Charm på olika sätt

Ni som följt bloggen vet att jag älskar att besöka fiskelägen på Gotland. Ofta gör jag det av olika anledningar. Det finns också en spänning i att försöka hitta dem längs kusterna, där de ligger som historiska guldkorn eller pärlor.

Hangrebod fiskeläge ligger cirka fem kilometer från vackra Gothem kyrka. Du följer skylten efter kyrkan. Den asfalterade vägen tar dig till en fyrvägskorsning som är döpt till Centralen. Fortsätt rakt fram på grusvägen och några minter senare är du framme.
Den ideella föreningen Hangreby Hamnförening, med 55-60 medlemmar förvaltar, underhåller och vårdar fiskeläget. Flera av dem är ättlingar eller släkt med fiskarna från förr.

1939 byggdes den här stora arbetsboden. Härinne fanns det vatten och avlopp och möjligheter för att filéa exempelvis torsk. Under andra världskriget ska det ha varit extra god fångst i havet. Det förekom både kust- och havsfiske.

Visst ser det sommaren 2021 idylliskt ut, från min fikastund längst ut på bryggan. ❤
Men mina historiska tankar tar ibland över. Ett problem med hamninloppet var att det var på tok för grunt. Därför fick fångsten hämtas in med mindre båtar.

1950 gjordes ett försök med att fördjupa hamninloppet. Tyvärr lyckades det inte. I takt med allt större båtar ute på sjön gick det inte längre att gå in till Hangrebod. En epok var slut.

För vid slutet av 1950-talet var yrkesfiskeperioden över. Nu är det båtar för husbehovsfiske och fritid som gäller.

Tack till föreningen som gör ett mycket bra jobb. Jag läste att Hangrebod är klassat av Länsstyrelsen, som särskilt värdefull i Kulturmiljöprogrammet.

I de lugna omgivningarna ska det finnas fina strövområden. Precis på andra sidan tunet såg vi mängder av fjärilar. Men vi orkade inte traska upp till bilbagaget och hämta macro-utrustningen. Solveig trodde heller inte på min idé om att be några hjälpsamma lamm att ställa upp med hämtningen. 😉

Då var det dags att köra tillbaka till asfalten. Nu sitter jag här torr och behöver inte ge mig ut i ösregnet. Hög tid att börja välja foton och uppgifter inför intensiva november. Hoppas det finns både gotlänningar och annat ”folk” som vill hänga på redan den 1 november. Skulle vara kul att få se några nya namn. I den ena tävlingen/leken räcker det att skriva 1, X eller 2. I den andra vill jag att svaret ska vara ett visst antal bokstäver. Lätt som en plätt att deltaga. Chans att vinna en Skrap-Kryss. 🙂

10 tankar på “Charm på olika sätt

  • Det blev en solig och fin stund där. Nu är här sol och jag blev plötsligt utflyktssugen. Ett tag sedan jag kände den känslan.
   I det trista vädret passade det bra att förbereda de två tävlingarna. Dessutom tar jag foton till fototävlingen 2022. Måste göras i år. Annars funkar den inte. 😉
   Tack. Det har varit en tuff vecka. Inga fler ord om det. 😉
   Kram

   Gilla

 1. Ett nytt idylliskt fiskeläge. Det här var riktigt vackert, när jag ser den översta bilden kommer jag att tänka på de där somriga och soliga pappersbonaderna som man kunde se förr på väggarna i gamla hus. Intressant med den historiska bakgrunden också.
  Novembertävling igen! Så roligt för oss men … stressa nu inte för mycket bara.
  Just nu regnar det här och jag måste gå ut och hämta in krondill till gurkinläggningen. Det är bara att ta sig i kragen och gå ut. Såg på SMHI:S radar att ett regn med åska passerade Visby vid 8:30-tiden men det ser ut att ha dragit vidare nu.

  Ha nu en bra dag på ön!

  Kram Anita

  Gilla

  • Vad bra att du hade skäl att gå ut. Jag försökte också se till att det blev minst en promenad i regnet och blåsandet. Blev extra ensamt i måndags när S började jobba igen. Är det bara fint väder brukar det gå lättare. Nu saknade jag min pusselbit.
   Det blir mest kul när jag börjar i god tid. Sedan filar jag under de närmaste månaderna. Fler foton ska tas. Jag googlar för att se om jag ska behålla eller byta ut uppgifter. 🙂 Dessutom jobbar jag med nästa års fototävling. Den måste göras i år. 😉
   Kram

   Gilla

 2. Åh! Jag har aldrig gillat november men i år ser jag fram emot det! Tävlingar! 👍

  Det skulle vara väldigt roligt att kika in i alla små bodar som finns på Gotland. Spännande!

  Gilla

 3. Fiskelägen tycker jag också om men har sett ganska få på Gotland. Så jag tycker det är roligt att du tar oss läsare med. Och det finns ju många av dem även om de inte är så ”aktiva”.
  (För min del är jag är mer bevandrad i fiskelägena på Höga kusten och på Västkusten).
  Vad trevligt med lite tävlingar i november. Det ser jag fram emot.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s