Visby Springbrunn – konstens stafettpinne

2001 kom Visby Springbrunn till Södertorg. Om klockan skruvas tillbaka till en beställning från Gotlands Bank 1916, får du startskottet när skulptören Carl Fagerberg fick uppdraget av banken, att utföra springbrunnen. Materialet är kalksten. Platsen för konstverket var fram till 1946 S:t Hansplan. Detta år flyttade skolkontoret in i bankens lokaler. Då behövdes fler parkeringsplatser till personalen. Konstverket hamnade därför i gömmorna under många år. 1983 kom konsten i ropet i Visby. Ny utsmyckning planerades. Då kom Springbrunnen fram igen. Skulptören Istvan Varga fick uppdraget att snygga till (restaurera) fontänen med sina reliefer. Denna gång blev platsen Visby Hamn. Där fick konstverket tyvärr inte samma uppmärksamhet. Åren rann iväg. 2001 nådde den alltså sin nuvarande plats på torget innanför Söderport. Förra året var det åter dags för konservering, rengöring och lagning.

Fyra gudar är representerade som reliefer med motiv ur den grekiska och romerska mytologin. Dessutom finns det fyra reliefer med fiskar.
Poseidon/Neptunus – havets gud.
Hera/Demeter – himlens drottning, växtlighetens och mödrarnas gudinna.
Hermes/Mercurius – gudarnas budbärare samt beskyddare för handel och köpmän.
Hefaistos/Vulcanos – eldens, smedarnas och vulkanernas gud.
OBS: Grekiska namnet först. Därefter den romerska motsvarigheten.

Fotnot:
Carl Fagerberg levde mellan 1878 och 1948. Han bodde och arbetade främst i Sundbyberg. Tre kyrkor som hans konstverk finns i är; Svenska kyrkan i Paris, Swedenborgskyrkan i Stockholm och Luleå Domkyrka. För mig är han mest känd för sina skulpturer av idrottare. För andra är det kanske djur. Offentliga byggnader som inhyser konst av Fagerberg är telegrafhusen i Göteborg och Örebro och Katedralskolan i Linköping.

17 tankar på “Visby Springbrunn – konstens stafettpinne

 1. Hur många konstverk har inte tillfälligt monterats ner och hamnat i någon gömma någonstans, det har hänt här också. Men det är tur när dom får komma fram igen som denna springbrunn som till slut kom i mål och fann sin rätta plats. Jag måste också erkänna min okunskap att jag inte kände till Carl Fagerberg men har googlat på honom och sett bilder på hans verk och visst kände jag igen flera, som t.ex. spjutkastaren.
  Tack för denna dos av kunskap! Vinter här fortfarande men mildvädret rycker allt närmare.

  Ha en fin måndag kväll på öjn!

  Kram från Kringelstan!

  Gilla

  • Det dilemmat har jag läst om på flera platser som vi bott på. Skönt när konstverken får en andra chans och få bli dammfria och träffa folk. 🙂 Ibland handlar det om konstverk som måste förvaras torrt och med en speciell temperatur. En del har gått förlorat av den anledningen.
   Sedan är alltid smaken delad – precis som den ska tillåtas vara inom de flesta områden.
   I tisdags damp det ner en solskensdag som smittade av sig. Genast blev jag ljus till sinnet och fick vårkänslor. Annars är det mest grått och trista besked som gäller i alla sociala medier. Sedan gäller det att göra det bästa av läget. Nyss satt jag vid ”finbordet” med tända ljus och tog min förmiddagsfika. I bakgrunden njöt jag av musik och en idé föddes i min hjärna. Det enda livet vi har kändes plötsligt spännande. Hoppas mottagaren av min plan kommer att uppskatta min ”musikpresent”.
   Kram från en manlig person som satsar på att aldrig bli helt grå vuxen.

   Gilla

   • Den solen damp ner här också 🙂
    Det låter som en fin stund vid finbordet med tända ljus. Och det lät också fint och spännande med din idé och jag tror säkerligen att mottagaren kommer att uppskatta din ”musikpresent”.
    Och jag tycker det låter väldigt, väldigt bra att du satsar på att aldrig bli helt grå vuxen 🙂
    Jag satsar på detsamma …

    Kram från en gråmulen Kringelstad där nu en liten eftermiddagsfika väntar

    Gillad av 1 person

 2. Nu har jag googlat på Telegrafhuset i Örebro och Fagerberg. Jag har varit i byggnaden många gånger och sett konstverken men liksom inte tänkt så mycket på dom. Nu ska jag ta en närmare titt nästa gång jag är i närheten.

  Gilla

 3. Det var ett berest konstverk eller vad man ska säga. Personligen tycker jag att det ser ut att stå bra där det står hu i alla fall så hoppas det får stå kvar 😀

  Kram

  Gilla

 4. Intressant att läsa bakgrunden till denna springbrunn. Det missade jag då vi var i Visby.
  Sundbyberg fick vara med i inlägget liksom Luleå Domkyrka som Mysingen håller på att förbereda en resa till.
  Hoppas att du får må bra.
  Kram!

  Gilla

  • Det är inte lätt att hinna med ”allt” när man är här på semester. När vi flyttade hit insåg jag att vi under våra semestrar här bara snuddat lite på ytan. Helst när det gäller arean utanför Visby ringmur. Lätt att läsa broschyrer och åka till de välkända platserna.
   Han bodde kanske nära er bostad. Vad spännande. Kul att läsa att Mysingen är igång igen med planer och förberedelser till en resa norr ut. Då har ni något att se fram emot. Extra viktigt i dessa tider.
   Tack ska du ha.
   Kram tillbaka

   Gilla

   • Det är inte lätt att hinna med att se allt vid en semertripp till Visby, det finns få mycket att titta på där.
    Carl Fagerberg har gjort en staty som heter Spjutkastaren som står några hundra meter bara ifrån där vi bor, samt ”den lyckliga familjen” som finns vid torget. Båda skulpturerna har jag haft med i min blogg. Fina.
    Kram!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s