68. Grötlingbo kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Kyrkan är av gotisk karaktär och brukar kallas ”Sudrets katedral”.

Tornet uppfördes under första hälften av 1200-talet.

Hela 67 kvaderstenar av sandsten i fasaderna har reliefer i form av rundbågar från den tidigare romanska 1100-tals kyrkan, som föregick nuvarande kyrka.

Det stora triumfkrucifixet från mitten av 1200-talet förstärker känslan av att den gamla tidigare kyrkan måste varit rejält stor, den också.

Kyrkan förfogar över två dopfunter. Den översta med reliefer som visar scener ur Kristi barndomshistoria är tillskriven Sighraf som var verksam i slutet av 1100-talet och början av 1200-talet. Den nedersta i barockstil är från 1700-talet.

Här finns fina glasmålningar från 1300-talet. Den högra är från 1900-talet.

I Grötlingbo kyrka kan du se Gotlands äldsta predikstol, daterad 1548.

Altartavlan är daterad 1699.

De medeltida kalkmålningarna, i de båda valven i koret, framtogs vid en restaurering i slutet av 1950-talet.

Tänkvärda ord:
”Vad man är ska man ha mod att visa.”
Esaias Tegnér

13 tankar på “68. Grötlingbo kyrka

 1. Tack för den beskrivningen. Otroligt att Gotland har så många kyrkor 🙄 Jag gillar gamla kyrkor, de har mycket historia om gångna tiders villkor innanför väggarna. Jag får alltid en känsla av andakt när jag kommer in i ett gammalt kyrkorum. Vill vara tyst och bara viska om jag ska prata.
  Men kyrkans och prästernas makt över hur livet skulle levas ”förr i tiden” känns lite skrämmande. Man bröt inte ostraffat mot den tidens ”moral”. Tänker särskilt på skamstocken, som ibland fanns utanför kyrkan. Där fick den som brutit mot kyrkans lagar sitta till allmän spott & spe. Oftast var det väl efter högmässan på söndagen, när de flesta gick i kyrkan enl. dåtidens sed. En hård behandling och oerhörd kränkning man inte kan tänka sig idag 😫 men skulle väl både vara straff och fungera som avskräckande exempel. Om det inte fick motsatt verkan och födde hat istället… Usch. Man får hoppas att det var fen rättvis dom med hänsyn till brottet. Men man kan undra… ingen ska regera genom skrämsel och hot. Moralen var sträng, när en kvinna som blivit med barn utanför äktenskapet (även om det berodde på att hon utsatts för våldtäkt), såg som enda utvägen att ”gå och dränka sig i sjön” hellre än att leva vidare som ”förtappad”.
  Är verkligen tacksam att få leva i ”vår tid” när individen har religionsfrihet och någorlunda frihet att leva sitt liv som man önskar. Därmed inte sagt att idealet är att vara ”okristlig”. Jesu lära om hur man ska behandla sina medmänniskor tycker jag behövs än idag. Ja, jag är fortfarande medlem av svenska kyrkan men har, som många nu för tiden, en ”personlig” hållning till bibeln och kyrkans lära. Det finns gudom i många religioner utanför kristendomen. Huvudsaken är att man visar respekt för oliktänkande och vill sina medmänniskor väl, tänker jag. Tur att man får ha sin ”egen tro”.
  Alltid intressant och fint med dina kyrkobilder. Ha det gott och hälsa Solveig.

  Gilla

  • 👋 Hej & PS. Jag fick mod att skriva lite längre med tanke på det där visdomsordet av Esaias Tegne’r, som du hade avslutat med: ”Vad man är ska man ha mod att visa”. Vet inte om det var särskilt modigt, roligt 😄 med lite kontakt är det i alla fall alltid. Så det blev lite väl mångordigt. Pandemin och isoleringen har kostat på, man (jag) har nog blivit lite nojig. 😔

   Gilla

  • Det är något speciellt att komma in i dem. Nästan varje gång har vi varit helt själva. Jag brukar låta S fota inomhus. Själv sitter jag gärna en stund i stillhet på en bänkrad.
   Var tid har sina glädjeämnen och sorger. Mycket har varit fel. Tyvärr tycks vi små människor ha svårt att lära oss av historien. Visst förbättras vissa saker, men ersätts av andra lika elaka och konstiga saker. Ondskan kan dessutom sprida sig mycket fortare i nutid.
   Själv har jag alltid haft min egen tro. Den vill jag ingen ska smutsa ner. ❤
   Kram

   Gillad av 1 person

 2. Jag undrar så vad mannen på kalkmålningen gräver runt i? Det ser ut som glasstrutar men det är det ju inte. Vad ska det föreställa?

  Gilla

 3. Det är en kyrka som jag tycker om. Tornet är så vackert och de grova stenarna fina. Interiören har färger som jag tycker om och båda dopfunten är väldigt fina.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s