S:t Göransporten och S:t Göranstornet

Sankt Göransporten kom till för att människor innanför muren skulle nå Sankt Görans hospital, som låg norr om staden. Under 1200-talet var hospitalet förmodligen Europas största anläggning i sitt slag.

Här ser du den berömda slungstenen från en kastmaskin, som sitter inkilad i en skyttespringa på fjärde våningen. Det tvistas om när den kan ha fastnat där. Den allmänna uppfattningen tror det hände när lübeckarna anföll 13 maj 1525. Andra menar att blidan var ett omodernt och förlegat vapen vid den tidpunkten. Så kanske har den suttit där betydligt längre.

Nu befinner vi oss på insidan av muren. Under medeltiden hette S:t Göransporten/tornet Andre Lång Henrik. När verksamheten på hospitalet avvecklades, murades porten igen.

Under 1800-talet kallades porten för Ödeporten. När den sedan öppnades upp igen i början av 1900-talet fick den dagens namn.

Ett par sommarbilder ville också vara med i inlägget.

Här ser du ruinen från Sankt Görans hospital som främst vårdade patienter med spetälska. Till anläggningen kom flera patienter från det baltiska området. I kategorin ruiner kan du se fler bilder från ett inlägg 2019.

20 tankar på “S:t Göransporten och S:t Göranstornet

  • Tack. Det är spännande att se på ringmuren i helhet och sedan studera olika torn och portar. Denna har blivit en helt ny favorit sista veckorna. Jag visste inte om att det fanns ”allmän” bilparkering i närheten. Senare kommer vi att ta med cyklarna på bilen och lyfta av dem här. Då kan vi lägga ner krafterna på det vackra innanför muren. Stanna till och fika på ett mysigt fik o.s.v.

   Gillad av 1 person

 1. Intressant att få veta lite om S:t Göransporten och tornet. Visserligen har jag varit där, men visste ändå inte allt.
  Vackra bilder. De med snö älskar jag mest.
  Hoppas att du får må bra och att ni har haft en fin helg med härlig gemenskap och umgänge med nära och kära.
  Önskar er en god fortsättning på år 2022.
  Kram!

  Gilla

   • Så mysigt med en natt på hotell. Lite guldkant i vardagen ska aldrig underskattas.

    God trettondagsafton och onsdagskram tillbaka får det bli!

    Gilla

   • Jättemysigt. Hade det inte varit för det där med C så hade vi hunnit med flera till under lågsäsongen. Många planer har ställts in och bokats av. Under högsäsong vill vi hellre röra oss utanför muren. Vi har börjat försiktigt att planera upp sommaren 2022. Trist att allt är lika osäkert igen.
    Tack. Önskar dig detsamma.

    Gilla

 2. Vilken rolig detalj slungstenen är! Tänk om de vetat när de stod och svor över stenen när den fastnade att den skulle vara med på en blogg flera hundra år senare och sätta fart på fantasin!

  Gilla

 3. Där är den där vackra vyn igen … där jag kan ”gå in i bilden”. Så intressant det var att få träda in genom porten via ditt inlägg och få massor att information. Som att gå en väldigt trevlig guidad tur. Ett hospital för behandling av spetälska. Det visst jag inte fanns på Gotland.
  Spännande med slungstenen … hur länge har den egentligen suttit där tro …
  Nu sänker sig mörkret utanför fönstret och jag ska gå och sätta mig i fåtöljen i mitt växtrum och läsa en av julklapptböckerna … vilken har jag ännu inte bestämt, har fått flera 🙂

  Ha nu en fin måndagskväll!

  Kram Anita

  Gilla

  • Snabbt insåg jag efter flytten hit att jag knappt visste något om Gotland. Jag älskar att läsa på inför utflykter m.m. Vad mysigt det låter med en fåtölj i växtrummet. Hårda julpaket har alltid stått högt upp på mina önskelistor. Jag fick två hårda paket julafton 2021. En om fjärilar på Gotland och en om stigar och leder på öjn.
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. När jag ser den första bilden känns det som om man kommer tillbaka väldigt långt bort i tiden. Gotland känns ju väldigt exotiskt och spännande och jag ser att ni fått snö. Här har det vräkt ner i två dagar men som tur är så är Sonen hemma och han kör snöslunga och fyrhjuling med plog allt han kan. Hoppas det slutar för han åker hem imorgon och sedan får jag skotta själv och jag gruvar mig redan. Två månader av mörker och snö och andra besvärligheter som det blir den här tiden. Ha ett gott nytt år.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s