Google är bra till det mesta, även latinska namn. Hanne i vinterdräkt får jag googla mer på. På den bild jag fick upp var det mest likt en hona. Vi har klarat oss bra än så länge. Läste att det flög omkring solpaneler, som slitit sig loss i stormen, i ett bostadsområde här i Visby. Tänker att vi håller oss inomhus där det är varmt och skönt! Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s