72. Fleringe kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Det är mycket ovanligt att kyrktallarna fått stå kvar på den gotländska landsbygden. Tillsammans med stigluckan och muren ger det ett tilltalande intryck, om hur det för länge sedan såg runt landsbygdskyrkorna på Gotland.

Kyrkan tillkom under två byggnadsperioder under 1200-talet. Först byggdes koret och det tvåskeppiga långhuset. Tornet tillkom under slutet av samma århundrade. Kyrkan brandskadades svårt vid en brand 1676. Därför finns det tyvärr inga medeltida inventarier bevarade.

Dopfunten av sandsten med den danska kungen Christian IV:s namnchiffer har tidigare tillhört Visborgs slottskyrka.

Både altaruppsättningen och predikstolen är från 1700-talet.

Det är sparsamt med kalkmålningar i Fleringe kyrka, en gammal kyrka som finns att beskåda på norra Gotland.

Kvadermålning i korfönstret. Målningen är gjord på 1200-talet.

Tänkvärda ord:
”Lyckan växer i vår egen täppa och kan inte plockas i främmande trädgårdar.”
Douglas Jerrold

15 tankar på “72. Fleringe kyrka

  • Ljuset kom in så vackert just då. Då behövs det en skylt om att de ska medtaga en hjälm på huvudet. På tal om fönster. I natt bodde vi mitt emot det kanske vackraste huset i Visby. Jag var så sugen på att få komma in där. Minns att jag för två år sedan skrev om att en lägenhet var till salu med det dyraste pris som uppbringats i staden. Jag kände mig i mörkret, som en hemlig fönstertittare. Med all rätt att få kika ut från hotellfönstret. 🙂

   Gilla

   • Drömde du eller bor ni på hotell?

    Jag har alldeles nyss idag fått tredje sprutan, känns väldigt bra! Hörde att Gotland och Örebro ligger i topp över spridningen i Sverige just nu så vi ligger pyrt till både du och jag. Nu tycker jag att vi kan ge oss med den här pandemin!

    Gilla

   • Vi tog en Hemester. Härligt att leka turist i sin egen stad. Innan C kom gjorde vi det fler gånger och hade stora planer på att göra det ännu oftare. Istället blev det avbokningar både här och på fastlandet och vi höll oss undan ”främlingar” så mycket som möjligt. Otroligt trist att det skjuter i höjden igen. Behövs säkert en fjärde spruta o.s.v. Håller med dig. Det var väldigt länge sedan jag tröttnade på pandemin. Om hela sanningen ska fram tröttnade jag redan på dag ett. Tydligen har jag ingen uthållighet. 😉
    Jag tog trean några dagar innan jul. Trist utveckling både hos dig och här på ön. Här var den för mig väntad efter julhelgen.

    Gilla

 1. En Kyrka som jag gillar. Vackra färger och en dopfunt i min smak. Fick tredje sprutan i början på december men är ändå försiktig. Grannen har testat positivt idag trots 3 sprutor. När skall detta sluta så de går att träffas igen.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Kyrkan ligger i en trakt som det var första gången som vi befann oss i. Riktigt mysigt.
   Det är säkert rätt taktik. Fördelen nu är förhoppningsvis att vi inte blir lika sjuka. Att det inte går längre ner än till halsen. Visst är allt sorgligt. Ju mer jag tänker på det.
   Kramar tillbaka

   Gilla

 2. Jag tycker att kyrkan är väldigt vacker. Den har inte så många målningar förvisso men ”i det enkla bor det vackra”. Dopfunten är väldigt fin och på något vis påminner den om en vacker kruka som kunde stått i en slottsträdgård.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Jag minns etappen på den delen av västra norra sidan som riktigt spännande. Vi hade aldrig varit där förr. Läget där fiskeläget Ahr ligger var russinet under de timmarna, när vi avvek från ”stora vägen”. Måste såklart vara ”rätt väder” när det är vatten överallt och sommarklädseln är tunn. 🙂
   Kram från ett rejält blåsigt och regnigt Visby

   Gilla

  • Sittplatserna är ju till vänster och höger. Så det är nog bara ett fåtal som får den enda i blickpunkten. Annat var det i Ystad när vi var på julotta ett par gånger. Jag och tjejerna ville absolut att vi istället skulle åka till Marsvinsholms kyrka i morgonmörkret. Där var inte X antal pelare i vägen. Dessutom en duktig trumpetspelare som underhöll från läktaren. Mycket stämningsfullt. Helst det året när det snöade. Nostalgi. ❤

   Gillad av 1 person

 3. När jag läste rubriken läste jag lite snabbt och fick det till Fleninge kyrka, som ligger en bit härifrån. Nu är Bosse ute och reser i dubbel bemärkelse, tänkte jag, men det var jag som inte öppnat korpgluggarna riktigt. Sista bilden av fönstret är mycket vacker. Kram

  Gilla

  • Jag är mest ute och cyklar, säger experter omkring mig. Nej. Så långt reste jag inte denna gång. Nyfiken som jag är tog jag fram ”Vår Vägkarta” och hittade till Fleninge kyrka. Har du varit inne där? Motellet bredvid lär jag ha sett x antal gånger när jag kört på E6:an.
   Den sista bilden är hoppfull med sitt ljus som letat sig in.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s