Naturen i färg; färgstarkt

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg.

För några veckor sedan fick jag se Gotlandssippor, för första gången i mitt liv. Jag hoppas att det blir fler träffar eftersom det var ett färgstarkt möte. Att mitt macro dessutom, för en gångs skull, lyckades få till flera bilder som jag blev riktigt nöjd med ser jag som ett extra plus. Kombinationen mellan den starkt gula och den lika intensivt lilablå färgen hade kanske fått ett och annat ögonbryn att åka i höjden om det varit en kombination på ett par klädesplagg, men i naturen är det liksom helt okej. Det blir bara en helt underbar blomma.

Om möjligt ännu starkare kombination hittade jag i denna pion, givetvis på favoritplatsen Botan.

För många år sedan gick jag en kurs på Högskolan i Halmstad. Vill minnas att den hette ”Bildskapande i undervisning och vård”. Ett av de bestående minnen som den kursen gav var när vår lärare klickade ut grundfärgerna på ett stort papper och sedan lät oss elever blanda till den ena nya färgen efter den andra. Till slut hade vi ett papper fyllt med alla slags färgnyanser. Den här blommans färg hade vi förmodligen fått fram med rött, vitt och en liten skvätt blått. Visst är det en underbar blomfärg?

Syrener är ljuvliga på många sätt. Inte bara för sina färger utan också för sin doft.

Det är något visst med gult. En färg att bli glad av. Inte är det fult i alla fall!

Vet inte hur många bilder på vallmo som jag sett på Instagram under de sista veckorna. Den här har ingen riktigt skärpa någonstans utan blir lite mer som en vallmo i akvarell.

På vår gård utanför huset har någon sått blåklint i olika färger. Vaktmästarna klipper runt om så att det blir en liten äng av blåklint mitt i gräsmattan…

Det japanska körsbärsträdets blommor har för länge sedan ”snöat bort”, men jag hann med att fånga dem på bild.

Färgstarkt måste förstås avslutas med en solnedgång. Det sägs att solnedgångar på Gotland är något alldeles extra… fast de är nog lika vackra överallt.

Text och foto: Solveig Lidén

15 tankar på “Naturen i färg; färgstarkt

  • Det är något visst med syrenernas doft. Helst ute, för sätter man dem i vas inomhus blir det nästan lite för mycket av det goda… Kram tillbaka

   Gillad av 1 person

 1. Minns dina bilder på Gotlandssipporna. Så glad att jag fick se en igen i det här inlägget. Härliga färgstarka bilder. Och din vallmobild visar att det inte alls behöver vara skarpa bilder. Den bilden blev som en mjuk akvarell. Just nu blommar vårt syrenträd på framsidan av huset. Och doftar … alla som går förbi stannar upp. Samma sak varje år. Och så gullregnet. ”En kväll i syrenernas tid, och gullregnens månad”, kommer jag då att tänka på.
  Och nog är allt solnedgångarna på Gotland något alldeles extra. Det ser jag i din bild och andra solnedgångsbilder som ni lagt ut.

  Kram och fortsatt fin vecka!

  Gillad av 1 person

  • Det finns många visor, sånger och psalmer att nynna på så här när sommaren är som bäst. Kanske för att sång hör ihop med glädje och viljan att uttrycka att det man ser är så fantastiskt vackert? Kram tillbaka till dig!

   Gilla

  • Visst är den! Hela våren har gått långsamt i naturen eftersom det varit så svalt. Nu exploderar det verkligen. Jag hör till dem som trivs bäst när det är lite mer lagom varmt och när allt som blommar får finnas kvar länge… Tack för att du ”tittade in”.

   Gillad av 1 person

 2. Att blommor kan ha otroliga färgkombinationer är jag som gillar starka färger extra glad åt. Jag ingår inte i gruppen som gillar bleka – eller som inte gillar gult. Tvärtom, ju mer färg desto härligare trädgård! 🙂 Så jag tackar för en färgbomb som gjorde att den här morgonen blev extra trevlig….. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gillad av 1 person

  • Det är väl så att vi behöver färg efter en lång, mörk och murrig höst och vinter. När det äntligen blir vår och sommar behöver vi färgbomber som exploderar fram och göra oss glada. Minns din fina trädgård och allt vackert du har där 🙂
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Ja nu får man nästan hålla i dagarna, för i den här värmen vissnar allt bort alldeles för fort. Men sommarlov är ingen dum idé alls, eller hur? 🙂 Kram tillbaka!

   Gilla

  • Både Gotlandssippor och gotländska solnedgångar är vackra. Men jag minns fortfarande länken som du skickade med bilder på era orkidéer i Australien.
   De överträffar det mesta! Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s