Nyduschade växter

Botaniska trädgården i Visby, även kallad ”Botan” är utnämnd, av oss, till en av Visbys vackraste och trevligaste platser. Återigen kommer vi att besöka ”Botan” en gång i månaden – den här gången med ett macro.

Sista helgen i september… och dags att bege sig till Botan för att fotografera med mitt macro, innan en ny månad tar vid längre fram i veckan. Vilken tur att denna helg bjuder oss på sol och fint fotograferingsväder.
Under veckan som gått har jag hunnit med ett besök i Stockholm. För första gången på drygt ett och ett halvt år satte jag mig i ett flygplan och lämnade ön. Det var ingen nöjesresa… Målet var att äntligen få ordning på mitt ena öga, där jag lyckats få ett ”sår” på hornhinnan”, något som skulle rättas till med en laserbehandling. Själva lasern kände jag inte av, men efteråt…

Trots att jag blivit förberedd på att det skulle göra ont så hade jag inte förstått att det innebar SÅ ont. Den här helgen har synen börjat återvända till ögat, men fortfarande ser jag inte klart och är väldigt ljuskänslig.

Eftersom Botan är en plats att njuta av och må bra på, kändes det helt ok att samla ihop sina krafter och bege sig dit trots allt.

Luftfuktigheten var hög denna söndagsmorgon. Alla växter såg ut som om någon gått runt med en stor sprayflaska och duschat dem.

Som små pärlor låg vattendropparna utspridda…

Det är som att sommarens blommor kämpar för att hålla sig kvar…

Förra året blommade det rosor till och med på julafton. Hur det blir i år återstår att se.
Här är i alla fall en av alla knoppar som är på gång.

Men, samtidigt blir hösten alltmer påtaglig. Här och där har den gröna färgen fått ge vika för gult, orange, brunt eller rött.

Glaspärlevinets bär börjar få färg.

Det är något visst med frön. Visst har det blommat färdigt för i år, men nya frön väntar på att få gro och då vet vi att det kommer att blomma på nytt i Botan.

17 tankar på “Nyduschade växter

 1. Ögonen är ju så viktiga att man inte har något val. Själv hade jag inte ont efteråt av mina laserbehandlingar men däremot var jag väldigt ljuskänslig och det ganska så länge. Men bara man blir bra så.
  Underbara bilder från ert septemberbesök!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jo, blir det bara bra efteråt så är det förstås värt ett par dagars smärta. Och även om jag hade mest lust att smita från sjukhuset så vet jag ju att vissa saker bara måste jag klara av… Kram tillbaka

   Gilla

 2. Skönt att höra att operationen är avklarad. Och tur att dom förberedde dig på att det skulle göra ont, annars kan man ju bli lite orolig.
  September är en fin tid och ger en mustighet till färgerna. En härlig bildkavalkad från Botan, denna blomstrande oas. Tycker mycket om bilderna på rosknopparna. Jag tror säkert det finns möjlighet att dom kan blomma till jul det här året också. Ska bli spännande att se om du hittar någon och kanske kan visa oss.

  Kram och krya på dig med ögat!
  Anita

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ögat börjar bli riktigt bra nu så jag hoppas att det läkt som det ska. Får jag önska så tar vi en mild avslutning på året. (Kyla och halka är inget jag längtar efter…) Då kan jag säkert hitta rosor till jul i år också.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Så godt at operasjonen av øynene gikk bra! Det er flotte macrobilder du viser i dag. Du er heldig som har en botanisk hage i nærheten, og jeg forstår godt at du besøker den ofte.
  Høstkram fra Marit

  Gillad av 1 person

 4. Fina bilder, som vanligt 😄 Solveig! Roligt med förstoringar, så mycket att upptäcka i blomman, man ser med andra ögon då. Och fint att du har din ögonoperation gjord. Det blir säkert bra med ögat när det är läkt. Själv har jag ett öga som hjärnan har kopplat bort och är avrådd från operation pga risk för skelning. Men så småningom kanske det behövs någon sorts behandling ändå. Sår på hornhinnan, som för dig, är värre. Så skönt att ditt öga snart är bra igen. 🙏
  Ja, visst har pandemin varit jobbig för många med tanke på allt man fått avstå – men nu blir det snart lättnader. Hoppas att smittan håller sig på låg nivå då./
  Krya-kram till dig från Laxsjö 🍀 Och hälsa till Bosse.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Eftersom det gått ett tag sedan du skrev så har mitt öga blivit bättre dag för dag. Nu är jag hoppfull om att behandlingen lyckats. Hoppas att du får hjälp med ditt öga också, för synen är ju så viktig. Håller med dig. Hoppas att smittan håller sig låg framöver.
   Höstkramar från oss i Visby!

   Gilla

 5. Hej Solveig. Vackra bilder! Jag skulle ha behövt din hjälp med kameran några dagar sedan. Vi hade en minisemester och besökte huvudstadens botaniska trädgården. Där fanns en otroligt mångfald av växter. Mobilkameran fick duga :-). Hoppas allt blir bra med ögat och det gör inte ont längre. Jag fick åka till akuten några veckor sedan för att jag var rädd att det var något fel med näthinnan men tack och lov var det bara en glasögonavskiljning. Kram Anne

  Gillad av 1 person

  • Tack! Hoppas att dina ögon mår bra nu. Det är inte kul att ha ont eller att se dåligt. Det är inte förrän det händer något som man inser hur fantastiskt det är att allt i kroppen fungerar. Jag är väldigt glad över att behandlingen av mitt öga verkar ha gjort nytta.
   Kram tillbaka från ett blåsigt Gotland

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s