Det blommar fortfarande

Botaniska trädgården i Visby, även kallad ”Botan” är utnämnd, av oss, till en av Visbys vackraste och trevligaste platser. Återigen kommer vi att besöka ”Botan” en gång i månaden – den här gången med ett macro.

Omväxling förnöjer, sägs det. Det gäller väl även väderleken tänker jag. Vi har haft några stormiga och regniga dagar i Visby den här veckan. En av dagarna hade jag glömt mina regnkläder hemma (eftersom det inte regnade på morgonen) och fick därför cykla hem och finna mig i att bli genomblöt…
Men, när vi var i Botan förra veckan hade vi sol, uppehåll och lite lagom med blåst. Tur var väl det, för annars hade det inte blivit några bilder att skriva om. Tilläggas kan att solen har återvänt idag, men fortfarande blåser det ordentligt… Enkel trädgårdsdahlia får inleda dagens bildsvit. Varför den ska kallas enkel kan ju diskuteras. Jag får en känsla av att den är både färgglad och elegant.

Min assistent (Bosse) fick till uppgift att fotografera alla skyltar med sin mobilkamera. Den här gången tänkte jag att det kunde vara kul att berätta vad det är jag har fotat. Brokpilörten har lika dekorativa blad som den har speciella ”blomsterpinnar”. När sedan mitt macro får för sig att ”skruva till det” kan det bli riktigt dekorativt.

Pastellröllika.

En liten minifluga passade på att vila benen på en oktoberkrokus. Inte kunde den väl ana att den skulle hamna i en blogg.

Ny bekantskap – Taiwanskugglilja. Trots många försök fick jag inte bättre skärpa än så här.

Hur kunde det plötsligt dyka upp en giraff?

Blå gräsfibbla – lite tilltufsad men fortfarande blå.

Höstcrocus – hoppfullt att tänka på att om nåååågra månader så blommar deras ”kusiner” igen.

Månviol – Påminner mig om ”Judas silverpenningar” som fanns i min barndoms trädgård.

Antagligen började assistenten bli trött. För de sista bilderna i hans mobilkamera är svåra att tyda. Detta kan vara kinesisk gräslök eller också är det något annat… Som små stjärnor ser den i alla fall ut och påminner om att det bara är två månader till jul. Men än så finns det mycket som blommar i Botan.

27 tankar på “Det blommar fortfarande

  • I Visby har vi klarat oss från frost, än så länge… Det är jag tacksam för när jag går omkring i Botan och letar efter objekt att fota. Assistenten skötte sig ganska bra… det var bara på slutet som bilderna blev lite svåra att tyda 🙂

   Gillad av 1 person

 1. Vad härligt med alla blommor, det är ju ändå sluter på oktober och här i Närke har vi haft frost några gånger.

  Oväntat men trevligt med en giraff i Botan:)

  Gillad av 1 person

  • Det är väl det som är fördelen med att vara en ö i ett hav på hösten. Botan bjuder mig ständigt på nya överraskningar och positiva upplevelser 🙂

   Gilla

 2. Hu, det lät jobbigt med de glömda regnkläderna. Vet hur snabbt man kan bli blöt ända in i märgen när regnet överraskar.
  Men besöket på Botan … det blev ju en riktig fullträff. Roligt att med assistentens hjälp dessutom få information om namnen.
  Håller med om den enkla sommardahlian … långt ifrån enkel. Brokpilörten var en trevlig bekantskap liksom den lite limefärgade pastellröllikan. Och bilden på miniflugan blev ju perfekt. Undrar om den skryter för sina kompisar att den hamnat i ett blogginlägg. Taiwanskugglilja såg ut som en exotisk färggrann växt även om jag föredrar de svalt blå … underbara är dom både gräsfibblan och höstkrokusen. Månviol har jag aldrig hört talas om, intressant växt. Och den sista växten med söta små stjärnor må heta vad den vill, den är fin med eller utan namn.

  Kram och fin helg!

  Gillad av 1 person

  • Ibland är det bra med en assistent 🙂 Det som fascinerar mig mest när vi är i Botan är att, trots alla dessa besök som hunnits med under våra drygt tre år i Visby, kan vi alltid stifta nya bekantskaper. Den här gången var det taiwanskuggliljan som helt plötsligt bara stod där och briljerade med både färg och form. Den stod på en plats som vi gått förbi många gånger förut – men det var först nu som jag såg den…
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Ja nu gäller det att hitta färgklickar som piggar upp oss i oktoberkylan och mörkret. Idag var det både grått, kallt och regnigt… men strax innan solen skulle gå ner så tittade den plötsligt fram en stund…
   Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Där är otroligt vackert, åtm sommartid – har varit där 2ggr (i Juli o Aug.) men kan tänka mej att där är vackert både före och efter högsäsongen.
  Inte så trevligt att bli genomblöt, men tur att det torkar och att vi inte försvinner i blötan. (jag brukar ibland strunta i regnkläderna, o just de ggr börjar det hällregna typiskt va. Har jag på dom färdigt, så slutar det regna

  Gillad av 1 person

  • Ja vill man undvika regn så är det bara att ta med sig paraplyn eller ta på regnkläderna 🙂
   Botan är en njutbar plats året om. Det kan vi verkligen intyga numera efter att ha varit där under årets alla månader. Alltid finns det något nytt att upptäcka.

   Gillad av 1 person

  • Tack! Vad gör man inte för att slippa tänka på att vi har en grå och mörk tid framför oss… Men, snart vänder det igen. Det känns hoppfullt!
   Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

  • Tack! Ja, färgen på dem är underbar. Har sett dem förut men glömt bort att de fanns. Häftigt med krokus som blommar på hösten. Det känns som att det är en blomma som hör våren till.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Så vackra blombilder din assistent har fått till – den här årstiden! Men det är ju så här på Gotland att det finns blommande växter att se året runt. Vi har ju ogräs i gräsmattan som blommar jämt – vilket både är trevligt och jobbigt….. 😦
  KRAM/Susie

  Gillad av 1 person

  • Nja, assistentens bilder syns inte i bloggen. Han fick bara ta kort på de gröna skyltarna så att jag kunde hålla reda på namnen när jag skulle sortera bilderna efteråt 🙂 Under den här årstiden kanske det kan vara mest trevligt med blommande ogräs i gräsmattan. Fast resten av året kan väl ogräset hålla till någon annanstans. Kram tillbaka!

   Gilla

  • Så trevligt att få skriva ett svar till dig! Och roligt att du tycker om mina bilder.
   Det är något visst med blommor! Kram tillbaka från Solveig

   Gilla

 5. Så fina foton! Ja, ”Botan” är en otrolig plats för fotograferandet! Så även här i Göteborg. Visst är det svårt med skärpan ibland… använder ni stativ? Det underlättar! Hursomhelst, så tycker jag om bilderna och har också lärt mig några nya namn! Fast ingen garanti för hur länge minnet varar! 🙂
  Kram från Gunilla

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jodå jag har ett stativ numera. Eftersom kameran blir så tung med macroobjektivet så känns det som att det behövs för att få kameran stabil. Nej, att minnas namn på växter är inte det lättaste. Är väldigt tacksam för de små gröna skyltarna som sitter lite varstans och hjälper mig att minnas när jag kommer nästa gång 🙂 Kram tillbaka!

   Gilla

 6. Underbara bilder och fint att få namnen på alla växter. Ni har ju längre sensommar än övriga Sverige. Ja, Skåne har ju också längre period av sensommar. Här njuter vi av hösten.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det känns som om årets höst varit blåsigare och kallare än förra året. Men förra året var vi mitt uppe i alla restriktioner kring Corona och fick inte träffa våra barn – så då hjälpte det inte att vädret var fint. Den här helgen har vi fått se solen till och från och njutit av promenader då det varit nästan vindstilla.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s