Hallshuk fiskeläge

På Gotlands nordligaste udde ligger Hallshuk Fiskeläge. Platsen ingår i det stora naturreservatet Hall-Hangvar.

Detta har under flera år varit en av Gotlands mest lönsamma fiskeplatser. Trots att det saknade en naturlig hamn och stenpiren inte byggdes förrän 1927.

Till platsen kom fiskare från hela Gotland, men även fiskare från Stockholms skärgård och Baltikum.

Undra när boden med skylten Museum är öppen?

Under långa perioder på 1600-, 1700-, och 1800-talen fanns det här gott om strömming, torsk och flundra. Till och med lax gick det att få upp på 1900-talet.

Tyvärr finns inte alla de gamla bodarna kvar. Jag läste att på 1940-talet bodde det ungefär 75 personer fast här och de flesta sysslade med fiske. För tre år sedan bodde här 10 personer året runt. 2021? Jag vågade inte ringa på husen med min kulram under armen. Det var trots allt en tidig söndagsmorgon och ”alla” tycker inte allt är KUL. 😉

När vi var här för några veckor sedan var det soligt, varmt, stillsamt och behagligt. Vi valde denna morgon att inte köra upp till den ca 25 meter höga klinten. Men vi har varit där två gånger förr. Första gången 2009 under en familjesemester. Avslutningsbilden är från det tillfället.

Då förklarade vi säkert för våra badsugna töser att vi absolut inte ville att de skulle bada vid stranden. Visserligen sträcker sig en grund kalstenshäll på havsbotten hundra meter ut från stranden. Men utanför den blir det bråddjupt och får underströmmarna tag i badaren …

13 tankar på “Hallshuk fiskeläge

 1. Trivsamt ställe! Dessa undervattensströmmar… folk måste bli mer observanta och vara försiktiga.
  Tror jag skulle trivas där, för det finns ju plats att bada på!

  Gilla

  • Hallshuk gillar jag. Ändå var det första gången som vi besökte stället sedan vi flyttade hit. Orsaken var att jag försöker hitta gemensamma nämnare. Här var det alla orkidéer som lockade. Där blev det en nitlott. Istället fick vi både se gamla och nya fina platser på den morgontidiga rutten.
   Sträckan är tyvärr inte lång mellan idyll och död när det går illa. Alltid bra att veta en del fakta, innan simturer i okänt vatten & trakt.
   Jag tror du skulle hitta väldigt många nya favoritplatser runt kusterna. Igår morse blev jag ”kär” i en helt ny exotisk plats för mig. Dagen innan blev jag nyförälskad av en annan plats och dagen innan fick jag se ett fiskeläge som låg vid en vacker plats. Ett fint väder är oftast viktigt vid en första ”date”. Nu har jag precis tagit paus från att fixa till bilder från 6 juni. På det datumet finns det kvar fler mappar och sedan flera datummappar med undermappar. Detta gratisjobb har nästan växt för snabbt och stort. 🙂

   Gilla

 2. Så kul med bilder från Hallshuk när jag läser Marie Jungstedt senate bok. Där är detta fiskeläge med.
  Boken heter Där sista lampa lyser och jag gillar den.
  Kramar från oss

  Gilla

 3. Jag brukar kunna tillbringa timmar när jag går på museum, undrar om det skulle bli så i det här? Beror alldeles på vad som döljer sig bakom dörren…. Kikade du in genom fönstret?

  Hade varit roligt om du ringt på med kulram i högsta hugg!

  Gilla

  • Skulle kunna funka här med om du tog några pauser vid vattnet då och då. 🙂
   Konstigt nog gjorde jag inte det. Det förvånar mig efteråt. 🙂 Vi tänkte besökt ett stort museum när vi var på turne´ under de sista dagarna. Tyvärr var där inte öppet. ”Allt” tycks öppna vid midsommar. Lite sorgligt när säsongen blir så kort och intensiv. Tur att vi uppskattar naturen och annat som både är gratis och ständigt öppet. Men hade det inte varit för C skulle bloggen innehållit väldigt mycket annat. Å andra sidan har vi 55 bloggkategorier att ”mata”. 😀

   Vad gör man inte för att bli Ö-känd. 😉

   Gilla

 4. Vackra bilder och när jag tittar på dom känner jag riktigt känslan av lugn och avkoppling. Däremot så kändes det kusligt, nästan som en skräckfilm när jag läste sista meningen … ”Men utanför den blir det bråddjupt och får underströmmarna tag i badaren …” Tur att ni höll döttrarna borta från den faran.

  Kram från fastlandet där dagen börjat med lite moln …

  Gilla

  • Vad härligt att känslan kom fram hos dig. För det var just så vi upplevde den stunden.
   På hemmaplan vet man oftast om viktig information om saker och ting. Under en semester är det andra villkor. Som tur var finns det oändligt många andra badplatser att välja på. Själv blir jag mer och mer en landkrabba. 😉
   Här är svalare utomhus än det varit under dagarna som vi varit bortresta på Hemester. Men inomhus hjälper det inte att vädra på alla fronter. Snabbt blir det klibbigt igen. Fast det var betydligt värre i stugan som vi hyrde. En natt vädrade jag tvärdrag och gick samtidigt ut och njöt av en av årets ljusaste nätter. Nästan fullmåne. Härligt ljussken över vatten och i en del hus. Tropisk natt. Då känns ändå livet underbart. ❤ och vi orkade göra de aktiviteter som vi gjorde. Trots brist på sömn. Hoppas allt är bra med dig.
   Kram, Bosse som ska ta tvåan i kväll.

   Gilla

 5. Ännu ett vackert beläget fiskeläge men vill man bada verkar det klokt att välja en annan plats för det. Håller helt med Anita om att det blev ett riktigt kusligt där på slutet… Bråddjupt vatten och strömmar ska man verkligen akta sig för.

  Kram och god onsdag!

  Gilla

  • Det blev ett kärt återbesök från den tiden vi inte bodde här.
   Badplatser finns det gott om här. Jag som är bortskämd med fin sandstrand tycker inte annat material är så stenkul. 😉
   Kram tillbaka. Om drygt två timmar ska jag få ”tvåan”.

   Gilla

   • Grattis till tvåan som är avklarad nu. Vi fick nummer två för två veckor sedan och bör alltså vara hyfsat skyddade nu. Sedan fortsätter vi ändå att vara försiktiga men lite friare ska man nog kunna röra sig. Fast friheten i gruvan har jag inte kunnat klaga på 😉

    Kram

    Gilla

   • Tack. Känns en aning overkligt allting. Då har ni nått gränsen när det ska verka. De som är försiktiga här försvinner i ”mängden”. Här slåss det nya rekord när det gäller turister och lyxkryssare som är på G. Det är här är ju en snällblogg. 😉

    Gilla

 6. Pingback: Hallshuks fiskekapell | gotlanduppochner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s