Letade likheter och olikheter

När vi i somras cyklade våra 88-minuter i Slite stannade vi till vid detta äldre pampiga hus.

När jag började amatörforska sökte jag efter likheter och olikheter. Det ena föder lätt det andra. Vissa saker var givna. Att de hade samma föräldrar och födelsedag. Min banala fråga om vem som är storebror saknar svar. Likaså hur länge de bodde kvar i sitt barndomshem i Slite. Båda bröderna började studera i Uppsala. Johan avlagde examina 1816, efter fem års studier. Olof avlade 1810 studentexamen vid Uppsala universitet.
Johan var två år snabbare med att gifta sig. 1821 gifte han sig med sin kusin Immanuella Henrika Sturtzenbecker. Olof valde en annan kusin, Laura Adolfina Sturtzenbecker. Jag skrev valde. Gissar på att männen bestämde på den tiden. Kusinerna var antagligen systrar. Eller vad tror du?
Johan blev pappa till två barn. En son 1828 och en dotter året efteråt. Olof och Laura förblev barnlösa.

Vilka framgångsrika karriärer bröderna hade.

Johan var ämbetsman och politiker. När det gäller det sistnämnda började han sin karriär i 1844-45 års riksdag. Toppen nådde han 1847 när han efterträdde sin bror som statsråd och chef för Civildepartementet. Johan ligger bakom brännvinslagstiftningen 1855 och påbörjandet av Statens Järnvägar. När han på egen begäran entledigades utnämndes han till generaltulldirektör. Året efter blev han adlad.

Olof var alltså förste chef på nyinrättade Civildepartementet. När han tackade ja, tack vare sin bror, till att bli civilminister startade han många nya reformer. För att nämna några saker. Olof inrättade flera navigationsskolor och lantbruksskolor runt om i landet. Han grundade det första Lantbruksinstitutet i Ultuna. (Där var vi och såg när vår äldsta dotter tog sin examen för några år sedan) Otroligt många saker hann Olof med i sin långa yrkeskarriär. Han tycks aldrig blivit avskedad. Jag blev berörd av hans insats att stadga att en syster kunde ärva lika med en broder. ❤
Mellan åren 1847 och 1864 var han landshövding i Göteborgs och Bohus län. Han fick en tuff början, men lyckades lugna den oroliga politiska stämningen som rådde i Göteborg 1848. För sitt skickliga sätt ville regeringen göra honom till överståthållare i Stockholm. Men Olof ville inte då lämna västkuststaden. 1866 återvände han dock till storstaden och valdes till riksdagsledamot av Första kammaren, som representant för Göteborgs och Bohus läns valkrets.
Olof blev också adlad. Detta skedde 1842 av kung Karl XIV Johan. Detta förde med sig att han två år senare även inom riksdagen kunde verka för sina friare åsikter på näringslivets område. I riddarhusdebatterna hörde han inte till de talträngda, men hans ord vägde många gånger tungt.
Vad många titlar han skulle kunnat haft på sitt visitkort. En av dem var Entomolog. (Vetenskapen om insekter) Han ansågs av bland ledande forskare i Europa som skarpsynt som både forskare och författare. Olof tog initiativet till grundandet av Göteborgs museum.

Båda bröderna är begravda på Norra begravningsplatsen utanför Stockholm. Men Olof blev tjugo år äldre. Han dog 88 år gammal, 1884. Till och med när han passerat åttioårsåldern kunde man se honom göra exkursioner bland insekterna i Drottningholms omgivningar, där han hade sin sommarvilla.
Hatten av för dessa tvillingbröder från Slite. Själv har jag inte ens fött våra två barn. Men jag är megastolt över mina tre tjejer. En av dem är min älskade fru sedan snart 31 år. ❤

8 tankar på “Letade likheter och olikheter

 1. Det kan du med rätta vara stolt över, jag håller helt med dig. Du har en finfin fru.

  Tack för detta historiska inslag. Inget som jag kände till,. Det finns många duktiga människor och har funnits. Att jämföras med dom, det kan jag inte.
  Trevlig torsdagskväll.
  Kram!

  Gilla

  • Jag har haft tur i livet på den fronten. Det verkar du också haft.

   Det var helt nya namn för mig med. intressant att få reda på vad som hände tvillingbröderna. Det viktigaste är att vara sig själv och göra det bästa av livet.
   Tack ska du ha. Hoppas du gått en ny härlig höstpromenad.
   Kram

   Gilla

 2. Vilken intressant och spännande historia att få ta del av. Klart att du ska vara stolt över dina flickor. Ni har gjort ett gott jobb med dem och där misstänker jag att den äldsta varit behjälplig 😉

  Kram

  Gilla

  • Det var faktiskt intressant att läsa om dem. Svårt att göra det kortfattigt här. 😉

   Vet inte. Första gången såg jag inte skymten av henne. 🙂 Men det var mysigt att sitta helt själv med den lilla varelsen som de plockat ut/upp från magen. Andra gången var jag också ensam, mitt i natten med en brunögd ”sak”. Hm. Måste erkänna att jag är tacksam för att vara man.
   Den där brunögda ”saken” har jag sett på nära håll några dagar. Mysigt när vi får besök och vi äntligen kan ses lite oftare igen.
   Kram

   Gilla

  • Undra hur de blivit utan mig? 🙂 Det har varit mysigt att få äran att följa dem genom alla år. En av dem är här på besök. Imorgon bitti blir här tomt igen. Tur jag är bra på att roa mig själv. Till och med att ta ett muntligt snack ibland. När ingen hör. 😉 Fast ingen svarar. Väldans tur. 😉

   Gilla

 3. Vad kul att du forskat lite kring dessa tvillingbröder.
  Tänk vad många som gifte sig med nära släkt förr, inte konstigt att det var mycket inavel och komplicerade effekter av det.
  Vilken livsresa de gjorde.
  Fantastiskt hus också.
  Är huset bebott idag?
  Trevlig weekend!

  Gilla

  • Det var intressant att läsa om dem. Visst var det vanligt förr. Händer nog inte så ofta längre. Eftersom skylten finns där på väggen har jag svårt att tro att det bebos på vanligt sätt. Fast jag vet inte. Det är en stor tomt omkring med andra byggnader.
   Tack. Vi har dotterbesök som förgyller helgen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s