Mysig valvturné på kvällskvisten

Nytankade med god mat & dryck gav vi oss ut i halkan på en kvällspromenad. Det var inte många fotsteg till ett kvällsbelyst Almedalen. Havet syns inte bakom hotellet. Men vi såg många simmande fåglar i dammen.

Får vi promenera här tro? 😉
Lilla strandporten har jag skrivit om tidigare. Jag skulle vilja beskriva den som ett portvalv.
Kalk hotel som vi bodde på ligger precis till vänster om ”bilden”.

Valv och valvhus är jag svag för. Otroligt smart taktik att ta till på 1200-talet, när det började bli ont om plats innanför ringmuren i den växande storstaden Visby. Både för att fördela färdsätten genom muren och skapa utrymme mellan två hus i en trång gränd.

Det är alltid spännande att förflytta sig mellan de trånga gränderna. Du ska veta att gatorna i Visby har samma sträckning som på 1200-talet. Under medeltiden fanns här fler gränder än idag. Det medeltida gatunätet bidrog tillsammans med ringmuren, de medeltida stenhusen och träbebyggelsen till att Visby sedan 1995 är en del av UNESCO:S världsarvlista.

På Donnersplats finns anrika Wisby hotell med sin mångåriga historia. Därinne ska det finnas medeltida valv bevarade.

Människor som gör sitt första besök i Visby borde bli begeistrade av väldigt mycket. Tur det finns gott om restauranger, fik, mysiga butiker m.m. längs gränderna. Platser att vila fötterna och smälta intryck.

Själva noterade vi att det lyste vackert i ett fönster på andra våningen på Kalk hotel. Nu stod valet mellan att ta trappan eller hissen dit upp?

26 tankar på “Mysig valvturné på kvällskvisten

  • Jag är inte så bortskämd med valv tidigare. Kanske därför som jag uppskattar det så mycket. Gränder, kullerstensgator och rosor framför husen m.m. har jag alltid gillat. Skillnaden mot tidigare boställen är att det finns så betydligt mer i Visby. I Halmstad som jag är uppväxt i skulle det kunnat finnas kvar. Det var många fina kvarter i städer runt om i Sverige som fick ge plats för fula betongklumpar. Hjo som var vår första gemensamma stad hade några år tidigare fått pris som Europas finaste trähuskvarter. (Minns inte de fina orden helt) I Falkenberg bodde vi i en stadsdel med nybyggda hus som var byggda i gammal stil. Jätteläckert. Ystad är vida känt för sina kullerstenskvarter. Om det går gillar jag att bo mysigt eller ha nära till mysigt. Det viktigaste är att jag måste bo nära havet. 🙂 Det behovet har inte en av oss. 😉 Kul att du följde med på ditt sätt.

   Gilla

   • Hjo, Eksjö och Nora (där jag har sommarstuga) kallas De tre trästäderna men det kanske du har koll på!? Så mysigt!

    När jag var tonåring hoppade jag upp bakom min kompis på motorcykeln och sen åkte vi till Hjo och åt i korvmojen. Vet inte varför just Hjo då det fanns korvmoj betydligt närmare.

    Gilla

   • Eksjö har jag besökt när jag haft vägarna förbi. Nora har jag kanske besökt på väg upp mot Siljan. Låter härligt med en stuga.
    Om det var på sommaren kan jag förstå det. Hjo är en typisk sommarstad. När vi flyttade dit i mitten av september blev vi nästan uttittade. De hade säkert Sveriges godaste korv. 😉

    Gilla

 1. Ja valv det är något speciellt och lite magiskt som tar tag i mig. Så fina bilder så det känns som om jag vore med er på promenaden, tack.🌟

  Gilla

 2. Så vackert det är på Gotland, vi måste ha missat så mycket, för jag har aldrig upplevt det här, älskar också valv!
  Precis som en allè. Mysigt och vackert.
  Härliga bilder, så om vi kan någongång besöker vi Gotland igen ,-)
  Många vackra valv, ser underbart ut.
  Ha det fortsatt fint
  KRAM Primrose -)

  Gilla

 3. Fint att få ”se” de trånga gränderna och kullerstenarna i kvällsbelysning. Intressant om valven, man känner tidens gång. Nu finns i alla fall elljus, det var nog mycket mörkare i gränderna förr. Och andra ljud… Vad härligt att fira födelsedagen med färdig mat och extra lyx. Ingen snö har ni heller och t o m blommor utomhus. Läste att pandemin har blossat upp på Gotland, puh! Är julen kvar på hotellet eller har de kastat ut granen nu? Var rädda om er. ⭐️ Kram från Laxsjö, Vi har mycket snö här och minus 25 i fredags.

  Gilla

  • Det hade varit spännande att göra en tidsresa bakåt och jämfört. Kanske inte till tider när det var sjukdomar och krig som stod på schemat. Ljud är intressant. De bodde tätt inpå varandra. Gott om olika sorters ljud. Mest intresserad är jag av att få komma in innanför deras grindar och portar och få se trädgårdarna.
   Det var trevligt. Vi har redan bokat hotellnatt till min födelsedag. Då på annat hotell med fyrahundra år äldre anor. Läskigt hur den trista pandemin fått rejält fäste. Aldrig tycks vi bli av med den. Pust. 25 minus. Här är det lite vitt men framför allt glashalt.
   Var rädda om er.
   Kram

   Gilla

 4. Undrar varför så många är fascinerade av valv. Här har du en till, jag bara älskar valv av olika slag. Kanske därför vi har ett valv in till vårt matrum. Portaler har jag i trädgården, också en form av valv. Just det där att träda in under ett valv. Jag har tittat flera gånger på bilderna. Dom är så stämningsfulla, så varma i färgtonen. Och så folktomt det är på gatorna eller gränderna. Det är också något som är fascinerande, gränder. Tänk så stämningsfullt gränd låter i jämförelse med gata. Om man inte tittar på någon skräckfilm förstås, då kan det vara kusligt i de mörka gränderna. Oj, nu spårade jag ur … mörka gränder är det definitivt inte på dina bilder. Där är allt varmt och inbjudande. Och Hotel Wisby ser också inbjudande ut.
  Nollgradigt här idag men mycket snö kvar på mark, tak och växtlighet. Hoppas ni har det fint på öjn!

  Kram från en vintervit Kringelstad!

  Gilla

  • Det är något romantiskt med valv. Vad mysigt det låter. Vi har haft valv i några bostäder. Håller definitivt med dig. Ordet gränd låter mycket mer spännande än ordet gata. Det finns väldigt få -gator innanför ringmuren i Visby. Den där fantasin tycks både du och jag vara födda med och som sedan blivit kvar i livet.
   Här är halt och lurigt.
   Måndagskram, Bosse

   Gilla

  • Tack. Min fantasi går ständigt igång när vi är i där och överallt på ön. Jag får ibland hålla hårt på mina principer och fortsätta med bloggen och låta den få bestämma och spela förstafiolen. För jag vet hur det är om jag väl bestämt mig. Då stänger jag av allt annat och flyr in i manusets värld.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s