Det gick inte speciellt bra

1856 byggdes en dubbel kalkugn, som skulle eldas med stenkol och torv. Två senare sökte redaktören för Gotlands tidning, Wilhelm Byström, patent. Ugnen uppfördes i ett enda exemplar.

Delägaren är ett känt namn som säkert många känner till. Mannen som som gett namn åt Berwaldhallen, Sveriges Radios symfoniorkesters konserthall i Stockholm. Jag syftar såklart på disponenten, kompositören och violinisten Franz A Berwald.

Platsen i naturreservatet Galgberget döptes till Wisbybergs kalkbruk. Bloggrubriken är avslöjande. För konstruktionen var inte lyckosam. Redan 1861 var företaget ute till försäljning.

Det står på I-tavlan att informationen om både företaget och platsen är sparsam. Det som är sant är att marken 1885 köptes in av Visby lasarett. På bilder från 1890-talet går att se att kalkugnen låg i ruin. Troligtvis var det likadant redan när marken bytte ägare.

Efter att Solveig tagit sig in i ett djupt snår och försvunnit ett bra tag, var jag rädd för att jag blivit ”kalkling”. Hon hade tydligen hittat en möjlighet att ta sig in från baksidan.

Jag var tacksam för att hon dök upp innan det började skymma och att kamerautrustningen var intakt. 😉

11 tankar på “Det gick inte speciellt bra

  • Kul att den får finnas kvar. Vi brukar gå där när vi tar en promenad på nära håll. Ibland cyklar jag ner för att jag måste ha min dos hav. Nu är det färre bilar på norra kustvägen så det blir lättare att ta sig över. Där hade jag riktig tur. 🙂 Vid ett tillfälle tänkte jag ta mig ner samma väg, men det var för brant för mitt ena knä.

   Gilla

 1. Vill jag ha ett kalkbruk i trädgårn, mnjaaaaeej, tror inte det. Eller, vad f-n, längst ner mot skogen. Det är ju en fin byggnad på sitt sätt. Hankatten skulle nog tycka den är helfestlig att klättra i.

  Gilla

 2. Så synd att det inte gick bra för jag tycker det är en vacker byggnad, stentokig som jag är . Och det gick desto bättre för Solveig när hon tog bilder inifrån, spännande resultat. Jag kom att tänka på mitt besök i Pantheon i Rom.

  Kram, Anita

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s