Som vi njöt – del 2

Lite osäkerhet kände jag allt när vi åkte iväg fredagen den 10 september. Minnet från förra besöket skavde, när jag då och då tittade upp mot himlen, när vi färdades från kust till kust.

Den här gången bestod schemat inte av en vandring på leden till nästa fiskeläge. Istället njöt vi för fullt av septemberdagen som bjöds från himlen vid fiskeläget Sjaustru. Ett sådant ögonblick som kallas för ”femte årstiden” på öjn. Som alltid önskade jag att det gick att sakta ner på tiden. Aldrig blir lilla människan helt nöjd.

1960 byggdes vågbrytaren. Småbåtsbryggan längs vågbrytaren byggdes 2001 och rampen året efter. Numera är det fritidsbåtar som tagit över.

Vad är det för fågel? Ser direkt att det varken rör sig om en dvärgpingvin eller en strandskata. 😉

Dee varma vindarna längs våra bara armar var underbara. Det stämmer verkligen att Sjaustru fiskeläge ligger på en fantastiskt vacker kuststräcka. Sandstranden på båda sidorna är populära och långgrunda.

De flesta bodarna har faltak, spårade brädor av kärnvirke.

Lite historik. Efter laga skifte 1924 tillkom Sjaustru fiskeläge. Det ersatte ett grundare läge med länningar inne i sandbukten. Tio år senare fanns det här fyra yrkesfiskare. Nu handlar det säkert bara om någon enstaka husbehovsfiskare.

Vi tog ut fikakorgen från bilbagaget och promenade upp till bordet på höjden. Ibland är livet så vackert och enkelt att leva. Skulle vi ta det för givet om det ständigt var så? Skulle vi rent av tröttna? Just där på bänken levde jag bara i nuet. Trivdes av sällskapet och utsikten. ❤
Jag och Solveig är bra på att bryta upp när livet är som bäst. Det skulle också bli spännande att jämföra Sjaustru med nästa fiskeläge. Endast en härlig slingrande bilresa bort.

22 tankar på “Som vi njöt – del 2

 1. Härliga bilder, som vanligt!
  Tordmulen (fågeln) fick mig att längta tillbaka till Stora Karlsö. Det var en sann upplevelse. Ön har en säregen atmosfär, och klippväggarna med tusentals häckande alkfåglar (Tordmule och Sillgrisslor) var överväldigande.
  Har ni varit där?

  Gilla

  • Tack ska du ha. Tack även för artnamnet. Förstår att det måste varit en stor upplevelse att besöka den ön. Det stod med på min önskelista inför förra året. Men båtarna dit var inställda. Min dröm är en natt i fyren. Måste först övertyga S om att det är viktigt. 🙂 Har du nycklar dit också? 😉

   Gillad av 1 person

   • S har en kompis som bodde i fyren en natt i år. Nackdelen med att boka är att man får det väder som gäller. Kanske bäst att improvisera en tidig morgon och åka över när det verkar vara och bli en lugn dag på havet.
    Jag uppskattar alla tips som kommer via våra instagramvänner som bor här på ön. På heltid eller då och då. Jag sparar intressanta bilder/platser i mobilen. Perfekt komplement till mina pärmar och böcker.
    Kramis

    Gilla

 2. Absolut njutbart! På alla sätt! Här hade jag också tyckt om att vara. Men nu var jag inte det utan gläds över dina vackra bilder och fina beskrivningar. Ett härligt återbesök blev det.
  Kram

  Gilla

  • Det var en STOR kontrast mot förra besöket. Mycket rofyllt. Vädret har stor betydelse vid kuststopp. När det bjuds på regnfria höstdagar är det fint. De ”regnar” tyvärr inte ner så ofta just nu. Eller så är det just det de gör. Regnar ner. 😉 Jag ser en del svampinslag bland våra ”instagramvänner” som bor på Gotland.
   Kram

   Gillad av 1 person

 3. Huset i ringmuren, WAOW! Vilket coolt hus 🙂 Kan man få hyra in sig några nätter? 😉
  Prislappen var i saftigaste laget.
  Tack för att ni delar med dig av era trevliga utflykter. Underbart att kunna leva i nuet.
  Kram Katarina 🙂

  Gilla

 4. Fågeln heter faktiskt ”petit pengouin” på franska, men du ska kalla den tordmulen :-). Vad fint att ni fick se den. Fiskelägen ser mer trivsam ut under den femte årstiden. Det verkar inte som att ni frös 😉 Kram Anne

  Gilla

  • Mitt skämt var alltså korrekt franskt rätt. 🙂 Vilken kontrast. Jag ville knappt lämna platsen. Ville njuta av bara armar och värmen. Medveten om att det inte skulle dingla ner så många sådana stunder till denna säsong. Nu är här bedrövligt. Jag trotsade regnet och gick en runda i mörkret i morse. När jag skulle lägga in dagens blogginlägg gick strömmen. Tur det till slut kom in. Men TV:n har jag inte fått igång ännu. En får vara glad åt det lilla. 🙂
   Kram, Bosse

   Gilla

   • Vädret är lika dåligt här. Det öste ner i timmar igår. Husvagnen vi hade hyrt på campingplatsen hade ett läckande fönster. Det blåste så mycket att strömmen gick så det gick inte ens att slå på värmen. Tack och lov någon i gruppen hade en flaska vin så vi frös inte ihjäl och någon i famlijen som hade bestämt sig för att stanna hemma kände sig ganska förnöjd. Hoppas det bli uppehållsväder snart! Kram Anne

    Gilla

   • Det där var värre än det jag råkade ut för igår. Skönt att ingen frös ihjäl. 😉
    Förstår att ”någon” var supernöjd.
    Idag är solen på besök i små glimtar. Men det blåser rejält. Jag sitter här och funderar på om jag ska cykla ner till muren efter lunch. Vill gärna få till några höstbilder till årstidsprojektet INNAN sista lövet dalat ner. För enligt min app lär solen inte dyka upp förrän på lördag. Men sådant kan ändra sig. Alltså måste jag chansa. Blir det sol på lördag kan vi tillsammans göra ett återbesök om inte mina bilder håller klassen. 😉
    Kram

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s