Neotinea ustulata – Krutbrännare

Alla orkidéer är fridlysta sedan 1992. Gotland är det landskap i Sverige som har flest arter. Tre arter finns enbart på ön; Kärrnycklar, Alpnycklar och Stor Skogslilja. Vi tänkte försöka att hitta så många arter som möjligt. Vi har redan insett att det inte kommer att bli lätt…

Under Linnés berömda Gotlandsresa 1741 såg han krutbrännare. Men mångsysslaren var inte först på den fronten. Redan 40 år tidigare ”hamnade” arten hos informatorns, hos prästen i Vall, privata herbarium. Antonius Münchenberg, som var hans namn, antecknade det gotländska namnet ”Swart-Lasse”. Det var först när Linné kom till Öland som han skrev ner namnet Krutbrännare.

Framför allt trivs krutbrännaren på torr, betad mark. Därför är den vanlig vid Gotlands kuster. Men den växer även i ängen. När det gäller det sistnämnda är den dock svårare att upptäcka där.

För det är en liten lågväxt orkidé som bara kan bli upp till 2 dm hög. Bladen är ljusgröna och trubbiga. Läppen är vit med röda stänk. De övriga kalkbladen är mörkt brunröda på utsidan. Krutbrännare varierar inte så mycket i form och färg. Därför förväxlas den inte med andra arter. Men litenheten kan ställa till problem i välväxta ängen. Då kan det behövas en stor dos tålamod. Men den som väntar på något vackert…

Redan i början av maj kan det gå att upptäcka de första blommorna. Sedan går det att träffa på krutbrännare under hela juni månad.

Krutbrännare är en sydlig orkidé. Nordgränsen går vid Öland och Gotland. Men det finns sällsynta exemplar i Skåne.

12 tankar på “Neotinea ustulata – Krutbrännare

 1. En fin liten orkidé. Underligt med det första namnet … Swart-Lasse. Fast Krutbrännare är ju också ett lite märkligt namn på en vacker blomma 🙂
  Regn här idag! Hoppas ni har upphåll på ön, fast risken är väl att regnet lagt sig över er också …

  Kram från fastlandet

  Gilla

 2. Vilken fin liten orkidé! Det hade varit roligt att se den själv med tanke på att den kan förekomma även i Skåne. Dock måste jag säga att det är ett lite ovanligt namn men det har i och för sig många orkidéer,

  Kram och god tisdag!

  Gilla

  • Jag är heller ingen expert och kommer aldrig att bli någon. Men lite har jag lärt mig här. En trist sak är att det är svårt att hitta dem jag vill hitta mest. Oftast är det bara en ”bisyssla” där vi planerar fler saker/aktiviteter. Annars skulle vi bli besvikna. För en del är hopplösa att stöta på.

   Gillad av 1 person

 3. Så roligt med fokus på orkidéer. Jag är väldigt förtjust i dem men har inte sett så många i verkligheten. Verkligen ett intressant namn och intressant att få både se fina bilder och veta mer om den.
  Kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s