Listera ovata – Tvåblad

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Tvåblad finns det gott om på Gotland. Den verkar trivas överallt på öjn. Ibland gör den även besök i trädgårdarna. Annars är den sparsam i övriga Sverige. Förekommer i södra och mellersta delarna. Däremot sällsynt i norra delarna av landet.

Växten har många år på nacken. Redan i Antonius Münchenbergs herbarium med samlade växter från 1701-1702 nämns den. Wallenberg skriver i Utkast Gottlands Flora (1805-1806) ”ganska allmän, kallas Ormblommor.”

Ser du? Det liknar en gubbe som hänger i blomställningen.

Det är lätt hänt att tycka att tvåblad är rätt intetsägande i konkurrens med andra orkidéer. Men tittar man noga efter är det som ett litet konstverk. Undra vad den ljusgröna lilla varelsen vill ha hjälp med?
Tvåblad kan bli över en halv meter hög. Den blommar vanligtvis i juni-juli med sina gulgröna blommor som sitter i långa axlika klasar. Blommorna är populära bland olika insekter.

17 tankar på “Listera ovata – Tvåblad

 1. Längs den tidigare vandringsleden vid Glans Kalkbrott växer den på flera ställen – och visst är den fin! Svår att fota, men du har lyckats – och visst är det en gubbe där!
  Kram

  Gilla

  • Tidigare. Jag gick precis in och njöt av vattenfall och en spännande led. Såg bara på bilderna. Finns den alltså inte längre?
   Jag tror du hade varit en expert på att hitta orkidéer på Gotland. Ibland har vi lyckats snabbt. Oftast det motsatta. Men vi tar ny sats 2022. Ett stort problem är att de är en ”mix”. Gubben är söt.
   Höstkram

   Gillad av 1 person

   • Tyvärr så var det människor som inte respekterade självklara regler … vilket gjorde att ägaren av marken stängde leden för allmänheten. ja, man får ju fortfarande gå där – Allemansrätten gäller, men det finns inte någon parkeringsplats längre och alla trevliga skyltar om gruvorna och järnhanteringen är nertagna – och grillkåtan är riven …
    Kram

    Gilla

 2. Jag tror den lilla gubben har klibbat fast i orkidén och vill ha hjälp att komma loss! En väldigt söt liten gubbe!

  Kom att tänka på nåt lite makabert, om man tittar på fröna till paradisbusken så ser de ut som halshuggna kycklingar.

  Gilla

 3. Visst ser jag gubben som stäcker armarna mot himlen! Min första tanke var faktiskt att det är en diskret orkidé. Intetsägande tycker jag är lite elakt att säga men kanske inte den första jag skulle notera.

  Kram och god fredagskväll!

  Gilla

  • Jag är lite hård i orden ibland. Men när vi stöter på vackra förstaintrycksväxter i närheten har den ingen chans. Men när jag ser fotona ser jag en snygg detaljrikedom. Nästa gång jag ser en ska jag be om ursäkt… egentligen vi båda två i teamet. 🙂 Ibland är det hopplöst att hitta en enda orkidé. Eller tvärtom. Hitta massor av dem vi redan har bloggat om.
   Lördagslunchkram

   Gilla

 4. Här finns det många orkideer också och den där lilla blomman har jag faktiskt i min trädgård men den är så oansenlig så jag har knappt tittat på den. Det här är ju norrland så den skulle inte finnas här hör jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s